Türkiye Çocuk Arastirmasi (2)Cüneyt Kemal Özkök- Kendini mutlu hissettigini belirten 13-17 yas grubundaki çocuklarin orani yüzde 69,1, kendini orta seviyede mutlu hisseden ayni yas grubundaki çocuklarin orani yüzde 27,6, kendini mutsuz hissedenlerin orani ise yüzde 3,4 oldu - Çocuk Haklari Sözlesmesi'ni duydugunu belirten çocuklarin orani yüzde 45,1, hangi haklara sahip oldugunu bilen çocuklarin orani ise yüzde 53,3 olarak belirlendi - Okulda kolayca arkadas edinebildigini belirten çocuklarin or

Türkiye Çocuk Arastirmasi (2)Cüneyt Kemal Özkök- Kendini mutlu hissettigini belirten 13-17 yas grubundaki çocuklarin orani yüzde 69,1, kendini orta seviyede mutlu hisseden ayni yas grubundaki çocuklarin orani yüzde 27,6, kendini mutsuz hissedenlerin orani ise yüzde 3,4 oldu
- Çocuk Haklari Sözlesmesi'ni duydugunu belirten çocuklarin orani yüzde 45,1, hangi haklara sahip oldugunu bilen çocuklarin orani ise yüzde 53,3 olarak belirlendi
- Okulda kolayca arkadas edinebildigini belirten çocuklarin or

ANKARA (AA) - Türkiye'de kendini mutlu veya orta seviyede mutlu hissettigini belirten çocuklarin orani yüzde 96,7 oldu.

Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) "Türkiye Çocuk Arastirmasi 2022" sonuçlarini açikladi.

Anneleri veya temel bakim verenleri tarafindan, son 12 ayda sinema ve/veya tiyatroya gittigi belirtilen 6-17 yas grubundaki çocuklarin oraninin yüzde 39,1'i oldugu görüldü. Gitmedigi belirtilen bu yas grubundaki çocuklarin yüzde 40,1'inin aileleri tarafindan maddi olarak bu etkinligin karsilanamadigi, yüzde 24,3'ünün yasadigi yerin yakininda sinemanin/tiyatronun olmadigi, yüzde 21'inin sinema veya tiyatroya ilgi duymadigi, yüzde 6,2'sinin ailesini zamani olmadigi için götürmedigi, yüzde 5,2'sinin pandemi ile ilgili durumlar nedeniyle, yüzde 2,8'inin ailesinin izin vermedigi için gidemedigi kayitlara geçti.

Anneleri veya temel bakim verenleri tarafindan ayda en az birkaç kez diger çocuklar tarafindan zorbaliga maruz kaldigi belirtilen söz konusu yas grubundaki çocuklarin orani yüzde 13,8 oldu. Ayda en az birkaç kez diger çocuklar tarafindan bazi seylerin kasitli olarak disinda birakildigi belirtilen bu yas grubundaki çocuklar orani yüzde 7,2 iken ayda en az birkaç kez diger çocuklar tarafindan alay edildigi belirtilen ayni yas grubundaki çocuklar orani yüzde 7,7 olarak tespit edildi.

Ayda en az birkaç kez diger çocuklar tarafindan hakkinda kötü söylentilerin yayilmasina maruz kaldigi belirtilen 6-17 yas grubundaki çocuklarin orani yüzde 4,8 iken ayda en az birkaç kez diger çocuklar tarafindan vurulmaya veya itilmeye maruz kaldigi belirtilen ayni yas grubundaki çocuklarin orani yüzde 4,4 olarak belirlendi.

Ayda en az birkaç kez diger çocuklar tarafindan esyalarinin alindigi veya esyalarina zarar verildigi belirtilen 6-17 yas grubundaki çocuklar yüzde 3,4 iken ayda en az birkaç kez diger çocuklar tarafindan tehdit edildigi belirtilen ayni yas grubundaki çocuklar ise yüzde 2,1 oldu.

Islevsel zorlugu olan çocuklarin diger çocuklar tarafindan daha fazla zorbaliga ugradigi görüldü. Islevsel zorlugu olan çocuklarda zorbaliga ugrama orani yüzde 27,2 iken islevsel zorlugu olmayan çocuklarda bu oran yüzde 11,6 oldu.

Anneleri/temel bakim verenleri tarafindan davranislarini kontrol edebildigi belirtilen 6-17 yas grubundaki çocuklarin orani yüzde 83,4 olarak kayitlara geçti. Davranislarini kontrol edebildigi belirtilen 6-17 yas grubundaki kiz çocuklarin orani yüzde 85,3 iken ayni yas grubundaki erkek çocuklarin orani ise yüzde 81,7 oldu.

Hem davranislarini kontrol edebilen hem basladigi isi bitirebilen hem de duygularini kontrol altinda tutabilen 6-17 yas grubundaki çocuklarin yas ilerledikçe arttigi görüldü. Islevsel zorlugu olan çocuklarda bu yüzde 45,8 iken islevsel zorlugu olmayanlarda yüzde 69,6 olarak belirlendi.

Son bir hafta içerisinde en az bir ev isi yaptigi belirtilen 5-17 yas grubundaki kiz çocuklarin orani yüzde 55,2 iken ayni yas grubundaki erkek çocuklarin orani ise yüzde 49,9 olarak kayitlarda yer aldi. Ev için alisveris yaptigi belirtilen çocuklar yüzde 39,4, bulasik yikayan veya ev temizleyenler yüzde 23,1, yemek pisirenler yüzde 17,4, evdeki diger çocuklara bakanlar yüzde 13,1, çamasir yikayanlar ise yüzde 9,1 oldugu görüldü. Eve su getirdigi veya tasidigi belirtilen çocuklarin orani yüzde 6,2, evde kullanmak için odun/yakacak toplayan veya kömür tasiyan çocuklarin orani yüzde 3,2, yasli veya hasta birine bakanlarin orani ise yüzde 2,9 oldu.

Ebeveynlerinin kendilerini önemsedigini gösterdiklerini belirten 13-17 yas grubundaki çocuklarin orani yüzde 92,8, ebeveynlerinin onlara ihtiyaç duyduklari kadar yardim ettigini belirten çocuklarin orani yüzde 91,6, ebeveynlerinin, sorunlarini ve endiselerini anlamaya çalistiklarini belirten çocuklarin orani ise yüzde 87,0 oldugu belirlendi. Ebeveynlerinin üzüldüklerinde kendilerini daha iyi hissetmelerini sagladiklarini belirten bu yas grubundaki çocuklar yüzde 84,8, ebeveynlerinin kendi kararlarini vermeleri için cesaretlendirdigini belirten çocuklar yüzde 83,1, ebeveynlerinin yapmaktan hoslandiklari seyleri yapmalarina izin verdiklerini belirten çocuklar ise yüze 81,0 olarak kayitlara girdi.

Ebeveynlerinin yaptiklari her seyi kontrol etmeye çalistigini belirten bu yas grubundaki çocuklar orani yüzde 47,7 iken kendilerine bebek gibi davrandiklarini belirten çocuklarin orani ise 18,8 oldu.

Üzüntülerini ve sevinçlerini paylasabildigi arkadaslari olan 13-17 yas grubundaki çocuklarin orani yüzde 85,0 oldu. Sorunlari hakkinda arkadaslari ile konusabilen bu yas grubundaki çocuklarin orani yüzde 80,3, arkadaslarinin gerçekten kendilerine yardim etmeye çalistiklarini belirten ayni yas grubundaki çocuklarin orani yüzde 78,1, isler ters gittiginde arkadaslarina güvenebildigini belirten çocuklarin orani ise yüzde 71,7 olarak belirlendi.

- Çocuklarin yüzde 96,7'si mutlu

Tüm yasantilarinda kendini mutlu hissettigini belirten 13-17 yas grubundaki çocuklarin orani yüzde 69,1 iken kendini orta seviyede mutlu hisseden ayni yas grubundaki çocuklarin orani yüzde 27,6, kendini mutsuz hissedenlerin orani ise yüzde 3,4 olarak kaydedildi.

Tüm yasantilarinda kendini mutlu hissettigini belirten 13-17 yas grubundaki islevsel zorlugu olan çocuklarin orani yüzde 58,6 iken islevsel zorlugu olmayan ayni yas grubundaki çocuklarda ise bu oranin yüzde 70,9 oldugu görüldü.

Okulda kolayca arkadas edinebildigini belirten 13-17 yas grubundaki çocuklarin orani yüzde 73,2 iken kendini okula ait hisseden ayni yas grubundaki çocuklarin orani yüzde 72,4 oldu. Diger ögrencilerin kendini seviyor gibi göründügünü belirten 13-17 yas grubundaki çocuklarin orani yüzde 55,6, okulda kendini garip ve yabanci hissettigini belirten 13-17 yas grubundaki çocuklar yüzde 8,8, okulda kendini yalniz hissettigini belirten çocuklar ve okulda kendini dislanmis hisseden çocuklar yüzde 6,8 oldu.

Sinava iyi hazirlanmis olsa bile kendini çok endiseli hissettigini belirten 13-17 yas grubundaki çocuklarin orani yüzde 50,5 oldu. Bu oran ayni yas grubu erkek çocuklarda yüzde 43,9 iken kiz çocuklarda yüzde 57,6 olarak kaydedildi.

Çocuk Haklari Sözlesmesi'ni duydugunu belirten 13-17 yas grubundaki çocuklarin orani yüzde 45,1 oldugu görüldü. Bu oran ayni yas grubundaki erkek çocuklarda yüzde 39,1 iken kiz çocuklarda yüzde 51,4 oldu.

Hangi haklara sahip oldugunu bilen 13-17 yas grubundaki çocuklarin orani yüzde 53,3 iken yetiskinlerin genellikle çocuk haklarina saygi duydugunu düsünen çocuklarin orani ise yüzde 52,7 olarak belirlendi.

(Bitti)