Peru Kongresi, Meksika Devlet Baskani Lopez Obrador'u "istenmeyen kisi" ilan ettiSinan Dogan

Peru Kongresi, Meksika Devlet Baskani Lopez Obrador'u "istenmeyen kisi" ilan ettiSinan Dogan

BOGOTA (AA) - Peru Kongresi, ülkenin içislerine karistigini öne sürdügü Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador'u ülkede "istenmeyen kisi" ilan etti.

Peru Kongresi Dis iliskiler Komisyonunda yapilan oylamada, karar 11 kabul, 1 ret ve 3 çekimser oyla kabul edildi.

Kongre tüzügünün 68. maddesi uyarinca kararin onaylanmasi için Genel Kurul'da tartisilacagi bildirildi.

Lopez Obrador'un Peru'ya yönelik son zamanlardaki açiklamalarini "kabul edilemez" oldugunu vurgulayan Kongre Üyesi Patricia Chirinos, Meksika'nin uluslararasi hukuku ihlal ettigini belirtti.

Chirinos, Lopez Obrador'u ülkenin içislerine müdahale etmekle suçlayarak, "Meksika Devlet Baskaninin sözleri, Perulularla alay etmek ve ülkeyi bölmek anlamina geliyor." degerlendirmesinde bulundu.

Ulusal Saray'da 15 Mayis'taki açiklamasinda Peru Cumhurbaskani Dina Boluarte'yi elestiren Lopez Obrador, eski Cumhurbaskani Pedro Castillo'nun haksiz yere hapiste tutuldugunu ve Boluarte'nin ise Castillo'nun görevini gasp ettigini söylemisti.

Lopez Obrador, Castillo'nun özgür ve demokratik seçimleri kazandigini belirterek, "Hanimefendi (Boluarte) benden bahsetmis, ben de ona Castillo'yu birakmasi gerektigini hatirlattim. Alçakgönüllü bir insan oldugu için Castillo'yu hapse attilar. Ülkede irkçilik ve ayrimcilik hüküm sürüyor." ifadesini kullanmisti.

Her firsatta Peru'nun mevcut hükümetinin yasal ve mesru olmadigini savunan Lopez Obrador, kendilerinin yürüttügü Pasifik Ittifaki dönem baskanligini Peru'ya devretmeyeceklerini duyurmustu.

- Diplomatik gerginlik

Eski Peru Cumhurbaskani Castillo'nun 7 Aralik 2022'de Kongre tarafindan görevden alinmasindan bu yana Meksika-Peru diplomatik iliskilerinde gerginlikler yasaniyor.

Meksika, Kongrenin Castillo'yu yasa disi ve antidemokratik sekilde görevden aldigini gerekçe göstererek, mevcut Peru hükümetini mesru kabul etmiyor.

Castillo'nun Peru Kongresi tarafindan görevinden azledilmesinin ardindan özellikle Kolombiya, Meksika ve Honduras, Peru'nun mevcut yönetimini sert ifadelerle elestirmisti.

Peru, 26 Ocak'ta Honduras'taki büyükelçisini, 24 Subat'ta Meksika'daki büyükelçisini, 30 Mart'ta ise Kolombiya'daki büyükelçisini iç islerine müdahale edildigini iddia ederek süresiz geri çekmisti.

- Kolombiya Cumhurbaskani Petro da istenmeyen kisi ilan edilmisti

Peru Kongresi, polise yönelik ifadeleri nedeniyle Kolombiya Cumhurbaskani Gustavo Petro'yu ülkede "istenmeyen kisi" ilan etmisti.

- Castillo'nun görevden alinmasi

Eski Cumhurbaskani Castillo, hükümeti devirmekle suçladigi Kongre tarafindan "kalici ahlaki yetersizlik" suçlamasiyla 7 Aralik 2022'de görevinden azledilmisti.

Pedro Castillo, Kongreyi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma kararinin ardindan gözaltina alinmisti.

Daha sonra Cumhurbaskani Yardimcisi Dina Boluarte, ülkenin yeni Cumhurbaskani olarak yemin etmisti.