ABD'de orta ölçekli bankalar, tüm mevduatlarinin 2 yil boyunca sigortalanmasini istediSevgi Ceren Gökkoyun

ABD'de orta ölçekli bankalar, tüm mevduatlarinin 2 yil boyunca sigortalanmasini istediSevgi Ceren Gökkoyun

NEW YORK (AA) - ABD Orta Ölçekli Banka Koalisyonu (MBCA), Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) sigortasinin gelecek 2 yil boyunca tüm mevduatlari kapsayacak sekilde genisletilmesini talep etti.

Bloomberg'in haberine göre, üyeleri 100 milyar dolara kadar varligi bulunan bankalardan olusan MBCA, ABD Hazine Bakani Janet Yellen, ABD Merkez Bankasi (Fed), Paranin Kontrolü Ofisi (OCC) ve FDIC'ye mektup gönderdi.

Gönderdigi mektupta federal düzenleyicilerden FDIC sigortasini gelecek 2 yil boyunca tüm mevduatlari kapsayacak sekilde genisletmelerini isteyen MBCA, bunun bankalardan daha fazla mevduat çikisina neden olmamak için gerekli oldugunu savundu.

MBCA ayrica, düzenlemenin bankacilik sektörünü istikrara kavusturacagini ve daha fazla banka iflasi olasiligini azaltacagini ifade etti.

Bankacilik sektörünün genel olarak saglikli olduguna ancak büyük bankalar disindaki bankalara olan güvenin azaldigina isaret eden MBCA, sektöre olan güvenin yeniden tesis edilmesi gerektigini vurguladi.

MBCA, baska bir bankanin daha iflasi durumunda mevduat çikisinin hizlanacagini belirtti.

- Bankacilik sektöründe kriz endisesi

Geçen hafta, ABD'nin en büyük 16'nci bankasi olan Silikon Vadisi Bankasinin (SVB) iflasi, 2008 küresel finansal krizinden bu yana en büyük banka iflaslarindan biri olmustu. SVB'nin ardindan New York merkezli Signature Bank da iflas etmisti.

ABD Hazine Bakanligi, Fed ve FDIC, iflas eden bankalardaki mevduat sahiplerinin paralarinin tamamina erisebileceklerini açiklamisti.

Isviçre'nin en büyük ikinci bankasi konumundaki Credit Suisse'in sikintiya girmesi ile ABD'li First Republic Bank'in yasadigi zorluklar da bankacilik krizine iliskin endiselere neden olmustu.