Litvanya Parlamentosu, Rus güvenlik sirketi Wagner'i "terör örgütü" olarak tanidiMehmet Alaca

Litvanya Parlamentosu, Rus güvenlik sirketi Wagner'i "terör örgütü" olarak tanidiMehmet Alaca

ISTANBUL (AA) - Litvanya Parlamentosu, Ukrayna'da faaliyet gösteren Rus güvenlik sirketi Wagner'i "terör örgütü" olarak taniyan karari kabul ettigini duyurdu.

Kararda, Wagner'in Ukrayna'da "teröre muadil" sayilabilecek eylemlerde bulundugu iddia edilerek "Saldirganin (Rusya) yaninda askeri eylemlere aktif olarak katildigi" belirtildi.

Kararda, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'e yakinligiyla bilinen is adami Yevgeniy Prigojin tarafindan kurulan ve Avrupa Birligi ile ABD tarafindan yaptirim listesine alinan özel askeri sirket Wagner için "Rusya'nin gölge güç enstrümani" ifadesi kullanildi.

Ayrica, kararda "terör örgütü" olarak tanimlanan grubun Orta Afrika Cumhuriyeti, Sudan ve Mali gibi ülkelerde de faaliyet gösterdigi, ABD Hazine Bakanligi tarafindan "ulus asiri suç örgütü" olarak tanimlandigina yer verildi.

Diger ülkelere de Wagner'i "terör örgütü" olarak tanima çagrisi yapildi.

Wagner'in kurucusu Prigojin, karara cevaben Telegram üzerinden "Litvanya bir mikro devlet ve Litvanyali parlamenterlerin görüsleri, komsu ülkeler Letonya ve Estonya'nin sakinlerini dahi neredeyse hiç etkileyemez." paylasiminda bulundu.

Prigojin, ayrica, kararin kabulünün Wagner'in çalismalarini herhangi bir sekilde etkilemeyecegini sözlerine ekledi.