Türkiye ile Ürdün arasinda arsiv alaninda isbirligi protokolü imzalandiLaith Al-jnaidi,Zeynep Tüfekçi Gülay- Cumhurbaskanligi Devlet Arsivleri Baskani Prof. Dr. Ugur Önal: - "Türkiye'de Osmanli arsivi 100 milyon civarinda kaydi içermektedir. Ürdünlü arastirmacilar, Ürdün'le ve buradaki birçok sosyal, kültürel ve ekonomik durumla ilgili kayitlari yakindan inceleme firsati bulacaktir. Ayni sekilde Türk arastirmacilar da buraya gelip arsivlerde rahat bir sekilde çalisma yapabileceklerdir" - "Bu açi

Türkiye ile Ürdün arasinda arsiv alaninda isbirligi protokolü imzalandiLaith Al-jnaidi,Zeynep Tüfekçi Gülay- Cumhurbaskanligi Devlet Arsivleri Baskani Prof. Dr. Ugur Önal:
- "Türkiye'de Osmanli arsivi 100 milyon civarinda kaydi içermektedir. Ürdünlü arastirmacilar, Ürdün'le ve buradaki birçok sosyal, kültürel ve ekonomik durumla ilgili kayitlari yakindan inceleme firsati bulacaktir. Ayni sekilde Türk arastirmacilar da buraya gelip arsivlerde rahat bir sekilde çalisma yapabileceklerdir"
- "Bu açi

AMMAN (AA) - Türkiye ile Ürdün arasinda arsiv belgelerinin degisimi amaciyla isbirligi protokolü imzalandi.

Isbirligi protokolü, Cumhurbaskanligi Devlet Arsivleri Baskani Prof. Dr. Ugur Önal ve Ürdün Dokümantasyon Merkezi Müdürü Muhenned Mubaydin tarafindan Ürdün'ün baskenti Amman'daki Ürdün Kraliyet Dokümantasyon Merkezi'nde imzalandi.

Imza töreninde Ürdün Kraliyet Dokümantasyon Merkezi Mütevelli Heyeti Baskani Prens Ali bin Nayif ve Türkiye'nin Amman Büyükelçisi Erdem Ozan da hazir bulundu.

Önal, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Türkiye ile Ürdün arasindaki anlasmanin oldukça önemli olduguna dikkati çekerek, "Bu anlasma, iki ülkenin, tarihi kayitlarinin, dijital görüntülerinin karsilikli degisimi, uzman teatisini yani uzmanlarin iki ülke arsivinde rahat bir sekilde çalisabilmesi, tarihçilerin ve akademisyenlerin bu belgelerden faydalanmasi konusunda büyük kapilar açmaktadir." dedi.

Anlasmanin iki ülkenin tarihi kayitlari konusunda büyük avantaj saglayacagini ifade eden Önal, sunlari kaydetti:

"Türkiye'de Osmanli arsivi 100 milyon civarinda kaydi içermektedir. Ürdünlü arastirmacilar, bu kayitlar arasinda Ürdün'le ve buradaki birçok sosyal, kültürel ve ekonomik durumla ilgili kayitlari yakindan inceleme firsati bulacaktir. Ayni sekilde Türk arastirmacilar da buraya gelip arsivlerde rahat bir sekilde çalisma yapabileceklerdir. Bu açidan bugün imzalanan anlasma birçok tarihi kaydin ortaya çikarilmasi ve iki ülkenin o tarihi süreç içerisindeki yakinligini ortaya koymasi yönünden de önemli bir anlasma olmustur."

- "Bu anlasma, Osmanli ve Ürdün tarihiyle ilgili belgeleri incelemeyi kolaylastiracak"

Ürdün Kraliyet Dokümantasyon Merkezi Müdürü Mubaydin de anlasmanin Türk arsivinde bulunan Ürdün ile ilgili belgelerin degisimine ve tecrübe paylasimina imkan vermesi açisindan önemli oldugunu belirterek, memnuniyetini dile getirdi.

Ürdün ile Türkiye arasinda bilimsel arastirmayi destekleyen ortak firsatlar ve isbirligi ilkeleri üzerine kurulu güçlü iliskilerin olduguna isaret eden Mubaydin, Ürdün üniversitelerinde Türkçe dil egitiminin de verildigini, bunun iki ülke arasindaki iliskileri güçlendirdigini vurguladi.

Mubaydin, "Atilan imzalarla bu protokol yürürlüge girdi. Bu anlasma, içerik paylasimini, egitim ve yeteneklerin güçlendirilmesini, Osmanlicayi ögrenmeyi ve Osmanli ve Ürdün tarihiyle ilgili belgeleri incelemeyi kolaylastiracak." degerlendirmesinde bulundu.

Protokol, taraflar arasinda arsiv alaninda isbirligini güçlendirmeyi, yürürlükteki mevzuatlara göre arastirma yapmayi, arsiv kayitlarinin dijital görüntülerinin karsilikli degisimini, tecrübe paylasimini, arsivleme sistemleriyle ilgili sergiler ve bilimsel toplantilarin düzenlenmesini ve Osmanlica arsiv alaninda çalisanlarin yeteneklerinin güçlendirilmesini içeriyor.