Özbekistan’da, Türk yayinevlerinin de katildigi 2. Uluslararasi Kitap Fuari açildiBahtiyar Abdülkerimov

Özbekistan’da, Türk yayinevlerinin de katildigi 2. Uluslararasi Kitap Fuari açildiBahtiyar Abdülkerimov

TASKENT (AA) - Özbekistan’in baskenti Taskent’te 2. Uluslararasi Kitap Fuari basladi.

Özbekistan Islam Medeniyeti Merkezinin Islam Tarih, Sanat ve Kültür Arastirma Merkezi (IRCICA), Uluslararasi Türk Kültürü Teskilati (TÜRKSOY) ile Türk Tarih ve Kültür Vakfi (TÜRKTAV) isbirliginde düzenledigi 2. Uluslararasi Kitap Fuari, Taskent’teki Hazreti Imam Külliyesi'nde basladi.

Özbekistan Islam Medeniyeti Merkezi Baskani Saazim Minovarov, aralarinda Türkiye’nin de bulundugu çok sayida ülkeden 100’e yakin yayinevinin katildigi fuarin açilisinda yaptigi konusmada, ikincisi düzenlenen fuarin bu yil daha genis cografyayi kapsadigini ve ilk defa yabanci ülkelerden de yayinevlerinin katildigini kaydetti.

TÜRKTAV Genel Baskani Nizamettin Aykurt da bu fuara katilmaktan büyük bir onur duyduklarini ifade ederek vakfin, geçen sene isbirligi memorandumu imzaladigi Özbekistan Islam Medeniyeti Merkezi ile isbirliklerini giderek gelistirdigini ve bu memorandum çerçevesinde çesitli ortak etkinliklere basladiklarini belirtti.

Bu çerçevede ilk olarak Ankara’da Islam Medeniyeti Merkezinin Özbekistan Tanitim Sergisi’ni düzenlediklerini, daha sonra 20 uzmanla 8 ay boyunca Osmanli arsivlerinde yaptiklari ortak çalismalar sonucunda arsivlerdeki Özbekistan ile ilgili 23 bin belgeyi tespit ederek kopyasini çikarttiklarini belirten Aykurt, bugün ayrica Osmanli arsivlerindeki bu belgelerin kopyalari ile Türkiye’den getirdikleri 100’den fazla kitabi, Islam Medeniyeti Merkezinin kütüphanesine hediye edeceklerini vurguladi.

Aykurt, ayrica Osmanli Sultani 2. Abdülhamid'in çektirdigi bu topraklarla ilgili 66 fotografin kopyasini da bu fuarda sergilediklerini ve fuarin ardindan Islam Medeniyeti Merkezine armagan edeceklerini sözlerine ekledi.

Daha sonra Aykurt, Özbekistan ile ilgili Osmanli arsivlerindeki 23 bin belgenin dijital kopyasini, Islam Medeniyeti Merkezine hediye edilmek üzere Minovarov'a teslim etti.

Fuar kapsaminda, ayrica 2. Abdülhamid’in çektirdigi bu topraklarla ilgili fotograflar da sergileniyor.