Ingiliz ve Alman uçaklarindan Estonya hava sahasina yaklasan 2 Rus uçagina engellemeBehlül Çetinkaya

Ingiliz ve Alman uçaklarindan Estonya hava sahasina yaklasan 2 Rus uçagina engellemeBehlül Çetinkaya

LONDRA (AA) - Ingiliz ve Alman savas uçaklari Estonya hava sahasina yaklasan Rus yakit ikmal uçagi ile askeri nakliye uçagini engelledi.

Ingiltere Kraliyet Hava Kuvvetlerinden (RAF) yapilan açiklamaya göre, Rus Ilyushin Il-78 Midas tipi havada yakit ikmal uçaginin Rusya’ya ait Baltik denizi kiyisindaki Kaliningrad’dan St. Petersburg’a giderken Estonya hava trafik kontrolüyle temasi kesildi.

Bunun üzerine, NATO görevi kapsaminda Estonya’da bulunan RAF ve Almanya’ya ait iki Eurofighter Typhoon tipi savas uçagi Estonya hava sahasina dogru ilerleyen Rus uçagini engelledi.

RAF, daha sonra Estonya hava sahasi yakinlarinda uçan yine Rusya’ya ait Antonov 148 tipi askeri nakliye uçaginin engellendigini de duyurdu.

Açiklamada, engelleme faaliyetinin iki ülke tarafindan yapilan ilk NATO hava sahasi güvenligi faaliyeti oldugu bilgisi paylasildi.

Ingiltere Silahli Kuvvetlerden Sorumlu Devlet Bakani James Heappey de konuya iliskin yaptigi açiklamada, "NATO ortak güvenligimizin temelini olusturmaya devam ediyor. Ingiltere ve Almanya’nin Baltik’ta ortak gerçeklestirdigi bu görev ortak gücümüzü gösterirken, NATO sinirlarina yönelik tehditlere karsi koyma noktasinda ortak kararliligimizi da açikça gösteriyor." diye konustu.