Rahatsizlandigi magaradan tahliye edilen ABD'li dagcinin tedavisi sürüyorSerkan Avci,Lale Köklü Karagöz- Mersin Sehir Egitim ve Arastirma Hastanesinde gözlem amaçli alindigi yogun bakimdaki kontrollerinin ardindan servise çikarilan Mark Dickey'i ziyaret eden Vali Ali Hamza Pehlivan: - "Kendisiyle de konustuk. Iyi hissettigini ve giderek de daha iyiye gittigini kendisi de doktorlarimiz da ifade etti. Bir süre burada, hastanemizde misafir edilecek"

Rahatsizlandigi magaradan tahliye edilen ABD'li dagcinin tedavisi sürüyorSerkan Avci,Lale Köklü Karagöz- Mersin Sehir Egitim ve Arastirma Hastanesinde gözlem amaçli alindigi yogun bakimdaki kontrollerinin ardindan servise çikarilan Mark Dickey'i ziyaret eden Vali Ali Hamza Pehlivan:
- "Kendisiyle de konustuk. Iyi hissettigini ve giderek de daha iyiye gittigini kendisi de doktorlarimiz da ifade etti. Bir süre burada, hastanemizde misafir edilecek"

MERSIN (AA) - Mersin'in Anamur ilçesinde, 3 Eylül'de indigi magarada rahatsizlanan ve ilaç tedavisi uygulandiktan sonra baslatilan çalismalarla 12 Eylül'de tahliye edilen ABD'li dagcinin tedavisi devam ediyor.

Kesif çalismasi için 3 Eylül'de Morca Magarasi'na inen ve yaklasik 1276 metre derinlikte mide kanamasi geçirdikten sonra yapilan tedaviyle doktorlarin karari üzerine 9 Eylül'de baslatilan çalismalarin ardindan dün günün ilk saatlerinde tahliye edilen Mark Dickey'in tedavisi, helikopterlerle getirildigi Mersin Sehir Egitim ve Arastirma Hastanesinde sürüyor.

Gözlem amaçli Dahiliye Yogun Bakim Servisi'ne alinan Dickey, test ve kontrollerin ardindan servise alindi.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, nisanlisi Jessica Van Ord'un refakat ettigi Dickey'i ziyaret etti.

ABD'li dagcinin saglik durumu hakkinda bilgi alan Pehlivan, Dickey ve nisanlisiyla bir süre sohbet etti.

- Vali Pehlivan, operasyon sürecinin detaylarini paylasti

Pehlivan, gazetecilere, Mersin'deki Morca Magarasi'nda dünyanin en zorlu kurtarma operasyonlarindan birisinin gerçeklestirdiklerini söyledi.

Kurtarma operasyonundaki süreci anlatan Pehlivan, söyle devam etti:

"3 Eylül'de oraya 15 kisilik bir ekip kesif maksatli girmis idi. Bu ekip içinde Amerika Birlesik Devletleri vatandasi Mark Dickey de vardi ve 3 Eylül'de magaraya girdikleri gün bir rahatsizlik geçirdigiyle ilgili bizlere bilgi ulasti. Tabi bu bilgi ulasir ulasmaz, Içisleri Bakanligimiz, AFAD Baskanligimiz, Saglik Bakanligimiz, Il Saglik Müdürlügümüze bagli UMKE, 112 Acil Saglik ekiplerimiz ilk etapta olay yerine intikal ettiler ve arama kurtarma çalismalari basladi. Tabi devaminda Türkiye Magaracilik Dernekleri Federasyonu kurtarma ekipleri ve Avrupa Magara Kurtarma Birliginden gene toplamda 8 ülkeden profesyonel ekipler bu alana geldi. Gene ASELSAN orada magara içinde iletisim saglanmasi konusunda gerekli teknik destegi sagladi ve hummali bir çalisma gerçeklestirildi."

Ekip sayisinin böylelikle 200'e ulastigini aktaran Pehlivan, sürecin detaylarina deginerek 12 Eylül gece yarisinda da Dickey'in tahliyesinin gerçeklestigini hatirlatti.

- Saglik durumu iyi

Dickey'in tedavisinin Mersin Sehir Egitim ve Arastirma Hastanesinde sürdügünü belirten Pehlivan, söyle konustu:

"Burasi donanim olarak son derece üst seviyede bir hastanemiz ve Türkiye'mizin biliyorsunuz ilk sehir hastanelerinden birisi. Biraz önce doktorlarimizdan bilgi aldik, medikal tedavisi, tetkikleri de bir yandan devam ediyor. Kendisiyle de konustuk. Iyi hissettigini ve giderek de daha iyiye gittigini kendisi de doktorlarimiz da ifade etti. Bir süre burada, hastanemizde misafir edilecek. Tedavisi sürecek ve ondan sonra da tabi doktorlarimizin takdiriyle taburcu islemleri gerçeklestirilecek."

Kurtarma operasyonunun daha sonra teknik detaylarinin paylasilacagini vurgulayan Pehlivan, kurtarma eyleminin, dünyada belki de ilk 3'e girebilecek zorlukta ve magara derinligi itibariyla da en derin noktalarda yapilan bir operasyon olduguna dikkati çekti.

Pehlivan, kurtarma operasyonunda emegi geçen basta AFAD Baskanligi olmak üzere bütün kurumlara da tesekkür etti.

Her vatandasin bu ve benzeri konularda sagliginin öncelik oldugunu vurgulayan Pehlivan, "Bu ve benzeri faaliyetlere giren herkes için de gene devletimiz, ilgili bakanliklarimiz, birimlerimiz bu konuda gerekli destegi sagliyor, bu konuda da sagladi." dedi.

Bir gazetecinin magara yakinindaki insanlara bir uyarilarinin olup olmadigina dair degerlendirmelerini sormasi üzerine Vali Pehlivan, dagcilik egitimi almamis, bununla ilgili tecrübe etmemis kisilerin kesinlikle magaralardan uzak durmasi gerektigini söyledi.

- "Literatürde de bu magaranin bundan sonra da muhtemelen bir yeri olacaktir"

Burada birtakim bilimsel kesiflerin de yapildigini ve bunlarin ilgili ekiplerce paylasilacagini belirten Pehlivan, sunlari kaydetti:

"Literatürde de bu magaranin bundan sonra da muhtemelen bir yeri olacaktir. Biz ilgili kurullarimizin da zaten bu konuda çalisma yapmasini öngördük. Bu konuda biz biliyorsunuz Tabiat Varliklarini Koruma Kurullarimiz var ve Doga Koruma Milli Parklar Kurumumuz var. Onlar da bu ve benzeri magara yapilarina, tabiat varliklarina ilgi gösteriyorlar ve bununla ilgili de zaman zaman vatandaslarimiza yönelik uyarilar yapiyorlar. Burasi bu manada kayit altinda degil. Zaten bu kesifler o kayitlara bir altlik olusturuyor. Kayit altina alindiginda da tedbir ve oraya gidis gelislerin kontrollü hale gelmesi konusunda da daha sistematik bir yapi olusturulacaktir."

Aralarinda yabanci magara bilimcilerin de oldugu 15 kisilik dagcilik grubu, kesif için 3 Eylül'de Morca Magarasi'na inmis, ekip üyelerinden Dickey'in mide kanamasi geçirdigi ihbari üzerine bölgede çalisma baslatilmisti.

Magarada ilaç tedavisi uygulanan Dickey için doktorlarin onay vermesinin ardindan 9 Eylül'de baslatilan çalismalarla 12 Eylül'de tahliye edilen Dickey Mersin Sehir Egitim ve Arastirma Hastanesinde tedavi altina alinmisti.