AIHM Fransa'yi gözalti merkezindeki yabanci bebeklere insanlik disi muameleden suçlu bulduAlaattin Dogru

AIHM Fransa'yi gözalti merkezindeki yabanci bebeklere insanlik disi muameleden suçlu bulduAlaattin Dogru

ANKARA (AA) - Avrupa Insan Haklari Mahkemesi (AIHM), Fransa'yi, sinir disi edilmek üzere gözalti merkezinde bulunan farkli milliyetlerden bebek ve çocuklari "insanlik disi muameleye maruz biraktigi" gerekçesiyle açilan iki davada suçlu buldu.

Merkezi Strazburg'da bulunan mahkeme, Gineli ve Angolali iki annenin bebek ve çocuklariyla gözalti merkezinde tutulma sartlarina dair açilan iki davaya iliskin kararlarini açikladi.

Mahkeme, Gineli bir anne ile 7,5 aylik bebeginin, 2021'de Bas-Rhin Valiligi karariyla Ispanya'ya sinir disi edilmek üzere 9 gün boyunca tutulduklari gözalti merkezinde, çocugun yasi, kalma kosullari ve tutulma süresi göz önüne alindiginda insanlik disi sartlara maruz birakildiklarina kanaat getirdi.

Böylelikle Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi'nin (AIHS) "insanlik disi ve asagilayici muameleleri yasaklayan" 3. maddesinin ihlal edildigini kararlastiran AIHM, Fransa'nin davaliya 19 bin avro para cezasi ödemesine hükmetti.

- Angolali anne ve 3 çocugu da benzer muameleye maruz birakildi

AIHM, ikinci davada da yine ayni valiligin talimatiyla Portekiz'e sinir disi edilmek üzere 2020'de gözalti merkezinde 10 gün tutulan Angolali bir anne ve 8 aylik ile 6 ve 13 yaslarindaki 3 çocugunun benzer muameleye maruz kaldigina hükmetti.

Fransiz devletinin Avrupa Konseyinin uyarilarina ragmen yasalari ihlal ettigine kanaat getiren mahkeme, davaliya maddi zararlari nedeniyle 8 bin avro ödenmesine hükmetti.

AIHM her iki davada da ayrica AIHS'nin "özgürlük ve güvenlik hakki"ni kapsayan 5.1 ile "gözaltlarin hukuka uygunlugu için yerinde karar verilmesi"ni sart kosan 5.4 maddelerinin ihlal edildigine dikkati çekti.

Fransiz basini, AIHM'nin 2012'den bu yana Fransa'yi, 12 kez "insanlik disi muamele" suçlamalarindan mahkum ettigini aktardi.