Israil Meclisi 2005'te bosaltilan 4 yasa disi yerlesim birimini açacak yasayi onayladi Enes Canli- Yeni yasa, isgal altindaki Bati Seria'da 10 bin kadar Yahudi yerlesimcinin çikarildiklari yerlesim birimlerine geri dönmesini sagliyor

Israil Meclisi 2005'te bosaltilan 4 yasa disi yerlesim birimini açacak yasayi onayladi Enes Canli- Yeni yasa, isgal altindaki Bati Seria'da 10 bin kadar Yahudi yerlesimcinin çikarildiklari yerlesim birimlerine geri dönmesini sagliyor

KUDÜS (AA) - Israil Meclisi, 2005'te bosaltilan isgal altindaki Bati Seria'da bulunan 4 yasa disi Yahudi yerlesim biriminin yeniden açilmasini saglayacak yasa teklifini üçüncü oylamada onaylayarak kanunlastirdi.

Israil Meclisinden yapilan yazili açiklamaya göre, Meclis Genel Kurulu'nda bazi yasa teklifleri oylandi.

Meclis, Israil'in 2005'te abluka altindaki Gazze Seridi'nden çekildigi sirada Bati Seria'daki 4 Yahudi yerlesim biriminin bosaltilmasini öngören yasada yapilan degisiklikleri, üçüncü oylamada kabul etti.

Yeni yasaya göre, Yahudi yerlesimciler, 2005'te çikartildiklari Bati Seria'daki Homes, Ganim, Kadim ve Sanor isimli yasa disi yerlesim birimlerine dönebilecek.

Yasa, 10 bin kadar Yahudi yerlesimcinin çikarildiklari yerlesim birimlerine geri dönmesini saglamayi amaçliyor.

- Hükümlü kisilerin bakan olmasinin önünü açacak kanun

Öte yandan Israil Meclisi, hükümlü kisilerin bakan olmasinin önünü açacak "temel kanun" degisikligini birinci oylamadan geçirdi.

Israil Meclisinde yapilan birinci oylamada, yasa degisikligi için 63 milletvekili "evet", 55 milletvekili "hayir" oyu kullandi. Yasa teklifinin, kanunlasabilmesi için yapilacak üç oylamada da kabul edilmesi gerekiyor.

Yasa metninde, Israil Yüksek Mahkemesinin bir bakani görevden almasinin "demokrasinin esaslarinin ve seçmen iradesinin ihlali" anlamina geldigi belirtilerek, mahkemenin kabinede görevlendirilen bakanlarla ilgili herhangi bir hüküm veremeyecegi ifade ediliyor.

Israil Yüksek Mahkemesi, geçen yil vergi suçlarindan hüküm giyen ve savcilikla yaptigi anlasma sonucu sartli tahliyeyle serbest birakilan ve yeni hükümette Basbakan Yardimcisi ve Içisleri ile Saglik Bakanligina getirilen Ultra Ortodoks Sas Partisi Lideri Arya Deri'nin, "kabinede yer alamayacagina" hükmetmisti.

Yüksek Mahkemedeki 11 yargiçtan 10'u ocak ayinda Deri'nin bakan olamayacagi yönünde oy kullanmis, bunun üzerine Basbakan Binyamin Netanyahu, Deri'yi görevden almisti.

Israil basini, ülkede anayasa görevi gören "temel kanunlardan" hükümetle ilgili maddede yapilan bu degisikligi "Deri yasasi" olarak isimlendiriyor.

Israil'de Basbakan Netanyahu'nun 2022 sonunda kurdugu koalisyon hükümetinde, Filistinlilere yönelik irkçi eylem ve söylemleriyle taninan, Yahudi yerlesimcilerin destekçisi asiri sagci Bezalel Smotrich ve Itamar Ben-Gvir gibi isimler kritik görevlere getirilmisti. Israil isgali altindaki Bati Seria ve Dogu Kudüs'teki Yahudi yerlesim birimleri uluslararasi kanunlar nezdinde yasa disi kabul ediliyor.

Netanyahu hükümetinin, yarginin yetkilerini kisitlayan yasal düzenlemesine karsi Israil sokagindaki tepki de artiyor. Söz konusu yasal düzenlemeye karsi 11 haftadir ülke genelinde yüz binlerce kisinin katildigi kitlesel protestolar gerçeklestiriliyor.