BM, Çin'de insan haklari savunucularina verilen uzun süreli hapis cezalarindan endiseliMuhammet Ikbal Arslan

BM, Çin'de insan haklari savunucularina verilen uzun süreli hapis cezalarindan endiseliMuhammet Ikbal Arslan

CENEVRE (AA) - Birlesmis Milletler (BM) Insan Haklari Yüksek Komiseri Volker Türk, Çin'de önde gelen insan haklari savunucularinin uzun süreli hapis cezasina çarptirilmasi nedeniyle "endise duydugunu" belirtti.

Türk, Çin'deki insan haklari savunuculari Ding Ciasi ve Sü Ciyong'un hapis cezasi almalarina iliskin yazili açiklama yapti.

"Çin'de önde gelen insan haklari savunucusu Ding ve Sü'nün uluslararasi insan haklari hukuku standartlarina aykiri olarak uzun hapis cezalarina çarptirilmasindan çok endise duyuyorum." ifadesini kullanan Türk, insan haklari hukukunun, bireylerin hükümet politikalarina yönelik elestirilerini dile getirdikleri için yargilanmamalarini veya baska bir sekilde cezalandirilmamasini gerektirdigini belirtti.

Türk, adil yargilanma ve yasal süreç haklarina saygi gösterilmesinin yani sira kötü muamele iddialarinin da uygun sekilde sorusturulmasi gerektigini kaydetti.

Davanin takipçisi olacagini belirten Türk, "Diger insan haklari savunucularinin ifade, örgütlenme ve barisçil toplanma özgürlügü gibi insan haklarini kullandiklari için hedef alinmamasini saglayacak adimlarin atilmasi önemli." ifadesini kullandi.