Yas meyve sebzede 9 ayda 2,3 milyar dolarlik ihracatHatice Özdemir Tosun- Türkiye Yas Meyve Sebze Sektör Kurulu Baskani Ali Kavak: - "Üretimin fazlasini ihraç ediyoruz. Ürettigimizin sadece yüzde 8'ini, 9'unu ihraç ediyoruz, geri kalanini halkimiz tüketiyor. Ana pazarimiz Rusya Federasyonu, ihracatin yüzde 60'ini bu pazara yapiyoruz" - Bati Akdeniz Ihracatçilar Birligi Baskani Ümit Mirza Çavusoglu: - "Ihracat ürünlerinde domates ile biber açik ara önde gidiyor"

Yas meyve sebzede 9 ayda 2,3 milyar dolarlik ihracatHatice Özdemir Tosun- Türkiye Yas Meyve Sebze Sektör Kurulu Baskani Ali Kavak:
- "Üretimin fazlasini ihraç ediyoruz. Ürettigimizin sadece yüzde 8'ini, 9'unu ihraç ediyoruz, geri kalanini halkimiz tüketiyor. Ana pazarimiz Rusya Federasyonu, ihracatin yüzde 60'ini bu pazara yapiyoruz"
- Bati Akdeniz Ihracatçilar Birligi Baskani Ümit Mirza Çavusoglu:
- "Ihracat ürünlerinde domates ile biber açik ara önde gidiyor"

ANTALYA (AA) - HATICE ÖZDEMIR TOSUN - Türkiye'den yilin 9 ayinda yaklasik 100 ülkeye 2 milyar 294 milyon 280 bin dolarlik yas meyve ve sebze ihraç edildi.

Türkiye Yas Meyve Sebze Sektör Kurulu Baskani Ali Kavak, AA muhabirine, tarimda ve özellikle örtü alti tarimda Antalya'nin zengin potansiyele sahip oldugunu söyledi.

Türkiye'nin yas meyve ve sebze sektöründe çok iyi bir konumda oldugunu belirten Kavak, 1 Ocak-30 Eylül döneminde 2 milyar 294 milyon 280 bin dolarlik ihracata imza atildigini bildirdi. Bu rakamin 973 milyon 465 bin 111 dolarlik kismini meyvenin, 786 milyon 698 bin 662 dolarlik kismini da sebzenin olusturdugunu aktaran Kavak, geri kalan kismini ise narenciye sektörünün olusturdugunu kaydetti.

Geçen yil ayni dönemde yas sebze ve meyve ihracatinin 1 milyar 942 milyon 471 bin dolar oldugunu animsatan Kavak, geçen yila göre yüzde 18'lik artis yasandigini ifade etti.

- Iç pazarin fazlasi ihraç ediliyor

Birlik olarak sadece ihracat odakli çalismadiklarini, üretimin de güçlendirilmesi yönünde çalismalar yaptiklarini belirten Kavak, üreticilerle sik sik bulusarak sorunlari dinlediklerini, çözüme kavusturmak için çaba harcadiklarini kaydetti.

Ürünün kalitesi arttikça rekabet gücünün de arttigini vurgulayan Kavak, "Ne kadar saglikli ve kaliteli üretim olursa ürünlerimizi o kadar rahat pazarlayabiliyoruz." dedi.

Bu açidan dis pazarda karsilastiklari sorunlari hem ihracatçilar hem de üreticilerle paylasarak Türkiye'de tarimin güçlenmesini, iyi bir noktaya gelmesini amaçladiklarini belirten Kavak, sunlari söyledi:

"Yas meyve ve sebze sektörü, Türkiye'nin istihdam deposu. Ülkede milyonlarca insanin is, as buldugu bir sektör. Bu yil 3,5 milyar dolara yakin bir ihracat hedefimiz var, bu rakam çok önemli çünkü bizim ithalat çiktimiz yok, net döviz girdisi ve bunu milyonlarca insan paylasiyor."

Kavak, sektörde üretimin ve ihracatin çok mesakkatli olduguna isaret ederek, iklim, dogal afet, siyasi olaylar gibi konulardan hemen etkilendigini belirtti.

Türkiye'den 100'e yakin ülkeye ihracat gerçeklestirdiklerini bildiren Kavak, "Üretimin fazlasini ihraç ediyoruz. Ürettigimizin sadece yüzde 8'ini, 9'unu ihraç ediyoruz, geri kalanini halkimiz tüketiyor. Ana pazarimiz Rusya Federasyonu, ihracatin yüzde 60'ini bu pazara yapiyoruz. Ukrayna da bizim önemli ihracat merkezimiz. Iki ülke arasindaki savas, sektöre olumsuz yansidi ama toparlanma var." diye konustu.

- Ihracatta domates ile biber açik ara önde

Bati Akdeniz Ihracatçilar Birligi Baskani Ümit Mirza Çavusoglu da Antalya, Isparta ve Burdur'un yer aldigi bölgede en önemli sektörlerden birinin yas meyve ve sebze oldugunu söyledi.

Özellikle Antalya'nin örtü alti tarimda lider konumda bulunduguna isaret eden Çavusoglu, ihracat noktasinda da önemli bir potansiyele sahip olduklarini bildirdi. Yas meyve ve sebze sektöründe ihracatin her geçen yil artigini kaydeden Çavusoglu, "Özellikle ihracat ürünlerinde domates ile biber açik ara önde gidiyor. Gida güvenligi açisindan önceligimiz ülkemizin ihracatini karsilamak. Bizler ürün fazlasini ihraç ediyoruz. Mesela domateste yüzde 17-20 civarinda bir üretim fazlasi var ama bunun da hepsini ihraç etmiyoruz." diye konustu.

Çavusoglu, yas meyve ve sebzede daha çok yakin bölgelere ihracat yaptiklarini bildirdi.