Saglik Bakani Koca, gazetecilerin sorularini yanitladi:Yesim Sert Karaaslan,Ferdi Türkten- "(Bir hastanede malzeme sikintisina bagli tedavinin yapilamadigi iddialari) Iddialar tamamen asilsizdir. Söz konusu hastaya veya yakinlarina malzeme temin edildikten sonra ameliyatin gerçeklestirilecegi ya da kendilerinin temin etmesi gerektigi ile ilgili bilgi verilmesi de söz konusu degildir" - "(Çocuklara cinsiyet degisikligi yapildigi iddialari) Konu bir vatandasimizin sagligi ise tüm imkanlarimizla bu

Saglik Bakani Koca, gazetecilerin sorularini yanitladi:Yesim Sert Karaaslan,Ferdi Türkten- "(Bir hastanede malzeme sikintisina bagli tedavinin yapilamadigi iddialari) Iddialar tamamen asilsizdir. Söz konusu hastaya veya yakinlarina malzeme temin edildikten sonra ameliyatin gerçeklestirilecegi ya da kendilerinin temin etmesi gerektigi ile ilgili bilgi verilmesi de söz konusu degildir"
- "(Çocuklara cinsiyet degisikligi yapildigi iddialari) Konu bir vatandasimizin sagligi ise tüm imkanlarimizla bu

ANKARA (AA) - Saglik Bakani Fahrettin Koca, bir hastanede malzeme olmadigi için hastanin tedavi edilemedigi yönünde bazi basin yayin organlarinda yer alan haberin asilsiz oldugunu belirterek, "Söz konusu hastaya veya yakinlarina malzeme temin edildikten sonra ameliyatin gerçeklestirilecegi ya da kendilerinin temin etmesi gerektigi ile ilgili bilgi verilmesi de söz konusu degildir." ifadelerini kullandi.

Koca, Cumhurbaskanligi Külliyesi'ndeki Kabine Toplantisi sonrasi gazetecilerin sorularini yanitladi.

Bir gazetecinin, "Basin ve sosyal medyada 18 yas alti cinsiyet degisikligi süreçleri ile ilgili Istanbul Üniversitesi (IÜ) Istanbul Tip Fakültesi ögretim üyelerinin yazari oldugu makalede yer alan islemlere iliskin" degerlendirmesinin sorulmasi üzerine Koca, "Bu konu son derece hassas hareket ettigimiz bir alan. Öncelikle isin saglik boyutu var. Bahse konu islemlerin, bir saglik gereksinimi olmasi durumunda tavrimiz son derece net. Konu bir vatandasimizin sagligi ise tüm imkanlarimizla bu saglik sorununu çözmek için var gücümüzle gayret ederiz. Bu her türlü saglik sorunu için geçerli." diye konustu.

Koca, "Bahse konu olan islemler 18 yasindan küçüklerimize uygulanmis ise bu kabul edilemez. Buna asla müsaade etmeyiz. Bu konuda çok net kurallarimiz var ve isletiyoruz. Bakanligimizin incelemesi devam ediyor. Sorusturmamizin neticesini de sizlerle paylasiriz." bilgisini verdi.

- "Iddialar tamamen asilsizdir"

Bir gazetecinin, bazi hastanelerde tibbi malzeme sikintisi yasandigi ve buna bagli tedavinin yapilamadigina yönelik iddialar olduguna iliskin bir soru üzerine de Koca, "Malzeme krizi, kopan parmagi dikmeyi engelledi" basligiyla yer alan bir haber oldugunu ifade etti.

Koca, iddialara iliskin su yaniti verdi:

"Iddialar tamamen asilsizdir. Hastamiz, 18 Agustos 2023 Cuma günü aksama dogru Gülhane Egitim Arastirma ve Hastanesi Acil Servisi'ne sag elinin birinci parmagini kapiya sikistirma sonucu total ampütasyon nedeniyle basvurmustur. Hastamiz, ortopedi klinigi tarafindan degerlendirilmis ve acil replantasyon cerrahisi planlanmistir.

Ameliyati gerçeklestirecek olan hekim, ameliyat sirasinda gerekli olan 11-0 prolene sütürün hazirlanmasini ve hastanin acilen ameliyata alinmasini istemistir. Ameliyathane deposunda bulunmayan ama hastanenin ana deposunda bulunan malzeme ile ilgili hastanede olmadigi seklinde yanlis bilgi verilmesi üzerine, Ankara Etlik Sehir Hastanesi ile iletisime geçilerek, malzemenin temini saglanmistir. Malzemenin temin edilmesi sonrasinda hasta ameliyata alinmis ve yaklasik 5 saat süren ameliyat basariyla tamamlanmistir."

Replantasyonun 3. gününde hastanin fizik muayenesinde replante edilen parçanin canli oldugu ve ameliyatin basariyla geçtiginin görüldügünü aktaran Bakan Koca, sunlari kaydetti:

"Ameliyat sirasinda malzeme temininde yasanan aksakliklarla ilgili kisiler hakkinda hastane yönetimi tarafindan gerekli inceleme ve idari sorusturma baslatilmistir. Söz konusu hastaya veya yakinlarina malzeme temin edildikten sonra ameliyatin gerçeklestirilecegi ya da kendilerinin temin etmesi gerektigi ile ilgili bilgi verilmesi de söz konusu degildir."