Yasam tarzindaki degisiklikler kanser riskini azaltiyorHatice Senses Kurukiz- Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Ridvan Sivritepe:- "Yasam tarzimizdaki bazi degisiklikler kanser riskini önemli bir ölçüde azaltabilir. Daha saglikli seçim, davranis, düzenli tarama, erken teshis ve zamaninda tedaviyle kanser risklerini azaltmak mümkün"

Yasam tarzindaki degisiklikler kanser riskini azaltiyorHatice Senses Kurukiz- Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Ridvan Sivritepe:- "Yasam tarzimizdaki bazi degisiklikler kanser riskini önemli bir ölçüde azaltabilir. Daha saglikli seçim, davranis, düzenli tarama, erken teshis ve zamaninda tedaviyle kanser risklerini azaltmak mümkün"

ISTANBUL (AA) - Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Ridvan Sivritepe, yasam tarzindaki bazi degisikliklerin kanser riskini önemli ölçüde azaltabildigini, daha saglikli seçim, davranis, düzenli tarama, erken teshis ve zamaninda tedaviyle kanser risklerini azaltmanin mümkün oldugunu bildirdi.

Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi'nden 1-7 Nisan Kanser Haftasi dolayisiyla yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Doç. Dr. Sivritepe, kanserin, trilyonlarca hücreden olusan insan vücudunun hemen hemen her yerinde ortaya çikabilen bir hastalik türü oldugunu aktardi.

Sivritepe, En yaygin kanser türlerinin, meme, prostat, akciger ve cilt kanseri oldugunu vurguladi.

Kanserden korunmanin yöntemlerine iliskin de bilgi veren Sivritepe su degerlendirmede bulundu:

"Yasam tarzimizdaki bazi degisiklikler kanser riskini önemli ölçüde azaltabilir. Daha saglikli seçim, davranis, düzenli tarama, erken teshis ve zamaninda tedaviyle kanser risklerini azaltmak mümkün. Düzenli olarak yapilan fiziksel aktivite, vücudun hormonlarini dengede tutar ve kilo kontrolünü saglar. Aktif olmanin birçok farkli kanser türüne yakalanma riskini önemli ölçüde azalttigi ortaya konulmustur. Tempolu yürüyüs, bisiklete binme veya yüzme gibi haftada 150 dakika orta yogunlukta aktivite yapmaliyiz. Masa molalari vererek ve merdivenleri kullanarak hareketsiz bir yasam tarzindan kaçinmaliyiz.

Sebze ve meyveler, tam tahilli ve az yagli protein kaynaklari içeceklerle hazirlanmis dengeli bir diyet kanser riskini azaltir. Bu tür bir diyet, antioksidanlar, flavonoidler, polisakkaritler, vitaminler ve mineral içerir. Bu maddeler, hücrelerin genetik yapisini koruyarak veya kanser hücrelerinin büyümesini engelleyerek kansere karsi koruyucu etki saglar.

Ayrica, asiri kilo veya obezite, kanser riskini arttiran faktörler arasindadir. Yüksek miktarda kirmizi veya islenmis et alimi da kanser riskini artirmaktadir. Ülkemizde son 12 yilda obezite görülme sikligi yüzde 70 artarak obez insan sayisi 20 milyona yaklasti. Ingiliz Kanser Arastirmalari Merkezi'nin verilerine göre ideal kiloyu korumanin, her yil yaklasik 22 bin 800 kanser vakasini önledigi görüldü."

- "Akciger kanseri, günümüzde en yaygin görülen kanser türü"

Alkol kullaniminin, özellikle karaciger, mide, bagirsak ve meme kanserinde riski artirdigina isaret eden Sivritepe, "Alkol, vücuda girdiginde metabolize edilir ve asetaldehit adi verilen bir madde olusur. Bu madde, DNA hasarina yol açarak kanser hücrelerinin olusmasina neden olur. Bu nedenle alkol kullanimini sinirlamanin yani sira hiç tüketmemek riski oldukça azaltir." ifadelerini kullandi.

Sivritepe, akciger kanserinin, günümüzde en yaygin tür oldugunu, sigarayi aktif ya da pasif içmenin, özellikle akciger kanserinde en büyük risk faktörlerinden oldugunu, sigaranin içinde bulunan kanserojen maddelerin kanser hücrelerinin olusmasina yol açtigini bildirdi.

Günesteki ultraviyole isigin cilt hücrelerindeki DNA'ya zarar verdigini ve bunun da en önemli cilt kanseri türü olan malign melanoma neden oldugunu aktaran Sivritepe, su bilgileri verdi:

"Bu nedenle günesten korunmak, kanser riskini azaltmak için önemlidir. Günes kremi kullanmak, günes gözlügü takmak, günesin en yogun oldugu saatlerde günesten kaçinmak gerekir. Ayrica stres, vücudun hormonlarini bozarak kanser riskini artirabilecek bir faktördür. Bu nedenle, stresi azaltmak, kanser riskini azaltmak için de önemlidir. Stresimizi ibadet, meditasyon, yoga, düzenli egzersiz, saglikli beslenme, uyku düzeni, sosyal destek, saglikli iliskiler ve saglikli zaman yönetimi gibi yollarla yönetebiliriz.

Düzenli olarak kanser taramasi yaptirmak, erken evrede kanserin tespit edilmesini ve tedavi edilmesini kolaylastirir. Bu nedenle, uygun yasta ve risk faktörlerine göre düzenli olarak kanser taramasi yaptirmak, kanser riskini azaltmak için önemlidir. Meme kanseri için mamografi, kolon kanseri için kolonoskopi, prostat kanseri için rektal muayene veya rahim agzi kanseri için smear taramasi yaptirmak önem arz eder."