Türkiye, ampute futbolda "dünya 1 numarasi"Halil Ibrahim Avsar- Ampute Milli Futbol Takimi, iki Avrupa sampiyonlugunun ardindan son Dünya Kupasi'ni da kazanarak bu bransta dünyanin zirvesine yerlesti - Dört kez düzenlenen Avrupa Ampute Futbol Sampiyonlar Ligi'nde sadece Türk kulüpler sampiyonluga ulasti - Dünya Ampute Futbol Federasyonu Baskanligi görevini, 2020'den bu yana Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonunun eski baskanlarindan Arif Ümit Uztürk yürütüyor

Türkiye, ampute futbolda "dünya 1 numarasi"Halil Ibrahim Avsar- Ampute Milli Futbol Takimi, iki Avrupa sampiyonlugunun ardindan son Dünya Kupasi'ni da kazanarak bu bransta dünyanin zirvesine yerlesti
- Dört kez düzenlenen Avrupa Ampute Futbol Sampiyonlar Ligi'nde sadece Türk kulüpler sampiyonluga ulasti
- Dünya Ampute Futbol Federasyonu Baskanligi görevini, 2020'den bu yana Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonunun eski baskanlarindan Arif Ümit Uztürk yürütüyor

ANKARA (AA) - HALIL IBRAHIM AVSAR - Ampute futbolda Avrupa sampiyonlugunun ardindan Dünya Kupasi'ni da kazanan Türkiye, bu bransta "dünya 1 numarasi" oldu.

Türkiye, ampute futbolda A Milli Erkek Takim ve kulüplerin elde ettigi sampiyonluklarin yani sira dünya federasyonu yönetimindeki etkinligiyle dikkati çekiyor.

Avrupa Ampute Futbol Sampiyonasi, ilk kez 2017 yilinda Istanbul'un ev sahipliginde Avrupa Ampute Futbol Federasyonu (EAFF) tarafindan organize edildi.

Finale kadar rakiplerine gol sansi tanimayan milliler, sampiyonluk maçina Besiktas'in stadinda çikti. Sampiyonanin finalinde Ingiltere ile karsilasan ay-yildizlilar, rakibini 2-1 yenerek Avrupa sampiyonu oldu.

Bu sampiyonlukla uzun süre adindan söz ettiren milli takim, daha sonra basarilarina yenilerini de ekledi.


- Milliler, üst üste ikinci kez Avrupa sampiyonu

Milliler, 2021 yilinda Polonya'da gerçeklestirilen Avrupa Sampiyonasi'na en önemli favori olarak katildi.

Krakow kentinde düzenlenen organizasyonda rakiplerini farkli maglup eden Türkiye, final maçinda Ispanya ile karsilasti.

Finalde rakibi karsisinda zorlanmayan ve sahadan 6-0 galip ayrilan Ampute Milli Futbol Takimi, üst üste ikinci kez kupayi müzesine götürdü.

Sampiyonada fileleri 11 kez havalandirarak gol kralligina ulasan milli futbolcu Ömer Güleryüz, "en degerli oyuncu" ödülünün de sahibi oldu.


- Dünya Kupasi'nda sampiyonluk serüveni

Avrupa'da zirveyi rakiplerine birakmayan Türkiye, Dünya Kupasi'nda basamaklari teker teker çikmayi basardi.

Antalya'da yapilan 2007 Dünya Kupasi'nda üçüncülük elde eden ay-yildizlilar, kupa tarihinde ilk kez ilk 3 takim arasina girdi.

Daha sonra istikrarli bir sekilde kupada dereceler elde eden Türkiye; 2010, 2012, 2014 yillarinda da dünya üçüncüsü oldu.

Meksika'da düzenlenen 2018 Ampute Futbol Dünya Kupasi'nda adini finale yazdiran milliler, organizasyon tarihinde ilk kez sampiyonluk maçina çikti. Finalde Angola'ya penaltilar sonucu yenilen milli takim, çok yaklastigi sampiyonluk kupasini kil payi kaçirdi.

Türkiye, geçen yil bu kez ev sahibi oldugu organizasyonda finalde yine Angola ile karsi karsiya geldi. Rakibini 4-1 yenen ve Angola'dan 2018'in rövansini alan Ampute ???????Milli Futbol Takimi, ilk kez Dünya Kupasi'ni kazandi.

Iki Avrupa sampiyonlugu bulunan Ampute Milli Takim, böylece Istanbul'da düzenlenen 2022 Dünya Kupasi'nda da sampiyon olarak basarilarini taçlandirdi.


- Sampiyonlar Ligi'ne Türk kulüpler damga vurdu

EAFF tarafindan ilki 2019'da yapilan ve su ana kadar 4 kez organize edilen Avrupa Ampute Futbol Sampiyonlar Ligi'nde sadece Türk kulüpleri sampiyon oldu.

Kupayi; 2019'da Ortotek Gaziler, 2021 ve 2023 yillarinda Sahinbey Belediyespor, 2022'de Etimesgut Belediyespor kazanma basarisi gösterdi.


- Dünya ampute futbolunu Türk baskan yönetiyor

Dünya Ampute Futbol Federasyonu Baskanligini (WAFF), Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonunun eski baskanlarindan Arif Ümit Uztürk yürütüyor.

Uztürk, WAFF'in 2020'de yapilan genel kurulunda 20 ülkenin oy birligiyle 4 yilligina baskanliga seçildi.