Sudan'da saldiriya ugrayan AB Büyükelçisi'nin durumunun iyi oldugu bildirildiÖmer Tugrul Çam

Sudan'da saldiriya ugrayan AB Büyükelçisi'nin durumunun iyi oldugu bildirildiÖmer Tugrul Çam

BRÜKSEL (AA) - Çatismalarin yasandigi Sudan'da saldiriya ugradigi bildirilen Avrupa Birligi (AB) Büyükelçisi'nin durumunun iyi oldugu, görevine devam ettigi belirtildi.

AB'nin Hartum'daki Irlandali Büyükelçisi Aidan O'Hara'nin konutunda ugradigi saldirida ciddi yara almadigi açiklandi.

Irlanda basinina göre, Irlanda Disisleri Bakani Michael Martin, saldiridan ciddi endise duydugunu ifade ederek, "Büyükelçi O'Hara ciddi sekilde yaralanmamis olsa da bu saldiri diplomatlarin korunmasi yükümlülüklerini gerektiren Viyana Sözlesmesi'nin ciddi ihlalidir." dedi.

Irlanda Disisleri Bakanligi da Büyükelçi O'Hara ile sürekli temas halinde olduklarini duyurdu.

AB yetkilileri ise Hartum'daki AB diplomatik misyonunun güvenlik durumunun degerlendirildigini, su asamada tahliye karari bulunmadigini, büyükelçinin görevinin basinda oldugunu bildirdi.

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Sudan'daki AB Büyükelçisi'nin dün gece konutunda saldiriya ugradigini duyurmustu.

Sudan'in baskenti Hartum'da ve çesitli sehirlerde, 15 Nisan sabahi Sudan ordusu ile paramiliter Hizli Destek Kuvvetleri (HDK) arasinda silahli çatismalar baslamisti.

Ordu ile HDK arasinda "HDK'nin tamamen orduya katilmasini" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydir yasanan anlasmazlik, sicak çatismaya dönüsmüstü.

Çatismalarda can kaybinin 185'e ulastigi, 1800'den fazla sivil ve askerin de yaralandigi açiklanmisti.