Azerbaycan’in ilk Tel Aviv Büyükelçisi, Israil Cumhurbaskani’na güven mektubunu sunduMücahit Aydemir

Azerbaycan’in ilk Tel Aviv Büyükelçisi, Israil Cumhurbaskani’na güven mektubunu sunduMücahit Aydemir

KUDÜS (AA) - Azerbaycan’in Tel Aviv Büyükelçisi Muhtar Memmedov, Israil Cumhurbaskani Isaac Herzog’a güven mektubunu sundu.

Azerbaycan’in Israil’deki ilk büyükelçisi olarak yakin zamanda atanan Memmedov, Herzog tarafindan Bati Kudüs’teki Israil Cumhurbaskanligi rezidansinda kabul edildi.

Herzog, Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, Büyükelçi Memmedov’un güven mektubunu sunmasi dolayisiyla Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev’i tebrik etti. Herzog, "Bu kabul, diplomatik iliskilerin 30. yilini kutladigimiz için önemli bir kilometre tasidir." ifadelerini kullandi.

- Israil-Azerbaycan iliskileri

Azerbaycan, 1991'de bagimsizligini ilan etmis, Israil, 1993’te Bakü'de büyükelçilik açmisti.

Iran’i çerçeveleme stratejisi kapsaminda, Arap Körfez ülkeleriyle iliskilerini normallestiren Israil, son dönemde Azerbaycan’la da iliskilerini gelistirdi.

Israil eski Savunma Bakani Benny Gantz, Ekim 2022’de Bakü’ye resmi ziyaret düzenlemis, Bakü yönetimi, bu ziyaretten kisa süre sonra, Tel Aviv'de büyükelçilik açilmasina karar verildigini duyurmustu.

Özellikle Ermenistan ile yasadigi savas ve çatismalar nedeniyle Israil’den silah ithalatini artiran Azerbaycan, Israil'in petrol ihtiyacinin yaklasik yüzde 65-70'ini karsiliyor.