Biden'in "ulusal güvenlikten" sorumlu danismaninin evinde güvenlik zafiyetiTugçenur Akgün

Biden'in "ulusal güvenlikten" sorumlu danismaninin evinde güvenlik zafiyetiTugçenur Akgün

NEW YORK (AA) - ABD Gizli Servisi ajanlarinin araliksiz korudugu Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan'in Washington DC'deki evine bir kisinin fark edilmeden girmesi üzerine sorusturma baslatildi.

Washington Post gazetesinin haberine göre, Gizli Servis ajanlari tarafindan günün her saati korunan Baskan Joe Biden'in Ulusal Güvenlik Danismani Sullivan'in baskentteki evine yaklasik iki hafta önce bir gece yarisi, kimligi belirsiz bir kisinin korumalar tarafindan fark edilmeden nasil girdigi sorusturuluyor.

Habere göre, Sullivan, sabaha karsi 03.00 sularinda evinde tanimadigi biriyle karsilasti ve ona gitmesini söyledi.

Evin disinda konuslanan Gizli Servis ajanlarinin ise kisi ayrilana ve Sullivan onlari uyarana kadar bu kisinin eve girdiginden habersiz oldugu belirtilen haberde, eve zorla girildigine dair herhangi bir emare bulunmadigi bilgisi paylasildi.

Haberde, "sarhos" göründügü ifade edilen kisinin nerede oldugu konusunda kafasinin karisik oldugu, Sullivan'i tanidigi ya da ona zarar vermeye çalistigina dair de bir kanit bulunmadigi kaydedildi. Söz konusu kisinin, Gizli Servis ajanlari olaydan haberdar olana kadar evden ayrildigi öne sürüldü.

Habere göre, Gizli Servis Sözcüsü Anthony Guglielmi, Sullivan zarar görmemis olsa da bu konuyu ciddiye aldiklarini ve olan biteni tüm yönleriyle gözden kaçirmamak için kapsamli bir sorusturma baslattiklarini duyurdu.

"Koruma protokollerimizden herhangi bir sapma kabul edilemez ve eger böyle bir sey oldugu ortaya çikarsa koruma personeli sorumlu tutulacaktir." diyen Guglielmi, sorusturma sonlanana kadar Sullivan'in evinin çevresinde ek güvenlik önlemleri alindigini bildirdi.

Biden'in en kidemli danismanlarindan, kendisine yurt disi ziyaretlerinde siklikla eslik eden ve "ulusal güvenlikten" sorumlu Jake Sullivan'in basina böyle bir hadise gelmesinin Beyaz Saray ve ulusal güvenlik yetkililerini endiselendirdigi ifade ediliyor.

Beyaz Saray'dan konuya iliskin henüz bir açiklama yapilmadi.

ABD'de son dönemde milletvekilleri, ekipleri ve yakinlarina yönelik saldirilar dikkati çekiyor.

Subat ayinda bir kisi milletvekili Angie Craig'e saldirmis, eski Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi'nin 82 yasindaki esi Paul Pelosi, geçen yil San Francisco'daki evine giren bir kisinin kafasina çekiçle vurmasiyla agir yaralanmisti.

Son olarak dün, Kongre üyesi Gerry Connolly'nin Virginia'daki bölge ofisinde çalisan iki kisi, beyzbol sopasiyla ofise giren biri tarafindan saldiriya ugramisti.

ABD Kongre Binasi Polisinin verilerine göre, 2022'de Kongre üyelerine yönelik yaklasik 7 bin 500 dogrudan tehdit vakasi yasandi.