Irak'in Ankara Büyükelçisi: "Kalkinmaya Yolu Projesi iki ülkenin ticaretini canlandiracak"Mehmet Nuri Uçar- Büyükelçi Lecmavi: - "Irak Basbakani'nin Türkiye'ye gerçeklestirdigi ziyaret, iki ülke arasinda stratejik anlasmalarin önünü açti"

Irak'in Ankara Büyükelçisi: "Kalkinmaya Yolu Projesi iki ülkenin ticaretini canlandiracak"Mehmet Nuri Uçar- Büyükelçi Lecmavi:
- "Irak Basbakani'nin Türkiye'ye gerçeklestirdigi ziyaret, iki ülke arasinda stratejik anlasmalarin önünü açti"

ANKARA (AA) - Irak'in Ankara Büyükelçisi Macid el-Lecmavi, Basra'dan Türkiye'ye kara ve demir yolu ulastirma koridoru kurulmasi hedeflenen "Kalkinma Yolu Projesi"yle iki ülke arasindaki ticaretin canlanacagini söyledi.

Lecmavi, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Irak Basbakani Muhammed Siya es-Sudani'nin 21 Mart'ta gerçeklestirdigi Türkiye ziyaretini degerlendirdi.

"Basbakan'in ziyareti, Irak ile Türkiye arasinda stratejik anlasmalarin önünü açti." diyen Lecmavi, ziyaretin iki komsu ülkenin "çabalarina katki sunacagini ve iki dost halkin beklentilerini daha üst seviyede karsilayacagini" dile getirdi.

Lecmavi, Sudani'nin Ankara'da ele aldigi konulara iliskin, "Ziyaret, su ve güvenlik dosyalari da dahil olmak üzere iki ülkenin karsi karsiya oldugu zorluklarla yüzlesmeye odaklandi." ifadelerini kullandi.

Türkiye-Irak arasinda hayata geçirilmesi planlanan ve Basra'dan Türkiye'ye kara ve demir yolu ulastirma koridoru kurulmasi hedeflenen projeyi öven Büyükelçi Lecmavi, "Kalkinma Yolu Projesi, iki ülkenin ticaretini canlandiracak ve ticaret hacminin artmasina katki saglayacak." dedi.

- "Kalkinma Yolu Projesi"

Türkiye'ye 21 Mart'ta resmi ziyarette bulunan Sudani, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Kalkinma Yolu Projesi'ne dair ifadelerine atifta bulunarak, "Kalkinma Yolu Projesi, eski adiyla Kuru Kanal projesi, sadece iki ülkeyi ilgilendiren degil, ayni zamanda bütün ülkeleri enerji ve mal sevkiyati baglaminda ilgilendiren önemli bir projedir. Insallah yakin zamanda, gelecek sene içerisinde arzuladigimiz, Irak'in ayni zamanda dogal gaz baglaminda da ihracat yapan bir ülke olmasi. Bugün Cumhurbaskani (Erdogan) ile bunu deklare ediyoruz." ifadelerini kullanmisti.