Afrika Birligi'nden Sudan'daki çatismalardan kaçan siviller için yardim çagrisiGülsüm Incekaya

Afrika Birligi'nden Sudan'daki çatismalardan kaçan siviller için yardim çagrisiGülsüm Incekaya

ISTANBUL (AA) - Afrika Birligi (AfB) Komisyonu, Sudan'daki çatismalardan kaçmak isteyen siviller için yardim çagrisinda bulundu.

Komisyonun Addis Ababa ofisinden yapilan açiklamada, Sudan'a komsu ülkelerin ve uluslararasi toplumun, ülkeden çikmak isteyen insanlarin güvenligini saglamasi gerektigi belirtildi.

Taraflara ateskes çagrisinin yinelendigi açiklamada, "Sudan'daki ölümcül çatismalarin ortasinda kalan sivillerin durumunu endiseyle izlemeye devam ediyoruz." ifadesi kullanildi.

Açiklamada Komisyon Baskani Moussa Faki Mahamat'in ifadelerine de yer verildi.

Faki, Sudan'a komsu bölgesel ve küresel kuruluslara seslenerek sinirlarin engelsiz sekilde sivillerin geçisine açilmasi çagrisi yapti.

Sudan ordusu ile Hizli Destek Kuvvetleri'ne (HDK) ateskes çagrisinda bulunan Faki, "Ihtiyaç sahibi Sudanlilara insani yardim ulastirilmasini kolaylastirmak için derhal kalici bir ateskes üzerinde anlasma saglanmali." ifadesini kullandi.

Komisyonun ateskes çagrisina Sudan ordusundan ve HDK'den henüz yanit gelmedi.

AfB, çatismalarin basladigi 15 Nisan'dan bu yana orduya ve HDK'ye çok sayida ateskes çagrisi yapmisti.

- Sudan'da ordu ile HDK arasinda çatisma

Sudan'in baskenti Hartum ve diger sehirlerde 15 Nisan sabahi Sudan ordusu ile HDK arasinda silahli çatismalar baslamisti.

Ordu ile HDK arasinda "HDK'nin tamamen orduya katilmasini" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydir yasanan anlasmazlik, sicak çatismaya dönüsmüstü.

Sudan Saglik Bakanligi, ordu ile HDK arasinda 15 Nisan'da baslayan çatismalarda düne kadar 512 kisinin öldügünü, 4 bin 193 kisinin yaralandigini bildirmisti.

Ordu ve HDK, Suudi Arabistan ve ABD'nin çabalari ile gece yarisindan itibaren 72 saat daha uzatma karari aldiklarini açiklamisti.