Kahramanmaras'ta depremlerin izlerinin silinmesi için devlet millet isbirligiyle çalismalar sürüyorIzzet Mazi,Gökhan Çali- Büyüksehir Belediye Baskani Hayrettin Güngör: - "36 noktada konteyner kent çalismalari devam ediyor. Bunun 18'i tamamlanmis durumda. Su ana kadar 3 bin 500'e yakin konteyner hazir hale getirildi" - "Is dünyasinin ayaga kaldirilmasi ve eski canliliga ulasmasi noktasinda da çalismalar yürütülüyor. Bu kapsamda ilgili bakanliklarin koordinesinde 26 noktada çarsi kurulumu islemle

Kahramanmaras'ta depremlerin izlerinin silinmesi için devlet millet isbirligiyle çalismalar sürüyorIzzet Mazi,Gökhan Çali- Büyüksehir Belediye Baskani Hayrettin Güngör:
- "36 noktada konteyner kent çalismalari devam ediyor. Bunun 18'i tamamlanmis durumda. Su ana kadar 3 bin 500'e yakin konteyner hazir hale getirildi"
- "Is dünyasinin ayaga kaldirilmasi ve eski canliliga ulasmasi noktasinda da çalismalar yürütülüyor. Bu kapsamda ilgili bakanliklarin koordinesinde 26 noktada çarsi kurulumu islemle

KAHRAMANMARAS (AA) - IZZET MAZI / GÖKHAN ÇALI - "Asrin felaketi" olarak nitelenen 6 Subat'taki depremlerin merkez üssü Kahramanmaras'ta afetin izlerinin silinmesi için devlet millet isbirligiyle çalismalar sürüyor.

Merkez üssü Pazarcik ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklügündeki depremlerden 11 il ile pek çok ilçe etkilendi. Depremin etkiledigi kentlerde binlerce bina yikildi, agir hasar gören binlerce bina için ise yikim karari verildi.

Depremin ardindan harekete geçen ve yardim faaliyetlerine baslayan kamu kurumlari ve sivil toplum kuruluslari, yaralarin sarilmasi için çalismalarini sürdürüyor.

Kahramanmaras Büyüksehir Belediye Baskani Hayrettin Güngör, AA muhabirine, 6 Subat'taki iki büyük depremle Türk milletinin görülmemis bir felaket yasadigini söyledi.

Afetin hemen ardindan arama kurtarma faaliyetlerine baslandigini belirten Güngör, es zamanli olarak afetzedelerin barinma ve beslenme gibi ihtiyaçlarinin giderilmesine yönelik çalismalar yürütüldügünü belirtti.

- "Su ana kadar 3 bin 500'e yakin konteyner hazir hale getirildi"

Kentteki saglam tüm kamu binalari ile sosyal tesislerin vatandaslarin barinmasi için hizmete sunuldugunu hatirlatan Güngör, söyle devam etti:

"Barinmayla ilgili çadir kentler olusturuldu. Su ana kadar 98 bin çadir dagitildi, 500 binin üzerinde vatandasimizin barinma ihtiyacini görüyor. Taziye evlerimiz, okullarimiz, pansiyonlarimiz ve yurtlarimizda 25-30 bin insanimizin barinma ihtiyaci gideriliyor. Çadirdan konteynere, konteynerden de kalici konutlara dogru çalisma yürütülüyor. Hizli sekilde konteyner kentler olusturuluyor. 36 noktada konteyner kent çalismalari devam ediyor. Bunun 18'i tamamlanmis durumda. Su ana kadar 3 bin 500'e yakin konteyner hazir hale getirildi, vatandaslarimizin barinmasina hazir. 5 binin üzerinde vatandasimiz konteynerlere yerlestirildi, hizlica yerlestirilmeye de devam ediliyor. 19 bin 579 konteyner olusturulacak 36 noktada. Onikisubat ve Dulkadiroglu ilçelerinde hem diger ilçelerimizde konteyner kentler hizla devam ediyor."

Içisleri Bakani Süleyman Soylu'nun depremin hemen ardindan kente geldigini ve her birime bir koordinatör vali görevlendirdigini belirten Güngör, belediye olarak yapilan çalismalara destek sagladiklarini dile getirdi.

Birçok belediye ve sivil toplum kurulusunun AFAD koordinesinde hizmet verdigine dikkati çeken Güngör, "Is dünyasinin ayaga kaldirilmasi ve eski canliliga ulasmasi noktasinda da çalismalar yürütülüyor. Bu kapsamda ilgili bakanliklarin koordinesinde 26 noktada çarsi kurulumu islemleri yürütülüyor, bunlardan 9'u tamamlandi." diye konustu.

Güngör, kalici konutlara dogru sürecin devam ettigini, paydas kurumlarin ortak görüsleriyle Onikisubat ilçesi Önsen Mahallesi ile Dulkadiroglu ilçesi Gafarli bölgesi basta olmak üzere 5 noktada 80 bin kalici konut yapimina karar verildigini söyledi.

Söz konusu konutlarin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in talimatlariyla bir yil içinde tamamlanip hak sahiplerine teslimlerinin gerçeklestirileceginin altini çizen Güngör, Tekke Mahallesi kentsel dönüsümü için yaptirilan 434 rezerv konutunun çok yakinda hak sahiplerine teslim edilecegini kaydetti.

Depremin ardindan sehrin içme suyu, kanalizasyon, elektrik, telefon gibi altyapisinda ciddi tahribat meydana geldigini vurgulayan Güngör, içme suyu sebeke sorunlarinin 3 gün içinde çözüme kavusturuldugunu, 10 gün içinde kent genelinde yüzde 93 oraninda su verildigini dile getirdi.

- 560'tan fazla noktada sicak yemek çikiyor

Güngör, belediyeler, AFAD ve sivil toplum kuruluslarinin isbirligiyle kent genelinde 560'tan fazla noktada sicak yemek, günlük 350 binin üzerinde de ekmek çikarildigini belirtti.

Ilk 3 gün yikilan binalar nedeniyle ulasimda aksama yasandigini ifade eden Güngör, hizli sekilde ana güzergahlardaki enkazin kaldirilip ulasimin saglandigini, 19 hatta 30 otobüsün ücretsiz seferlere basladigini kaydetti.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginin hizla hasarli binalarin tespitini yaptigini belirten Güngör, sunlari söyledi:

"56 binden fazla bina orta ya da daha yüksek düzeyde hasarli. 148 bin küsur bagimsiz bölüme tekabül ediyor. Toplam 7 bin 298 bina yikilmis sehrimizin genelinde, su ana kadar 2 bin 500'e yakin enkazin kaldirilmasi gerçeklestirilmis. Yani yüzde 33 civarinda gerçeklesmis ve hizlica devam ediyor. Tamamen yikilmis binalar kamu gücüyle kaldiriliyor. 350'nin üzerinde kamyonla gece gündüz demeden çalisma devam ediyor. Acil yikilacak binalar da ihale sistemiyle, yani özel sektörle devam ettiriliyor. 4 bin 497 acil yikilacak binanin 1500'den fazlasi yikilmis durumda. Diger binalarin ihalesi yapildi, bunlarda da süreç devam ediyor."

Kahramanmaras Büyüksehir Belediye Baskani Güngör, yikilan binalarin enkazlarinin iki hafta içinde kaldirilmasini öngördüklerini, 2 ay içinde de acil yikilacak binalarin enkazlarinin kaldirilmasini hedeflediklerini sözlerine ekledi.