Siirt'te 17 sanikli "tefecilik" davasinin gerekçeli karari açiklandiFecri Barlik- Karardan:- "(Tefecilik) Bu durum sadece bu bireyleri degil, ailelerini ve yakin çevrelerini de olumsuz etkilemektedir. Yikilan aileler, parçalanmis evlilikler, haksiz yolla kazanilan paralarin üzerine bina edilen bu sektör, ahlaki yozlasmanin çok önemli sonuçlaridir"

Siirt'te 17 sanikli "tefecilik" davasinin gerekçeli karari açiklandiFecri Barlik- Karardan:- "(Tefecilik) Bu durum sadece bu bireyleri degil, ailelerini ve yakin çevrelerini de olumsuz etkilemektedir. Yikilan aileler, parçalanmis evlilikler, haksiz yolla kazanilan paralarin üzerine bina edilen bu sektör, ahlaki yozlasmanin çok önemli sonuçlaridir"

SIIRT (AA) - Siirt'te 18 sanigin çesitli oranlarda hapis cezasina çarptirildigi "tefecilik" davasinin gerekçeli karari açiklandi.

Siirt 1. Agir Ceza Mahkemesi, suç örgütü kurarak "tefecilik, yagma, yaralama, cebir ve tehditle kisiyi hürriyetinden yoksun kilma, verileri hukuka aykiri olarak verme veya ele geçirme" gibi suçlara karistigi iddiasiyla yargilanan saniklarla ilgili verdigi hapis cezalari hakkinda 322 sayfalik gerekçeli karar hazirladi.

Saniklarin eylem, tehdit ve telefon görüsmeleriyle tefecilik faaliyetlerine yer verilen kararda, tefeciligin devlete ve kurumlarina güveni zedeledigi ve her geçen gün daha fazla kisi tarafindan kazanç kapisi olarak görüldügüne yer verilerek, bu durumun birçok insani magdur ettigi ve ekonomik açidan zor durumda kalan insanlari maddi açidan sömürdügü vurgulandi.

"Özellikle Siirt ilinde illegal faaliyetleri bulunan saniklarin, burada aldiklari faiz orani aylik yüzde 40 ile yüzde 60 arasinda degismektedir" ifadelerinin yer aldigi kararda, sunlar kaydedildi:

"Tefecilik suçu ile hukuk düzeninde yasal olarak sinirlari belirtilen borç verme islemi askiya alinmakta ve kanun koyucunun belirlemis oldugu sinirlar disina çikilmaktadir. Bunun bir sonucu olarak toplumun her kesimi etkilenmektedir. Ancak tefecilik suçundan en çok etkilenenler hiç süphesiz ki faiz karsiligi borç para alan magdurlardir. Nitekim borcu yüzünden intihar eden, her seyini kaybettigi için ailesi dagilan, senelerce ugrasip kazandigi mal varligini birkaç saat içinde tamamen kaybedip bunalima giren, bundan dolayi gözünü kirpmadan cinayet isleyebilen insanlarin haberleri her gün karsimiza çikabilmektedir. Bununla birlikte borçlari yüzünden tefecilere kendilerini kaptiran bireyler sagliklarini dahi yitirebilmektedir. Borcunu ödeyemeyen bireyler basta psikolojik hastaliklar olmak üzere her türlü hastalikla karsi karsiya kalabilmektedir.

Bunun yani sira kisiler, 'Yeter ki borcumu kapatayim.' diye tazminat alip issiz kalmayi bile göze alabilmektedirler. Nitekim bu durum sadece bu bireyleri degil, ailelerini ve yakin çevrelerini de olumsuz etkilemektedir. Yikilan aileler, parçalanmis evlilikler, haksiz yolla kazanilan paralarin üzerine bina edilen bu sektör, ahlaki yozlasmanin çok önemli sonuçlaridir."

Kararda, süphelilerin Siirt'te çok sayida insani magdur ettigi ve çikar amaçli bir araya gelerek suç örgütü olusturduklari ifade edildi.

Müstekilerle örgütün elebasi sanik S.E'nin müstekilerle polisiye yöntemlere karsi tedbirli olmasi sebebiyle WhatsApp uygulamasi araciligiyla konustugu veya yüz yüze görüstügü aktarildi.

Kararda, örgütün elebasi S.E'ye iliskin bölümde, sanigin dosya kapsaminda açikça çek, senet tahsilati yapma ve zorla para almaya yönelik suç örgütü kurarak sagladigi güç ile kisilerden zorla para aldiginin asikar oldugu belirtildi.

S.E'nin, müstekiyi tehdit etmek ve yaralamak suretiyle zorla senet imzalattigi kaydedilen kararda, "Sonrasinda da yine müstekiden olmayan bir alacaga iliskin para istedigi anlasilmistir. Ayni zamanda müstekinin araca bindirilmesi suretiyle alikonulmasi seklindeki eylem yönünden de ayrica birden fazla kisi ile birlikte kisiyi hürriyetinden yoksun kilma suçunu isledigi belirlenmistir." ifadelerine yer verildi.

Siirt 1. Agir Ceza Mahkemesi'nde 4 Mayis'ta görülen karar durusmasinda, S.E, "suç islemek amaciyla örgüt kurma", "tefecilik", nitelikli yagma", "cebir ve tehdit ile kisiyi hürriyetinden yoksun kilma" suçlarindan 138 yil 9 ay hapis cezasina çarptirilmisti.

Diger saniklar, S.B, R.E, E.A, M.T, E.T, H.M.A, C.K, Ö.K, S.E, S.E, S,G, E.D, M.T, H.Ö, Ü.Ö ve A.T hakkinda da 6 yildan 31 yila kadar degisen oranlarla hapis cezasi verilmisti.

Heyet, "yagma" suçunu isledigi iddiasiyla yargilanan Ö.F.I'nin beraatini kararlastirmisti.