Trabzonspor'un olagan mali genel kurulu yapildiSelçuk Kiliç- Kulüp baskani Ertugrul Dogan: "Trabzonspor camiasinin mutlulugu, yeniden sampiyonlugu görmesi için elimizden geleni yapiyoruz. Tüm bunlari yaparken de Trabzonspor'un mali yapisini elimizden geldigi kadar kollamaya çalisiyoruz." - Kulübün net borcunun 4 milyar 45 milyon lira oldugu açiklandi

Trabzonspor'un olagan mali genel kurulu yapildiSelçuk Kiliç- Kulüp baskani Ertugrul Dogan:
"Trabzonspor camiasinin mutlulugu, yeniden sampiyonlugu görmesi için elimizden geleni yapiyoruz. Tüm bunlari yaparken de Trabzonspor'un mali yapisini elimizden geldigi kadar kollamaya çalisiyoruz."
- Kulübün net borcunun 4 milyar 45 milyon lira oldugu açiklandi

TRABZON (AA) - Trabzonspor Kulübü Baskani Ertugrul Dogan, "Trabzonspor camiasinin mutlulugu, yeniden sampiyonlugu görmesi için elimizden geleni yapiyoruz. Tüm bunlari yaparken de Trabzonspor’un mali yapisini elimizden geldigi kadar kollamaya çalisiyoruz." dedi.

Bordo-mavili kulübün olagan mali genel kurulu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçeklestirildi.

Baskan Ertugrul Dogan ve yönetim kurulu üyelerinin hazir bulundugu genel kurulda, eski baskan Ahmet Celal Ataman da yer aldi.

Divan kurulunun olusturulmasinin ardindan genel kurul, saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi'nin okunmasiyla basladi.

Daha sonra Trabzonspor Kulübü Genel Müdürü Sinan Zengin, yönetim kurulunun faaliyet, idari ve mali raporlarini okudu.

Denetleme Kurulu Üyesi Ismet Keskin ise 31 Ekim 2023 tarihi itibariyla kulübün net borcunu 4 milyar 45 milyon lira olarak açikladi. Ardindan yönetim kurulu idari ve mali yönden oy çokluguyla ibra edildi.


- Dogan'in konusmasi

Trabzonspor Kulübü Baskani Ertugrul Dogan, ibranin ardindan konusma yapti.

Dogan, göreve geldikleri mart ayindan bu yana ekonomik, sportif ve idari anlamda çalismalari yaptiklarini ve bunlari paylastiklarini belirterek, "Ben ve arkadaslarim Trabzonspor'un ekonomik anlamda güçlü kalmasinin önemini biliyoruz. Gerçekçi hareket ediyoruz. Hedefimiz büyük ve onlara ulasmanin yolu büyük bir mali disiplin, yeni ve önemli gelir kaynaklarinin yaratilmasi, akilli bir yönetim politikasi." degerlendirmesinde bulundu.

Sampiyonlugun Trabzonspor için bir gelenek oldugunu vurgulayan Dogan, "Bu verimli topraklarda daha nice sampiyonluklar yasamak için de en önemli konunun ekonomi oldugunu tekrar hatirlatmak istiyorum. Kulübümüzü maddi ve manevi anlamda Türkiye'nin en önemli kulüplerinden biri haline getirmek için çok önemli çalismalar içindeyiz. Taraftarlarimizin Trabzonspor'la gurur duymasi için birçok konuda faaliyetler sürdürmekteyiz." diye konustu.

Dogan, Türk futbolunun artik uçurumun kenarinda oldugunu savunarak, söyle devam etti:

"Artik deniz bitti. Bu sene önemli bir yayin ihalesi var. Tüm kulüplerimizi çok yakindan ilgilendiren ve hiç kimsenin hata yapma lüksünün olmadigi günlerdeyiz. Yayin ihalesi 500 milyon dolar seviyelerinden 90 milyon dolarin altina düstü. Örnegin Trabzonspor herhangi bir deplasmanda 3 puan alsa bile o deplasman masraflarini karsilayamayacak seviyede bir naklen yayin gelirimiz var. Hafta içi Kulüpler Birligi toplantisi gerçeklestirildi ve önemli konular konusuldu. Bu konulardan en önemlilerinden bir tanesi yayin ihalesiydi. Bu sefer geçen sefer oldugu gibi tek bir yayinci kurulusun degil, 2 veya 3 kurulusun katilacagi bir ihale olacagini düsünüyoruz. Bununla ilgili degerli federasyon baskanimizin ve yönetim kurulunun önemli çalismalari var."

Gelecek sezon için konusulan play-off sistemine iliskin de Dogan, "Bunlarin konusulmasinin asil sebebi yaklasik 90 milyon dolara gerileyen naklen yayin gelirini 200 milyon dolar bandina çekebilmek. Eger bu asamalara ulasilabilirse kulüplerimizin bir nebze nefes alacagini düsünüyorum." dedi.

Dogan, en önemli konulardan birinin de elektronik bilet ihalesi oldugunu kaydederek, "Bilindigi gibi mevcut sistem potansiyelin çok altinda gelir saglayan çok komik rakamlarla kulüplere katki veren bir sistem bulunmakta. Pazari genisletemeyen, stadyum ekonomisini çalistirmaktan uzak açikçasi aciz bir sistem. Federasyonumuzun bu konuda da çok ciddi çalismalari var. Federasyondan beklentimiz bu firsatlari maksimum seviyeye getirerek bunlari çok ciddi paralara çevirip önemli gelir kaynaklarini takimlarimiza kazandirmasidir." ifadesini kullandi.

Dogan, sampiyonluk aniti için 19-20 kisilik bir katilimla 38-40 milyon liralik para toplandigini ifade ederek, sunlari söyledi:

"Sadece 18-19 kisinin isminin bulunacagi bir anitin yapilmasi su an itibariyla mantikli durmadigi için biz bu sayiyi nasil artirabilir ve beklentileri karsilayabiliriz diye Sayin Birhan Emre Yazici önderliginde bir planlama yapiyoruz ve su anda hazirlaniyoruz. Altyapi için anlastigimiz Double Pass ise Fransa, Ingiltere, Almanya ve Belçika'da çok önemli kulüplerle yillardir faaliyetlerini sürdüren bir firma. Eksikleri olabilir, bizim de eksiklerimiz olabilir. Yaklasik 6 aylik bir süredir ciddi anlamda faaliyette. Trabzon sehri olarak çok iyi biliyoruz ki altyapidan bir verim alinabilmesi için en az 3-4 yillik bir sürecin geçmesi gerekiyor. Biz tüm iyi niyetimizle altyapida torpili kaldirdigimizi söyleyebilirim. Isminin ne oldugu önemli degil. Önemli olan benim kafamda altyapida torpilin islemedigi. Burada kimseyi elestirmek anlaminda bunu söylemiyorum. Yillarca biz de bunlari gördük, gördügümüz yaraya da parmak bastik ve bunu ortadan kaldirdik, kimse de bunun aksini söyleyemez."

Transfer konusunda ise Dogan, "Transferler konusunda da ilk gün söz verdigim gibi önce hocamizin talebini aliyorum. Yanina izleme komitesi imzasini atiyor, yanina asbaskan imzasini atiyor, yanina baskan imzasini atiyor ve tüm bu imzalar denetleme kurulumuz hem diger kurul üyelerimizin tamamiyla dosya halinde paylasiliyor. Bunu herkes görebilir ve ibraz edebiliriz. Bu konuda bir gizlimiz saklimiz yok." dedi.

Istanbul Kartal'da bulunan araziyle ilgili resmi basvurularini 2 ay önce yaptiklarini belirten Dogan, "Kartal arazisinin satin alinmasi ve üzerinde proje gelistirilmesi ile alakali bir çalisma yapildi. Haftaya Ankara'da bize bu çalismayla ilgili bize bilgi verecekler. Biz de planlamamizi yapip o araziyi yani mülkünü Trabzonspor'a kazandirip Emlak Konut veya TOKI'den bir tanesi ile anlasip insallah kulübümüzün borçlarini ödenebilir bir hale getirecegiz." diye konustu.

Dogan, mevcut kur farklari ve artan faizleri üzerine koyunca mevcut borç rakaminin olustugunu kaydederek, söyle devam etti:

"Biz burada çok dikkatli davranmaya, her seyi her an planlamaya çalisiyoruz. Trabzonspor'a eksigimiz olabilir ama yanlisimiz olmaz. Biz geldigimiz günden beri yönetim kurulundaki arkadaslarimin özverili ve iyi niyetli çalismalarindan ötürü onlara tesekkür ediyorum. 8 ayda kulüp kasasindan 90 milyon avro ödeme yaptik. Bu ödeme yapilamasaydi asil o borcun nereye gidecegini o zaman görürdük. O 90 milyon avro ödenemeseydi, o anlasmalarin feshinden kaynakli olarak 70 milyon avro civarinda bir tazminatla da karsi karsiya kalacaktik. Arti manevi yükü camiaya arti sponsorlara olan yükü... Yani içinden çikilmayacak bir hale gelecektik. Bu 90 milyon avronun 70 milyon avrosu tamamen sponsorluktandir. Ocak ayi sonunda insallah bitirdigimiz bir proje ile bu rakamin üzerine bir 25 milyon avro daha koyacagiz. Trabzonspor camiasinin mutlulugu, yeniden sampiyonlugu görmesi için elimizden geleni yapiyoruz. Tüm bunlari yaparken de Trabzonspor'un mali yapisini elimizden geldigi kadar kollamaya çalisiyoruz."

Trabzon'un yeni sampiyonluklar görmesinin çok önemli oldugunu vurgulayan Baskan Dogan, sözlerini söyle tamamladi:

"Uçurumun kenarindan döndük, yol çok uzun ve mesakkatli. Bu sehrin yeniden sampiyonluklari görmesi çok önemli ama sampiyonluklari görürken sürdürülebilir bir ekonomi ile görmesi önemli. Aksi halde bizim gördügümüz sampiyonluk gibi olur. Dolayisiyla biz bunlari da yasadik, gördük ve tecrübe ettik. Ne yapacagimizi, nasil yapacagimizi biliyoruz. Benim tek ricam, lütfen hocamizin, oyuncularimizin yaninda olup onlara destek olalim. Biz bu yürüyüsü tek basimiza yapamayiz. Sizlerin destegi olmadan biz bu yürüyüsü bitiremeyiz. Sizlerden bu konuda destek bekliyorum."

Orhan Dag adli bir üye de Trabzonspor formasiyla kürsüyü gelerek, "Gazze'de yasananlar için üzgünüz. Kulübümüzün bazi bagli anlasmali sirketler var Israil'i destekleyen. Çok büyük katkisi yoksa ricam bu sponsorluk sözlesmeleri feshedilsin." dedi.

Bu arada Baskan Dogan, divan üyeligine hak kazanan kadin üyelere belgelerini verdi.