Türkiye'nin ilk uzay yolcularinin bavullari hazirZeynep Duyar- Alper Gezeravci: - "Ait oldugum Yörük kültürüne ait temsili malzemeleri, ilk görev yaptigim F-16 filomun peçini ve minik yegenimin fotografini yanimda götürecegim" - "Sayin Cumhurbaskani'miz tarafindan 29 Nisan 2023'te halka isimlerimizin duyuruldugu gün bize hediye edilen bayragi yanimizda götürecegiz, uzayda dalgalandirdiktan sonra getirip kendisine teslim edecegiz" - Tuva Cihangir Atasever: - "Iki devlet, tek millet olarak iki bay

Türkiye'nin ilk uzay yolcularinin bavullari hazirZeynep Duyar- Alper Gezeravci:
- "Ait oldugum Yörük kültürüne ait temsili malzemeleri, ilk görev yaptigim F-16 filomun peçini ve minik yegenimin fotografini yanimda götürecegim"
- "Sayin Cumhurbaskani'miz tarafindan 29 Nisan 2023'te halka isimlerimizin duyuruldugu gün bize hediye edilen bayragi yanimizda götürecegiz, uzayda dalgalandirdiktan sonra getirip kendisine teslim edecegiz"
- Tuva Cihangir Atasever:
- "Iki devlet, tek millet olarak iki bay

IZMIR (AA) - ZEYNEP DUYAR - Türkiye'nin ilk uzay yolculari Alper Gezeravci ile Tuva Cihangir Atasever, Cumhuriyet'in 100'üncü yilinda uzaya gitmek için bavullarini hazirlarken yanlarina almayi planladiklari en önemli simgelerden biri, isimlerinin açiklandigi gün Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan kendilerine verilen Türk bayragi olacak.

Gezeravci ve Atasever, Anadolu Ajansinin (AA) 9'uncu kez global iletisim ortagi oldugu, Türkiye Teknoloji Takimi Vakfi (T3 Vakfi) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanligi yürütücülügünde Izmir Çigli Havaalani'nda gerçeklestirilen dünyanin en büyük uzay, havacilik ve teknoloji festivali TEKNOFEST'te AA muhabirine degerlendirmede bulundu.

TEKNOFEST Izmir'de heyecanin yüksek oldugunu belirten Gezeravci, "Uzaya çikarak baslatacagimiz yolculugun asil sahipleri minikler. Dolayisiyla gelecek nesillerin teminati olan kardeslerimizin gözlerindeki heyecani görmek çok degerli." dedi.

Gökmen Uzay Havacilik Egitim Merkezinin (GUHEM) ev sahipliginde, Uzay Kasifleri Dernegince kisa süre önce de Bursa'da Gezegen Kongresi'nin (Planetary Congress) 34'üncüsünün gerçeklestirildigini dile getiren Gezeravci, etkinligin Cumhuriyet'in 100'üncü yilinda ve uzaya çikmayi planladiklari yeni yüz yilin baslangicinda yapilmasinin anlamli oldugunu söyledi.

Gezeravci, kongrenin önemli faaliyetlere imza atmis astronot, kozmonot ve Çin'den bir taykonotun katilimiyla yapildigini ifade ederek, henüz bu toplulugun üyesi olmamasina ragmen orada bulunmanin Türkiye açisindan önemli bir faaliyet oldugunu kaydetti.

- "Bayragimizi yanimizda götürecegiz"

Gezeravci, uzay yolculugu hazirliklarina iliskin de bilgi verdi.

Egitim programlarinin çok planli ve hiçbir vakti bos geçirmeyecek sekilde düzenlendigini vurgulayan Gezeravci, söyle konustu:

"Bavulum hazir. Ait oldugum Yörük kültürüne ait temsili malzemeleri, ilk görev yaptigim F-16 filomun peçini ve minik yegenimin fotografini yanimda götürecegim. Bizi uzaya tasiyan bayragimiz da bizimle birlikte geliyor. Sayin Cumhurbaskani'miz tarafindan 29 Nisan 2023'te halka isimlerimizin duyuruldugu gün bize hediye edilen bayragi yanimizda götürecegiz, uzayda dalgalandirdiktan sonra getirip kendisine teslim edecegiz."

- "Uzayda hayatta kalmayi ögrenmek aylar süren bir süreç"

Tuva Cihangir Atasever de Bursa'daki kongrenin son derece keyifli oldugunu belirterek, "Orada 70'e yakin astronot, kozmonot ve taykonotla bulusmak, onlarin tecrübelerini dinlemek ve bizim heyecanimizi onlarin gözünde görmek çok güzeldi. O kadar destekleyicilerdi ki onlarin tecrübelerini dinlemek ve onlarla kisisel ve profesyonel baglar kurmak hem bizim astronotluk kariyerimize hem de ülkemizin insanli uzay misyonlarinin gelecegine önemli katkilar saglayabilecek verimli bir etkinlik oldu." ifadelerini kullandi.

TEKNOFEST'in ve Milli Teknoloji Hamlesi'nin kendisi için özel bir yerinin oldugunu vurgulayan Atasever, tekrar o jenerasyonun bir parçasi olarak etkinlikte bulunmanin kendisine gurur verdigini anlatti.

Atasever, NASA'nin son derece yetkin astronotlariyla birlikte aldiklari son egitimlere iliskin de sunlari kaydetti:

"Bir astronotun günlük yasaminda ugrasacagi bazi görevleri orada simüle ettik. Son derece keyifli ve ögreticiydi. Lunaparkta bulunmak gibi benim için orada bulunmak. Uzayda hayatta kalmayi ögrenmek aylar süren bir süreç. Farkli disiplinlerin bir araya gelerek medikalden istasyon alt sistemleri acil durumlarina müdahale etmeye kadar genis bir yelpazeyi kapsayan egitimler aliyoruz. Egitimimizin sonuna geldigimizde, firlatmaya hazir sertifikasyonu aldigimizda uzayda nasil yasayacagimizi da umuyoruz ki ögrenmis olacagiz."

- "Azerbaycan bayragini da yanimda tasimak istiyorum"

Atasever, gelecek yilin ilk çeyreginde gerçeklestirilmesi planlanan yörünge alti uçusta yaninda tasimayi planladigi en önemli simgelerden birinin Cumhurbaskani Erdogan tarafindan kendilerine teslim edilen Türk bayragi oldugunu söyledi.

Ayni zamanda annesinin memleketi Azerbaycan'in bayragini da yaninda götürmek istedigini vurgulayan Atasever, "Iki devlet, tek millet olarak iki bayrak ve belki birkaç tane de aile fotografiyla yukari çikip çesitli deneyler gerçeklestirip dönmek niyetindeyim. Bavulum hep hazir, 'Yarin gidiyorsun.' deseler çikabilirim. Sikinti yok." dedi.