ICRC: Kahovka Baraji'nin yikilmasi kritik altyapiya verilen en önemli hasarlardan biriMuhammet Ikbal Arslan

ICRC: Kahovka Baraji'nin yikilmasi kritik altyapiya verilen en önemli hasarlardan biriMuhammet Ikbal Arslan

CENEVRE (AA) - Uluslararasi Kizilhaç Komitesi (ICRC), Ukrayna'daki Kahovka Baraji'nin yikilmasinin, Ukrayna-Rusya Savasi'nin basladigi Subat 2022'den bu yana kritik altyapilara verilen önemli hasarlardan birini teskil ettigini bildirdi.

ICRC'nin Twitter hesabindan, Kahovka Hidroelektrik Santrali'nin bu sabah bombalanarak yikilmasi ve bölgede sele neden olmasina iliskin paylasim yapildi.

Paylasimda, "Ukrayna'daki Nova Kahovka Baraji'nin yikilmasi, Subat 2022'den bu yana kritik altyapiya verilen en önemli hasarlardan birisini teskil ediyor. Dnipro Nehri'nin her iki yakasindaki binlerce insan selden etkileniyor ve hayatlari risk altinda. Bunlarin birçogu evsiz kalacak ve ciddi bir insani yardima ihtiyaç duyacak." ifadeleri yer aldi.

Yerel makamlar ve Kizilhaç'in ortaklariyla birlikte olaydan etkilenenlere yardim için harekete geçtigi belirtilen paylasimda, barajlarin uluslararasi insancil hukuk kapsaminda özel korumaya sahip oldugu da hatirlatildi.

BM Insani Isler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Ukrayna temsilciginin Twitter hesabindan yapilan paylasimda ise "Kahovka Baraji'nin yikilmasi binlerce sivili tehlikeye atiyor, birçogunu evsiz ve ciddi insani yardima muhtaç durumda birakiyor. Siviller ve sivil altyapi hedef alinmamali." ifadeleri kullanildi.