Avustralya'da "Mecliste Yerli Sesi" referandumu teklifi Temsilciler Meclisinden geçtiNuri Aydin

Avustralya'da "Mecliste Yerli Sesi" referandumu teklifi Temsilciler Meclisinden geçtiNuri Aydin

CANBERRA (AA) - Avustralya'da yerli halkin anayasada taninmasi ve Parlamentoda daha çok söz sahibi olmasini amaçlayan "Mecliste Yerli Sesi" referandumu teklifi Temsilciler Meclisinde kabul edildi.

Avustralya hükümetinin 30 Mart'ta söz konusu referandumuna iliskin parlamentonun alt kanadina sundugu teklif, Genel Kurulda oylandi.

Temsilciler Meclisi, 25 ret oyuna karsilik 121 lehte oyla "Mecliste Yerli Sesi" referandumu teklifini kabul etti.

Avustralya'da Liberal Parti, mecliste teklifin halk oylamasina sunulmasini desteklerken halkin bunu referandumda reddetmesi için kampanya yürütüyor.

Parlamentonun üst kanadi Senato ise teklifi haziranda görüserek karara baglayacak.

Söz konusu teklifin kabul edilmesi durumunda Avustralya'da 1999'dan bu yana ilk referandum yapilacak.

Öte yandan, Senatonun büyük bir kisminin ise teklife sicak baktigi kaydediliyor.

Yerli Isleri Bakani Linda Burney, referandumun basariya ulasmamasina dair herhangi bir tereddüdünün olmadigina isaret ederek, "Evet çikan bir referandum Avustralya'yi herkese yaklastiracak. Hikayemizde yeni bir bölüm olacak." ifadelerini kullandi.

Burney, referandumun geçmesinin siyasi olarak farklilik getirecegini vurgulayarak, mevcut sorunlarin çözümünün yerli halklarin "bilgi ve bilgeliginde" bulunabilecegini belirtti.

Yerliler, Avustralya nüfusunun yüzde 3,2'sine tekabül ederken, geçen yil 9 yillik iktidari devreden Liberal Parti ve Ulusal Parti koalisyonu ise yerliler lehine yapilacak degisikligin "irksal bölünmeye" yol açabilecegini iddia ediyor.

Esi Basbakan Scott Morrison da "anayasal risk" olusturdugu gerekçesiyle teklife itiraz etmisti.

Ekim-aralik aylarinda yapilmasi planlanan referandum kabul edilirse Avustralya Anayasasi'nda yerli halklar lehine degisikliklere gidilecek.

"Mecliste Yerli Sesi" referandumu, Avustralya'daki yerli halklarin hayatlarini etkileyen yasalar ve politikalar hakkinda hükümetin her kademesine dogrudan tavsiyelerde bulunmalarina imkan tanimayi amaçliyor.