"Türk Devletlerinin Demiryolu Baglantisi" uluslararasi forumu Özbekistan'da yapildiBahtiyar Abdülkerimov

"Türk Devletlerinin Demiryolu Baglantisi" uluslararasi forumu Özbekistan'da yapildiBahtiyar Abdülkerimov

TASKENT (AA) – "Türk Devletlerinin Demiryolu Baglantisi: Fergana Vadisi-Anadolu" baslikli uluslararasi forum, Özbekistan'in Fergana sehrinde düzenlendi.

Türk Devletleri Teskilati (TDT) ve Fergana Valiligi tarafindan Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odasi ve Türk lojistik sirketi "MFA Lojistik" isbirliginde düzenlenen foruma, teskilata üye ülkelerin demir yolu isletmeleri yetkilileri ile çok sayida uzman katildi.

Forumda, Türk devletleri ve diger ülkelerden lojistik ve nakliye sirketleri temsilcileri ile bu ülkelerin önde gelen ihracatçi ve üreticileri de hazir bulundu.

Fergana Il Valisi Hayrulla Bazarov, forumun açilisinda yaptigi konusmada, demir yolu tasimaciliginda karsilikli isbirliginin güçlendirilmesi de dahil Türk Devletleri arasindaki ulastirma-lojistik sisteminin gelistirilmesinin, çok yönlü ekonomik kalkinmanin önünü açacagini belirterek komsu ülkelerle karsilikli ticaret hacminin de artmasina olanak saglayacagini kaydetti.

Insaatina baslanacak "Çin-Kirgizistan-Özbekistan" demir yolunun tamamlanmasiyla Orta Asya ülkelerinin ticari, ulasim ve transit potansiyelini artiracagini vurgulayan Bazarov, bu demir yolunun Özbekistan'in Avrupa piyasalarina ulasmasinda önemli rol oynayacagini söyledi.

TDT Genel Sekreter Yardimcisi Mirvohid Azimov da ana hedeflerinin, Fergana Vadisi ile Anadolu arasinda yer alan ülkeleri birbirine baglayan Trans-Hazar Koridoru, Güney ve Kuzey güzergahlarinda demir yolu yük tasimaciligi hacminin artirilmasi oldugunu, bunun için lojistik firmalariyla özel sektörü bir araya getirerek ihracat-ithalat için uygun bir platform olusturmaya yönelik çalismalarinin sürdügünü aktardi.

Forumda, Kirgizistan ve Özbekistan'in farkli bölgelerini kapsayan Fergana Vadisi ile Anadolu arasinda demir yolu tasimaciliginin gelistirilmesiyle ilgili meseleler detayli ele alindi.

Forum kapsaminda ayrica, demir yolu isletmeleri yetkilileri ile lojistik ve özel sektör temsilcileri arasinda ikili görüsmeler yapildi.