Alman ekonomisi özel tüketimin düsmesiyle resesyona girdiBahattin Gönültas- Ekonomi geçen yilin son çeyreginde yüzde 0,5 küçülmüstü- Ilk çeyrekteki yüzde 0,3 küçülmenin ardindan Alman ekonomisi, "üst üste iki çeyrek GSYH'de küçülme yasanmasi" olarak ifade edilen teknik resesyona girmis oldu
BERLIN (AA) - Almanya ekonomisi, alisilmisin disindaki yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarinin tüketici harcamalarini baskilamasinin etkisiyle bu yilin ilk çeyreginde yüzde 0,3 daralarak, teknik olarak resesyona girdi.
Almanya Federal Istatistik Ofisi (Destatis), ilk çeyrege iliskin Gayrisafi Yurt içi Hasila (GSYH) nihai verilerini açikladi.
Buna göre, Almanya'da mevsim ve takvim etkilerinden arindirilmis GSYH, bu yilin birinci çeyreginde bir önceki çeyrege kiyasla yüzde 0,3 küçüldü.
Destatis, öncü verilerle, 28 Nisan'da ekonominin ilk çeyrekte büyüme kaydetmeyecegini öngörmüstü. Ekonomi geçen yilin son çeyreginde yüzde 0,5 daralmisti. Böylece ilk çeyrekteki yüzde 0,3 daralmanin ardindan Alman ekonomisi, "üst üste iki çeyrek GSYH'de küçülme yasanmasi" olarak ifade edilen teknik resesyona girmis oldu.
Geçen yilin ilk çeyregine göre ise ülkenin GSYH'si yüzde 0,5 geriledi.
Destatis Baskani Ruth Brand, konuya iliskin degerlendirmesinde “GSYH’de büyümenin 2022'nin sonunda sifirin altinda kalmasinin ardindan, Alman ekonomisi art arda iki çeyrek küçülme kaydetti." dedi.
Birinci çeyrekte özel harcamalar, yüksek enflasyon nedeniyle tüketicilerin satin alma gücünün azalmasinin etkisiyle bir önceki çeyrege göre yüzde 1,2 azaldi.
Kamu harcamalari yüzde 4,9 geriledi. Makine ve ekipman harcamalarinda yüzde 3,2 ve insaat yatirimlarinda yüzde 3,9 artis gözlemlendi.
Ayni dönemde mal ve hizmet ihracati ise yüzde 0,4 artarken, ithalat 0,9 düstü.
Destatis açiklamasinda, “Yüksek fiyat artislarinin devam etmesi, yilin basinda Alman ekonomisini baskilamaya devam etti. Hane halki yiyecek ve içecek, giyim, ayakkabi ve mobilyalara bir önceki çeyrege göre daha az harcadi. Ayrica yilin basinda plug-in hibrit araçlara tesviklerin kaldirilmasi ve elektrikli araç primlerinin düsürülmesi nedeniyle daha az yeni otomobil alindi.” ifadeleri yer aldi.
Ülke ekonomisi, Kovid-19 salgini sürecinde ortaya çikan dar bogazlar hafiflese de faizlerin yükselmesi, ekonomiye güvenin azalmasi ve alisilmisin disindaki yüksek enflasyon ortaminda tüketicilerin satin alma gücünün düsmesi sonucu talepte yasanan durgunluktan olumsuz etkileniyor.
Alman hükümeti, ekonomide bu yil yüzde 0,4 büyüme bekliyor. Önde gelen Alman ekonomi enstitüleri ise ülke ekonomisinin bu yil yüzde 0,3 büyümesini öngörüyor.
- Ukrayna'da devam eden savas, demografik degisim ve mevcut enerji geçisi, gelecek yillarda yapisal olarak Alman ekonomisine agirlik verecek
ING Küresel Makro Arastirma Baskani ve Almanya Basekonomisti Carsten Brzeski, Almanya'nin ilk çeyrek ekonomik büyümesine iliskin degerlendirmesinde, Alman ekonomisinin "geçen yazdan beri korkulan seyi bu kis yaparak" teknik bir resesyona girdigini belirterek, “Ciddi bir resesyonun en kötü senaryosu degil, geçen yaza göre neredeyse yüzde 1'lik bir düsüs.” ifadesini kullandi.
Brzeski, “Sicak kis havasi, Çin ekonomisinin yeniden açilmasi ve tedarik zinciri aksakliklarinin hafiflemesinin de yardimiyla sanayi faaliyetlerinde toparlanma, ekonomiyi resesyon tehlikesi bölgesinden çikarmak için yeterli olmadi. Özel tüketim, hala yüksek olan perakende enerji fiyatlarindan olumsuz etkilenmeye devam etti.” dedi.
Ilk çeyregin ötesine bakildiginda, yilin basindaki iyimserligin yerini daha fazla bir gerçeklik duygusuna birakmis göründügünü ifade eden Brzeski, "Satin alma gücündeki düsüs, fabrikalarda siparis defterlerinin incelmesi, son 10 yilin en agresif para politikasi sikilastirmasinin etkisi ve ABD ekonomisinde beklenen yavaslama zayif ekonomik faaliyetler yönünde tartismalari ivmeliyor.
Bu döngüsel faktörlerin yani sira, Ukrayna'da devam eden savas, demografik degisim ve mevcut enerji geçisi, önümüzdeki yillarda yapisal olarak Alman ekonomisine agirlik verecek.” degerlendirmesinde bulundu.
Commerzbank Basekonomisti Jörg Kramer de teknik resesyon için sartlarin karsilandigini belirterek, “Enerji fiyatlarindaki büyük artis, yilin ilk yarisinda etkisini gösterdi." ifadesini kullandi.
Ülkede martta yüzde 7,4 olan yillik enflasyon ise enerji fiyatlarindaki düsüsün etkisiyle nisanda beklentilere yakin olarak yüzde 7,2'ye geriledi.