Propaganda serbestligi ve seçim yasaklari basladiIsmet Karakas- 14 Mayis'ta yapilacak seçimler için bugün baslayan propaganda serbestligi ve bir kisim seçim yasaklari, 13 Mayis Cumartesi saat 18.00'de sona erecek

Propaganda serbestligi ve seçim yasaklari basladiIsmet Karakas- 14 Mayis'ta yapilacak seçimler için bugün baslayan propaganda serbestligi ve bir kisim seçim yasaklari, 13 Mayis Cumartesi saat 18.00'de sona erecek

ANKARA (AA) - Cumhurbaskani Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için propaganda serbestligi ve bir kisim seçim yasaklari bugün basladi.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) seçimler için belirledigi takvim isliyor. Takvime göre, bugün baslayan propaganda serbestligi ve bir kisim seçim yasaklari, oy verme gününden önceki gün (13 Mayis Cumartesi) saat 18.00'de sona erecek.

Seçime katilan siyasi partiler ve bagimsiz adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar, yazili basinda ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazili veya görüntülü propaganda yapabilecek.

Vatandaslarin, elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlarla, tasinabilir veya sabit telefonlarina sesli, görüntülü veya yazili mesaj göndermek suretiyle propaganda yapilamayacak ancak siyasi partiler kendi üyelerine her zaman sesli, görüntülü veya yazili mesaj gönderebilecek.

Oy verme gününden önceki 10 günlük sürede, yazili, sözlü ve görsel basin ve yayin araçlari ile kamuoyu arastirmalari, anketler, tahminler, bilgi ve iletisim telefonlari yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayin lehinde veya aleyhinde veya vatandasin oyunu etkileyecek biçimde yayin yapilmasi ve herhangi bir surette dagitimi yasak olacak. Bu sürenin disinda yapilacak yayinlar tarafsizlik, gerçeklik ve dogruluk ilkelerine uygun olacak.

Kamuoyu arastirmalari ve anketlerin yayinlanmasi sirasinda, arastirmanin hangi kurulus tarafindan yapildiginin, denek sayisinin, arastirmanin kim tarafindan finanse edildiginin açiklanmasi zorunlu olacak. Yapilacak propagandalarin ve yayinlarin ilkelerini Yüksek Seçim Kurulu belirleyecek.

- Makam otomobilleri ve resmi araçlar kullanilamayacak

Seçim propagandasinin baslangiç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde, devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ile bunlara bagli daire ve müesseseler, iktisadi devlet tesekkülleri ve bunlarin kurduklari müesseseler ve ortakliklari ile diger kamu tüzel kisilikleri ve Bankalar Kanunu'na tabi tesekküllere ait kaynaklardan yapilan is ve hizmetler dolayisiyla (açilis ve temel atma dahil) törenler düzenlenmesi, nutuklar söylenmesi, demeçler verilmesi ve bunlar hakkinda her türlü vasitayla yayinlarda bulunulmasi yasak olacak.

Seçim propagandasinin baslangiç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde bakanlarla, milletvekilleri, yurt içinde yapacaklari seçim propagandasi ile ilgili gezileri makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasitalarla yapamayacak. Bu maksatla yapilan gezilerde, protokol icabi olan karsilama ve ugurlamalarla törenleri de yapilamayacak, resmi ziyafet verilemeyecek. Belirtilen süre içinde bakanlar, seçimle ilgili faaliyetlerinde ve konusmalarinda 298 sayili Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkinda Kanun hükümleriyle bagli olacak.

Ayrica, seçim propagandasinin baslangiç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar geçen süre içinde bakanlar, milletvekilleri ve adaylarin seçim propagandasi ile ilgili olarak yapacaklari gezilere hiçbir memur katilamayacak.