ABD'de mortgage faizlerinde düsüs Dilara Zengin Okay- Ülkede 30 yil vadeli mortgage için ortalama faiz orani, yüzde 6,79'dan 6,71'e indi

ABD'de mortgage faizlerinde düsüs Dilara Zengin Okay- Ülkede 30 yil vadeli mortgage için ortalama faiz orani, yüzde 6,79'dan 6,71'e indi

WASHINGTON (AA) - ABD'de 30 yil vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz orani, geçen hafta yüzde 6,71'e düserek 4 haftalik yükselisin ardindan ilk kez gerileme kaydetti.

Mortgage Bankalar Birligi (MBA) verilerine göre, mortgage basvurulari, 10 Mart ile biten haftada bir önceki haftaya kiyasla yüzde 6,5 artti.

Ülkede 30 yil vadeli mortgage için ortalama faiz orani, yüzde 6,79'dan 6,71'e indi. Böylece 30 yil vadeli mortgage için ortalama faiz orani, 4 haftalik yükselisinin ardindan ilk kez düsüs kaydetti.

Ayni dönemde 15 yil vadeli mortgage için ortalama faiz orani ise yüzde 6,25'ten 6,14'e geriledi.

MBA Baskan Yardimcisi Joel Kan, ABD'deki banka iflaslari ve bunun olasi etkileri sonrasi tahvil faizlerinin geçen hafta sonunda düsüs kaydettigini, bu düsüsün mortgage faiz oranlarini da asagi çektigini belirtti.

Kan, konut satin alma basvurularinin art arda ikinci haftada arttigini ancak geçen yilin hizinin neredeyse yüzde 40 altinda kaldigini kaydetti.

Daha düsük mortgage faiz oranlarinin konut talebini canlandiracagini belirten Kan, ancak finans piyasasindaki oynakligin alicilarin kararlarini etkileyebilecegini ifade etti.

ABD'de 30 yil vadeli mortgage için ortalama faiz orani, Ekim 2022'de yüzde 7'yi asarak 21 yilin zirvesine çikmisti.

Ülkede, ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) yüksek enflasyona karsi agresif para politikasi sikilasmasi konut piyasasini önemli ölçüde zayiflatmisti.