GÜNCELLEME - Istanbul'da sel ve su baskinlari meydana geldiIrem Demir,Muhammed Gencebay Gür,Hasan Hüseyin Kul,Mehmet Yusuf Melikoglu,Hikmet Faruk Baser,Ferhat Yasak,Fatih Çaglar Demirbas- Küçükçekmece'deki Halkali Gümrük Müdürlügü yerleskesinin sahil tarafinda yasanan su taskini nedeniyle mahsur kalanlar kurtarildi - IBB'nin 2 bin 315 personel, 1167 araç ve is makinesiyle il genelinden alinan toplam 1920 ihbara müdahale ettigi bildirildi DETAYLAR EKLENDI

GÜNCELLEME - Istanbul'da sel ve su baskinlari meydana geldiIrem Demir,Muhammed Gencebay Gür,Hasan Hüseyin Kul,Mehmet Yusuf Melikoglu,Hikmet Faruk Baser,Ferhat Yasak,Fatih Çaglar Demirbas- Küçükçekmece'deki Halkali Gümrük Müdürlügü yerleskesinin sahil tarafinda yasanan su taskini nedeniyle mahsur kalanlar kurtarildi
- IBB'nin 2 bin 315 personel, 1167 araç ve is makinesiyle il genelinden alinan toplam 1920 ihbara müdahale ettigi bildirildi

DETAYLAR EKLENDI

ISTANBUL (AA) - Istanbul'un Arnavutköy, Basaksehir ve Küçükçekmece ilçelerinde etkili olan kuvvetli yagis nedeniyle 2 kisi hayatini kaybetti.

Kentin kuzey bölgesinde baslayan yagis, Arnavutköy ve Basaksehir'de siddetini artirdi. Saganak nedeniyle yollarda su birikintileri olusurken araçlar ilerlemekte güçlük çekti.

Birçok ev ve is yerlerinde su baskini ihbarlari üzerine bölgeye çok sayida itfaiye ekibi sevk edildi. Bölgeye, diger ilçelerden de itfaiye araçlari gönderildi.

Yagis nedeniyle yollarda araçlar mahsur kaldi. Ilerleyemeyen bazi sürücüler, emniyet seridinde beklerken, bazi vatandaslar araçlarini iterek kurtarmaya çalisti.

TEM Otoyolu Mahmutbey mevkisinde de yagis nedeniyle bazi sürücüler yolda güçlükle ilerledi.

Istanbul Havalimani yolunda yagis nedeniyle su birikintileri olusurken araçlar zorlukla hareket etti.

Anadolu Yakasi'nda Beykoz, Kadiköy, Sultanbeyli ve Üsküdar'da, Avrupa Yakasi'nda ise Bahçelievler, Kagithane, Beylikdüzü'nde çakan simsekler dikkati çekti.

- Hastanede su birikintileri olustu

Basaksehir'de evlerini su basan 3 kisinin üsütme sikayetiyle Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi'nin acil servisine basvurdugu, genel durumlarinin iyi oldugu ögrenildi.

Öte yandan, yogun yagis nedeniyle yagmur giderlerinin geri tepmesi sonucu hastanenin zemin ve bodrum katlarindaki belirli noktalarda su birikintileri olustugu belirtildi. Durumun, acil servis, yogun bakim ve ameliyathaneler dahil hastanedeki saglik isleyisini etkilemedigi, hastalarin nakledilmesi gibi bir duruma yol açmadigi bilgisi verildi.

Basaksehir'de sele kapilarak hayatini kaybeden 57 yasindaki kadinin cenazesi de bu hastanenin morguna kaldirildi.

- Dere kenarindaki gecekondu çöktü

Halkali Cemevi'nin yakinindaki dere, yagmur nedeniyle tasti. Cemevinin cenaze bölümünü su basarken buradaki suyun tahliyesi için çalisma yapildi.

Tasma nedeniyle derenin kenarindaki gecekondu çöktü. Ayrica, bir araç da gecekondunun bahçesine girdi.

Derenin kenarindaki 6 katli binanin altindaki bodrumunu su basti. Itfaiye ekipleri suyu bosaltmak için çalisma yapti. Is makineleri sel nedeniyle meydana gelen dere yatagindaki enkazi kaldirmaya baslarken, dere kenarindaki bazi binalar da tahliye edildi. Su basan binalardaki sulari tahliye çalismalari sürerken, bazi binalarda temizlik çalismalarina baslandi.

- Mahsur kalanlar kurtarildi

Küçükçekmece Kanarya Mahallesi'ndeki Halkali Gümrük Müdürlügü yerleskesinin sahil tarafi da taskinlar nedeniyle su altinda kaldi.

Bölgedeki bir kafe ve restoranda çalisanlar ile buradaki müsterilerin ve Halkali Gümrük Müdürlügünde farkli noktalarda mahsur kalanlar oldugu ögrenildi. Mahsur kalanlarin bir kismi, restoranin ve müdürlügün çatisina çikti.

Itfaiye ekipleri ve bazi Gümrük Müdürlügü çalisanlarinin suda telefon isigiyla arama yaparak mahsur kalanlari kurtarmaya çalistigi görüldü. Öte yandan itfaiyenin, yardim edilmesi yönünde sesler geldigini duydugu bölgelere yönelerek de aramalarini sürdürdügü gözlendi.

Polis ekipleri ise burada bekleyen kalabaligi dagilmalari yönünde uyardi.

Bu arada, itfaiye erleri çatilara çikan ya da su birikintisinin yogun olmadigi alanlara geçen vatandaslarla telefonla görüstü. Ekipler, bu kisilere güvenli bölgeden ayrilmamalarini, botlarin alana gelecegini ve onlari kurtaracaklarini söyledi.

Ardindan bölgeye gelen botlar araciligiyla mahsur kalan vatandaslari kurtarma çalismalari baslatildi.

Bölgede mahsur kalan çok sayida vatandas ile bir köpek kurtarildi.

Restoranin çati kisminda 3 saat bekledigini söyleyen Onur Bolat, "Asagi yukari 70 kisiye yakindi. Su an itibariyla restoranda 3 sahibi var, baska kimse yok." dedi.

Saganak basladiginda arkadaslariyla oturdugunu belirten Ramazan Atas, "Allah'tan çok sükür bir sey olmadan kurtulduk. Bir anda oldu her sey. Bir anda yagmur baslangici, daha sonra sel baslangici. Ne oldugunu biz de anlamadik. Ortalama 2-2,5 saattir bekliyoruz. Çatiya çikmak zorunda kaldik çünkü yere kadar sular gelmisti. Mekana kadar girmisti sular." diye konustu.

Tir soförü Ertan Demirkaya ise kurtarilmayan kimsenin kalmadigini ifade etti.

Tiriyla yük bosaltmaya geldigini kaydeden Demirkaya, uykuda oldugunu, yagis birden bastirinca yukari çiktigini kaydetti.

- AKOM'un açiklamasi

AKOM'dan yapilan açiklamada, gün boyu Karadeniz'e kiyi ilçelerde görülen saganak yagisin aksam saatlerinde, Sariyer, Eyüpsultan, Arnavutköy, Basaksehir ve Çatalca'da siddetini artirarak ani saganak geçisleri basladigi ve yagisin 21.00 siralarinda etkisini kaybettigi belirtildi.

Bogaz çevresi ve Avrupa Yakasi'nda etkili olan saganak sonucu metrekareye Arnavutköy'de 128, Beykoz'da 37, Sariyer'de 28, Çatalca'da 21, Silivri 15 kilogram yagis düstügü aktarilan açiklamada, Istanbul Büyüksehir Belediyesinin (IBB) 2 bin 315 personel, 1167 araç ve is makinesiyle il genelinden alinan toplam 1920 ihbara müdahale ettigi vurgulandi.

Eyüsultan Pirinçci Mahallesi'nde bir ahirda 100'ün üzerinde büyükbas hayvanin mahsur kaldigi ve hayvanlarin jandarma ile itfaiye ekiplerince kurtarildigi bildirilen açiklamada, aralikli yagis geçislerinin bugün ögle saatlerine kadar bölgesel olarak etkili olmaya devam edecegi kaydedildi.

Açiklamada, Basaksehir Sular Vadisi'nde selde sürüklenen 1 kadin ile Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Engin Sokak'ta bodrum kattan su baskini sonrasi yabanci uyruklu bir kisinin hayatini kaybettigi belirtildi.

- Ekrem Imamoglu'nun açiklamasi

IBB Baskani Ekrem Imamoglu, AKOM'da yaptigi açiklamada, kentin kuzey bölümünde etkili olan yagisin yaklasik 2,5-3 saatte yaklasik 130 kiloya ulastigini belirterek, anlik yagis yogunlugu esnasinda bir kisim ana arterlerde ve köprü geçislerinde göllenmeler olsa da hizli bir sekilde suyun tahliyesinin gerçeklestigini kaydetti.

Ayamama Deresi çok yüksek oranda kabarmis olsa da suyun dogal akisinda aktigini söyleyen Imamoglu, Kayasehir Metro Istasyonu'nun göllenme ve sel sulari yasanmasi nedeniyle kapatildigini belirtti.

- Vali Gül, Arnavutköy'ü ziyaret etti

Istanbul Valisi Davut Gül, selden etkilenen Arnavutköy'de incelemelerde bulundu. Gül, ziyareti sirasinda selden etkilenen vatandaslara geçmis olsun dileklerini iletti.

IBB Baskani Ekrem Imamoglu, Basaksehir'de su baskini yasanan alanlarda incelemelerde bulunarak, sahada çalisan IBB ekiplerinden bilgi aldi. Vatandaslarla da konusan Imamoglu, daha sonra olay yerinden ayrildi.

Basaksehir ve Arnavutköy'de su basan ev ve is yerlerinde ekiplerin tahliye çalismasi devam ediyor.

Küçükçekmece Atatürk Mahallesi'nde bir otomobil ile IBB'ye ait IGDAS araci sel nedeniyle sürüklenerek bir evin bahçesine girdi. Ekiplerin çalismasi sonucu, araçlar bahçeden çikarildi. Bölgede, su basan evlerden tahliye çalismalari da devam ediyor.