TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve IYI Parti'nin grup önerileri kabul edilmedi Gazi Nogay

TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve IYI Parti'nin grup önerileri kabul edilmedi Gazi Nogay

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve IYI Parti'nin gündeme iliskin grup önerileri reddedildi.

Gündem disi konusmalarin ardindan siyasi parti gruplarinin önerileri ayri ayri ele alindi.

IYI Parti'nin "deprem sonrasi Mersin'deki nüfus artisi"; HDP'nin "TMMOB'un yetkilerinin alinmasi" ile CHP'nin "deprem sonrasi kayip vatandaslarin bulunmasi" konusunda arastirma komisyonu kurulmasina iliskin önergelerinin ön görüsmelerinin bugün yapilmasi önerileri kabul edilmedi.

Partisinin grup önerisi üzerinde söz alan CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Kahramanmaras merkezli depremlerde 46 bin 104 kisinin hayatini kaybettigini, 300 binden fazla kisinin yaralandigini söyledi.

Depremlerin ardindan halen yüzlerce kisinin kayip olarak arandigini öne süren Hakverdi, "CHP olarak bu konuda bir komisyon kurduk, halen de çalisiyoruz. Çok sayida veri topladik. Valiliklerle, bassavciliklarla, ailelerle görüstük. Kimin hangi enkazdan çikarildigi ilk günlerde bilinmiyordu. Sadece Hatay'da 1400'den fazla kimligi tespit edilemeyen vatandasimiz, isimsiz olarak, DNA'si ve fotografiyla birlikte sadece numarayla mezarlara defnedildi." ifadelerini kullandi.

Bu konuda ilgili bakanliklardan destek alamadiklarini ileri süren Hakverdi, "Bu beceriksiz, liyakatsiz ve yeteneksiz bakanlar bu isin altindan kalkamaz. Gelin hep birlikte bir komisyon kuralim ve depremde kaybolan yakinlarini arayan insanlari birlikte arayalim." dedi.

IYI Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahsi, CHP'nin grup önerisine "evet" oyu kullanacaklarini belirterek, "Deprem bölgesinde kimligi belirsiz kaç çocuk defnedildi, kaç ailesiz çocuk bulundu, bunlar nerelere yerlestirildi ve kayip çocuk sayisi kaçtir?" diye sordu.

- "1915 refakatsiz çocuktan 1649'u ailelerine teslim edilmistir"

AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Kahramanmaras merkezli depremlerin bugüne kadar esi ve benzerine rastlanilmamis bir felaket oldugunu ifade etti.

Depremlerde, 230 bin bina ile 645 bin bagimsiz bölümün hasar gördügünü anlatan Gözgeç, AFAD, Adalet, Içisleri, Saglik, Aile ve Sosyal Hizmetler ve Milli Egitim bakanliklarinin, henüz yakinlarina ulasilamayan, kimliksiz veya kendisini ifade edemeyen çocuklar için yürütülen süreçlere iliskin koordineli olarak çalismalarina devam ettigini kaydetti.

Depremden sonra kurtarilan veya bulunan vatandaslarin ve çocuklarin bulundugu bina numarasi, yer, fotograf gibi tüm bilgilerin eksiksiz olarak kayit edildigini aktaran Gözgeç, söyle konustu:

"Polis, jandarma, adli tip beraber çalisarak, DNA örnekleri, parmak izleri alarak tespitler yapmaktadir. Çocuklarin tedavilerinin yaptirilmasi, güvenli bakim ortamlarinin saglanmasi, refakatsiz çocuklarin korunmasi, kimlik tespitleri yapilmasi ve yakinlariyla bulusturulmasi hassasiyetle takip edilmektedir. Bugüne kadar 1915 refakatsiz çocuktan 1649'u ailelerine teslim edilmistir. Çocuklarin korunmasi ve bakimi tamamen Aile Bakanliginin yetkisindedir. Bu konuda ileri sürülen iddialar, derneklere ya da baska kuruluslara verilme iddialari tamamen asilsiz ve gerçek disidir. Bakanlik çocuklarimiz için en üst düzey hassasiyet göstermektedir."

TBMM Genel Kurulunda, daha sonra AK Parti'nin, Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasi ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'nin, Kahramanmaras merkezli depremlerin etkilerinin giderilmesine yönelik düzenlemeleri içeren 10'uncu maddesinin yeniden görüsülmesine iliskin önerisi ele alindi.

Görüsmelerin ardindan kabul edilen öneri dogrultusunda, kanun teklifinin dün Genel Kurulda kabul edilen 10'uncu maddesi üzerinde tekriri müzakere yapilacak.