Sudan'daki hava saldirisinda 10 Kongo Demokratik Cumhuriyeti vatandasi öldüTufan Aktas

Sudan'daki hava saldirisinda 10 Kongo Demokratik Cumhuriyeti vatandasi öldüTufan Aktas

ISTANBUL (AA) - Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC), Sudan'in baskenti Hartum'daki bir üniversiteye yapilan hava saldirisinda 10 vatandasinin hayatini kaybettigini açikladi.

KDC Disisleri Bakani Christophe Lutundula, basina yaptigi açiklamada, 10 KDC vatandasinin Hartum Uluslararasi Afrika Üniversitesi kampüsüne yapilan saldirida hayatini kaybettigini belirtti.

Hava saldirisinin sivil ve silahsiz nüfusa karsi düzenli bir ordu tarafindan düzenlendigini aktaran Lutundula, hükümetin duydugu üzüntünün Kinsasa'daki Sudan'in maslahatgüzarina iletildigi ifade edildi.

Lutundula, cenazelerin ülkeye getirilmesi için talepte bulunduklarini kaydetti.

- Sudan'da ordu ile HDK arasindaki çatismalar

Sudan'da ordu, bir zamanlar destekledigi ancak bagimsiz ve paralel bir ordu gibi davranmasi nedeniyle tehdit olarak gördügü HDK’nin, 2 yil içerisinde tamamen orduya entegre edilmesini istemis, HDK’nin ise sivil bir hükümetin ardindan yaklasik 10 yila yayilan bir süreçte bunu kabul edebilecegini açiklamasiyla baslayan söz savasi ve tirmanan gerginlik, 15 Nisan sabahi taraflar arasinda baskent Hartum ve çesitli sehirlerde silahli çatismaya dönüsmüstü.

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), Sudan'da devam eden çatismalar nedeniyle 850'den fazla kisinin yasamini yitirdigini, 5 bin 500 kisinin yaralandigini bildirmisti.