Italya'da Mussolini'den alinti yapan kamu kurumunun basindaki isim görevinden ayrildiBaris Seçkin

Italya'da Mussolini'den alinti yapan kamu kurumunun basindaki isim görevinden ayrildiBaris Seçkin

ROMA (AA) - Italya'da önde gelen kamu kurumlarinin bilgi teknolojilerinden ve siber alandaki güvenliginden sorumlu "3-I" isimli yazilim ajansinin basindaki Claudio Anastasio'nun, kurum içi gönderdigi elektronik postada Italya'nin fasist diktatörü Benito Mussolini'nden alinti yaptiginin ortaya çikmasi ve bunun da tepkiye yol açmasi nedeniyle istifa ettigi bildirildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (INPS), Ulusal Istatistik Enstitüsü (ISTAT) ve Is Kazalarina Karsi Ulusal Sigorta Enstitüsü (INAIL) gibi önde gelen kamu kurumlarinin bilgi teknolojilerini ve siber alandaki güvenliklerini saglamak amaciyla devlet kontrolünde olusturulan "3-I" yazilim ajansinin baskani Anastasio, yaptigi alinti ile ülkede gündem oldu.

La Repubblica gazetesinin haberine göre, Anastasio'nun kurum içinde yönetim kurulu üyelerine gönderdigi bir e-postada, tarihçilerin, Italya'nin diktatörlüge geçisinin basladigi konusma olarak tanimladigi Mussoloni'nin 3 Ocak 1925 tarihli hitabindan alintilar yapmasi tartismalara yol açti.

Italyan basininda bugün çikan haberlerde, muhalefetin ve sol çevrelerin büyük tepkisini çeken e-posta hadisesinin kamuoyuna yansimasinin ardindan Anastasio'nun, bir e-posta daha göndererek "3-I" yazilim ajansindaki baskanlik görevinden ayrildigini duyurdugu belirtildi.

Anastasio, ülkede 1922-1943 döneminde iktidarda olan fasist diktatör Mussolini'den bu yana göreve gelen en asiri sagci hükümet olan Giorgia Meloni liderligindeki sag koalisyon hükümeti tarafindan Aralik 2022'de bu göreve getirilmisti.

Anastasio'nun e-postasinda atif yaptigi Mussolini'nin 3 Ocak 1925'te parlamentoda yaptigi konusmasi, fasist diktatörün o dönemki siyasi rakibi olan Birlesik Sosyalist Parti Genel Sekreteri Giacomo Matteotti'nin 10 Haziran 1924'te kaçirilarak öldürülmesini konu ediniyor. Mussolini, o konusmasinda Matteotti cinayetinin siyasi sorumlulugunu üstlenmisti. Pek çok tarihçi daha sonra bu konusmayi, Italya'nin diktatörlüge geçisinde bir dönüm noktasi olarak nitelemisti.