Visa’dan daha sürdürülebilir bir dünya için "dönüsüm ekonomisi" modeliYunus Türk- Visa Güney Avrupa Pazarlama Baskani Birim Gönülsen:- "Dönüsüm ekonomisi adini verdigimiz iyilestirici ekonomiye geçisin herkesi kapsamasi ve herkes tarafindan erisilebilir olmasini istiyoruz"

Visa’dan daha sürdürülebilir bir dünya için "dönüsüm ekonomisi" modeliYunus Türk- Visa Güney Avrupa Pazarlama Baskani Birim Gönülsen:- "Dönüsüm ekonomisi adini verdigimiz iyilestirici ekonomiye geçisin herkesi kapsamasi ve herkes tarafindan erisilebilir olmasini istiyoruz"

ISTANBUL (AA) - Visa, sürdürülebilirlik yönünde yapici adimlar atmak isteyen kisi ve is yerleri için "dönüsüm ekonomisi"ni ve bu kavram kapsaminda tanimlanan 6 ekonomik faaliyeti öneriyor.

Visa açiklamasina göre, bu 6 ekonomik faaliyetin kirala, yeniden doldur, tamir et, yeniden dagitima sok, ikinci el sat ve kullanim ömrü tamamlandiginda iade et oldugu ifade ediliyor.

Visa’nin Avrupa genelinde 8 bin tüketici ve 2 bin KOBI katilimi ile yaptirdigi son pazar arastirmasi, Avrupa pazarlarinda süregelen hayat pahaliligi ve iklim degisikliginin etkileri nedeniyle insanlarin mevcut alisveris aliskanliklarini yeniden degerlendirdiklerini, ürün ve hizmet alip satmak için daha sürdürülebilir yöntemler aradiklarini ortaya koyuyor.

Visa için Opinium arastirma sirketi tarafindan gerçeklestirilen ankete katilanlarin yüzde 87'si en az bir dönüsüm ekonomisi faaliyetini halihazirda gerçeklestirmis. Bu alti davranis içinde "ikinci el sat" digerlerine kiyasla daha çok anlasilmis ve kabullenilmis davranis olarak öne çikiyor.

Tüketicilerin yüzde 45’i geçen sene en az iki kez, esyalarini ikinci el satisa çikarmis. Avrupa’daki KOBI’lerin yüzde 25’i halihazirda bu seçenegi sunarken, yüzde 48’i ise bunu ilerleyen dönemlerde planladiklarini söylüyor. Tüketicilerin yüzde 27’si, daha uygun fiyatli olacagindan tamir edilmis veya yenilenmis ürünleri satin alabileceklerini söylüyor.

Ürünlerin ömrünün uzatilmasi için tamir edilmesine en olumlu bakanlar ise 65 yas üstü kisilerden olusuyor. Tamir gibi yeniden doldurma da tüketicilerin neredeyse 3’te 1’i için tasarruf amaçli olarak tercih edilir durumda. Kullanim ömrünü tamamlayan ürünlerin iadesi ise tüketicilerin gelecekte benimseme olasiligi en yüksek davranis olarak öne çikiyor.

- "Küresel ölçekte daha sürdürülebilir tüketim tercihlerinin yapilmasina ilham verebiliriz"

Açiklamada görüslerine yer verilen Visa Güney Avrupa Pazarlama Baskani Birim Gönülsen, herkesin evi olan dünya hakkinda daha fazla farkindalik yaratmak, insanlari daha sürdürülebilir davranislara davet etmek üzere nisan ayini "dünya ayi" olarak benimsenmis durumda olduklarini belirtti.

Gönülsen, "Visa olarak biz de etik, sorumlu ve sürdürülebilir davranislarla hareket etmek, tüm adimlarimiza sürdürülebilirligi dahil etmek için gayret gösteriyoruz. Tüketime dayali bir ekonomiden döngüsel ve kendini yenileyen bir ekonomiye geçis basli basina bir dönüsüm anlamina geliyor. Öte yandan Visa’nin yaptirdigi bu arastirma daha sürdürülebilir seçeneklerin toplumda karsilik buldugunu ortaya koyuyor.

Paydaslarimizla birlikte hem küçük isletmelere hem tüketicilere daha çok bilinçlenme ve destek saglayabilir, küresel ölçekte daha sürdürülebilir tüketim tercihlerinin yapilmasina ilham verebiliriz. Dönüsüm ekonomisi adini verdigimiz iyilestirici ekonomiye geçisin herkesi kapsamasi ve herkes tarafindan erisilebilir olmasini istiyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

- Tüketicileri motive etmek önemli

Visa ve Opinium'un arastirmasina göre, dönüsüm ekonomisinin yayginlasmasi için kisi ve küçük isletme sahiplerinin bu alandaki firsat ve tasarruf potansiyelini anlamalari kilit bir noktada duruyor.

Ankete katilan yetiskinlerden dörtte biri, maddi fayda saglayacaklarsa bu faaliyetlere katilacaklarini ve örnegin kullanilmis kiyafet veya mobilyalarini satmak üzere bir uygulama yükleyebileceklerini veya fazla gelen gidalari yeniden dagitima sokmak için harekete geçebileceklerini söylüyor.

Çevresel faydalar da tüketiciler için önemli bir itici güç. Arastirma, her 10 yetiskinden 9’unun son üç ay içinde çevre dostu faaliyetlere aktif olarak katildigini ve yüzde 93 gibi büyük bir çogunlugun daha az ambalaj kullanmanin çevre ve toplum üzerinde bir etkisi oldugunu düsündüklerini ortaya koyuyor.

Ankete katilanlarin yaklasik yarisi atik, ambalaj veya plastigin azaltilmasini dönüsüm ekonomisinde yer almanin ana nedeni olarak tanimliyor. Bu da çevresel kaygilar ve maliyetlerin bireyleri dönüsüm ekonomisine yönlendirdigini gösteriyor.

- Dönüsüm ekonomisi KOBI'ler için yeni firsatlar sunuyor, isleri artiriyor

Tüketici tercihleri degistikçe, isletmeler için firsatlar da degisiyor. Avrupa'da döngüsel ekonomiye geçisin 2030 yilina kadar 900 milyar avroluk bir ekonomik firsat yaratacagi tahmin ediliyor ve veriler isletmelerin de firsati algiladigini gösteriyor.

Dönüsüm ekonomisi hizmetlerini sunan KOBI'lerin yillik gelirleri son iki yilda yüzde 22 artarken, büyüme potansiyellerinin daha fazla oldugu görülüyor. Tüketicilerin çogu, dönüsüm ekonomisini benimseyen isletmelerden ürün veya hizmet satin alma olasiliklarinin daha yüksek oldugunu belirtiyor.

Avrupa genelinde ankete katilan KOBI’lerin neredeyse tamami daha sürdürülebilir is yapis sekillerini benimsemek istedigini söylerken, dörtte biri ise gelirlerinin yüzde 20'sini bu yönde yatirim yapmak için kullanabileceklerini belirtiyor.