Saglik Bakani Koca'dan isitme tarama testlerine iliskin paylasim:Firat Tasdemir- "Isitme kaybini erken dönemde belirlemek için ulusal isitme tarama programlari yürütüyoruz. Bu kapsamda yeni dogan tüm bebeklere ve ilkokul 1. sinifa giden çocuklarimiza isitme tarama testleri yapiyoruz" - "Tarama kapsaminda bebek ve çocuklarimizin tümüne ulasmayi hedefliyor, her yil yaklasik 2 milyon civari tarama testi yapiyoruz. Ortalama yilda 2 bin 500-2 bin 800 yeni dogan bebegimize isitme kaybi tanisi koyuyoru

Saglik Bakani Koca'dan isitme tarama testlerine iliskin paylasim:Firat Tasdemir- "Isitme kaybini erken dönemde belirlemek için ulusal isitme tarama programlari yürütüyoruz. Bu kapsamda yeni dogan tüm bebeklere ve ilkokul 1. sinifa giden çocuklarimiza isitme tarama testleri yapiyoruz"
- "Tarama kapsaminda bebek ve çocuklarimizin tümüne ulasmayi hedefliyor, her yil yaklasik 2 milyon civari tarama testi yapiyoruz. Ortalama yilda 2 bin 500-2 bin 800 yeni dogan bebegimize isitme kaybi tanisi koyuyoru

ANKARA (AA) - Saglik Bakani Fahrettin Koca, çocuklarin isitme kaybini erken dönemde belirlemek için ulusal isitme tarama programlari yürüttüklerini belirterek, "Bu kapsamda yeni dogan tüm bebeklere ve ilkokul 1. sinifa giden çocuklarimiza isitme tarama testleri yapiyoruz." ifadesini kullandi.

Koca, sosyal medya hesabindan yaptigi videolu paylasimda, isitme tarama testlerine iliskin verilere yer verdi.

Türkiye'de yilda yaklasik 1 milyon 100 bine yakin dogum gerçeklestigini bildiren Koca, her 1000 bebekten 2-3'ünün isitme kaybi ile dünyaya geldigini açikladi.

Çocukluk döneminde geçirilen hastaliklar, kulak enfeksiyonlari, kazalar ve kullanilan bazi ilaçlar nedeniyle bu oranin geçici isitme kayiplariyla birlikte yüzde 6'ya kadar çiktigini ifade eden Koca, su bilgileri paylasti:

"Isitme kaybini erken dönemde belirlemek için ulusal isitme tarama programlari yürütüyoruz. Bu kapsamda yeni dogan tüm bebeklere ve ilkokul 1. sinifa giden çocuklarimiza isitme tarama testleri yapiyoruz. Tarama kapsaminda bebek ve çocuklarimizin tümüne ulasmayi hedefliyor, her yil yaklasik 2 milyon civari tarama testi yapiyoruz. Ortalama yilda, 2 bin 500-2 bin 800 yeni dogan bebegimize isitme kaybi tanisi koyuyoruz."

Taramada süpheli tespit edilen bebeklerin referans merkezi denilen ileri tani ve tedavi merkezlerine sevk edildigini belirten Koca, "Ilkokul 1. sinifa giden çocuklarimiza, belirlenen protokoller çerçevesinde, isitme taramasi konusunda egitimli saglik personeli tarafindan okullarda isitme taramasi gerçeklestiriyor, sorun saptanan çocuklarimizi kulak burun bogaz uzmanlarimiza yönlendiriyoruz." açiklamasini yapti.

- "Çocuklarin isitme taramalarindan geçmesi son derece önemli"

Dünya Saglik Örgütü isitme kaybina yol açan faktörlerin yüzde 50'sinin önlenebilir oldugunu bildirdigini aktaran Koca, "Engellilikten korumak amaciyla yapilan saglik taramalari erken tani ve tedavi için kullanilan en iyi yöntemlerden biridir. Bu nedenle, çocuklarin yeni dogdugu dönemde ve okul çaginda isitme taramalarindan geçmesi son derece önemli." degerlendirmesinde bulundu.

Saglik Bakanliginin önceliginin isitme kayiplarini erken dönemde saptayarak tedavi ve rehabilitasyonunu saglamak ve bu yolla engelliligin önüne geçmek oldugunu vurgulayan Bakan Koca, sunlari kaydetti:

"Ülkemizde su an itibariyla kayitli 179 bin 867 isitme engelli kisi bulunuyor. Amacimiz 'erken tani, tedavi ve rehabilitasyon' anlayisi ile çocuklarimizin yas ve zekaca yasitlari olan saglikli çocuklarla esit kosullarda yasamlarini sürdürebilmelerini saglamak ve saglikli bir nesil olusturabilmektir. 18-24 Eylül Uluslararasi Isitme Engelliler Haftasi'ndayiz . Isitme engelli çocuklarimiz ve yetiskinler için daha da duyarli olalim. Ve bununla birlikte, engeli olmayan kisilerdeki isitme kayiplarinin artma egiliminde oldugunu unutmadan, tedaviye basvuralim."