AB Israil'in içislerine müdahale edildigi suçlamasini reddettiSelen Temizer- AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell: - "Avrupa Parlamentosu Israil'deki iç dinamikleri tartismak, bölgedeki deger ve çikarlarimiza iliskin algimiz açisindan orada neler oldugunu anlamak için tam yetkiye sahiptir. Bunda garip olan hiçbir sey yoktur. Bu bir müdahale olarak görülemez" - "Yerlesimler uluslararasi hukuka göre yasa disidir. Bunu söylemek Israil karsiti olmak mi? Hayir. Fili

AB Israil'in içislerine müdahale edildigi suçlamasini reddettiSelen Temizer- AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell:
- "Avrupa Parlamentosu Israil'deki iç dinamikleri tartismak, bölgedeki deger ve çikarlarimiza iliskin algimiz açisindan orada neler oldugunu anlamak için tam yetkiye sahiptir. Bunda garip olan hiçbir sey yoktur. Bu bir müdahale olarak görülemez"
- "Yerlesimler uluslararasi hukuka göre yasa disidir. Bunu söylemek Israil karsiti olmak mi? Hayir. Fili

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Parlamentosunun (AP) Israil'in Bati Seria'da tirmandirdigi siddeti ele almasinin, ülkenin Disisleri Bakani Eli Cohen'in söyleminin aksine, "içislerine müdahale" sayilmayacagini vurgulayarak, yasa disi yerlesimler ile Filistinlilerin evlerinin yikilmasi ve tahliye edilmeleri süreçlerinin durdurulmasi, askeri operasyonlarin orantili olmasi, asiricilik faillerinin hesap verebilirliginin saglanmasi çagrisinda bulundu.

Borrell, Fransa'nin Strazburg kentinde toplanan AP Genel Kurulunda Israil-Filistin konulu oturumda konustu.

Hem Israil hem Filistin tarafiyla süren kisisel iliskisine deginen Borrell, Israil Disisleri Bakani Eli Cohen ve Filistin Basbakani Muhammed Istiyye ile bu sabah dahi telefon görüsmesi yaptigini, Istiyye'yi Brüksel'e davet ettigini söyledi.

Borrell, Cohen ile telefon görüsmesinin ayrintilari hakkinda bilgi vererek sunlari aktardi:

"Bu sabah, bu tartismadan pek memnun olmayan Israil Disisleri Bakani Eli Cohen ile telefonda konustum. Endiseliydi ve AP'nin neden Israil'in içislerine karistigini sordu, bir kez daha beni suçlayarak. Üzgünüm. AP beni bir konuyu görüsmek üzere çagirirsa, gelmeliyim degil mi? 'Israil'de demokrasinin bozulmasi ve isgal edilen topraklarda bunun sonuçlari' panele bu basligi koyan ben degilim, siyasi gruplardir."

AP'nin önemli gördügü her seyi tartismakta özgür oldugunu vurgulayan Borrell, "Israilli bakana çok dostane bir sekilde açiklamaya çalistigim sey de buydu. Bakin, parlamenterlerin Israil'de ve isgal altindaki Filistin topraklarinda büyüyen siddet sarmalindan endise duymalari normaldir." diye konustu.

Borrell, "Elbette, iki devletli çözüme güçlü bir inancimiz var ve bundan baska geçerli bir alternatif olmadigina inaniyoruz. Uluslararasi ortaklarimizla çatismaya barisçil bir çözüm için çalismaya devam edecegiz." dedi.

AP'deki oturumun Cohen'e Israil karsiti bir pozisyona sahip olmak için degil, Ortadogu baris sürecine nasil katkida bulunulacagini göstermek için faydali olmasini umdugunu belirten Borrell, söyle devam etti:

"Eger bir endisemiz varsa, bir endiseniz varsa, dünyanin her yerinde oldugu gibi bunlari dile getirmekten ve iletmekten çekinmeyeceksiniz. Örnegin, Knesset ölüm cezasini yeniden tesis edebilecek bir yasa tasarisini tartisiyor. Prensip olarak ölüm cezasina siddetle karsi oldugumuzu biliyoruz."

Borrell, "Avrupa Parlamentosu Israil'deki iç dinamikleri tartismak, bölgedeki deger ve çikarlarimiza iliskin algimiz açisindan orada neler oldugunu anlamak için tam yetkiye sahiptir. Bunda garip olan hiçbir sey yoktur. Bu bir müdahale olarak görülemez Israil demokrasisine olan ilgimizi ve takdirimizi göstermenin bir yolu olarak görülebilir." degerlendirmesinde bulundu.

- Bati Seria'daki hukuksuz muamelelerle ilgili elestiriler

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, yerlesimlerle ilgili sunlari aktardi:

"Bu konuda açiktik ve bir kez daha açik olacagim. Yerlesimler uluslararasi hukuka göre yasa disidir. Bunu söylemek Israil karsiti olmak mi? Hayir. Filistinlilerin evlerini yikmalari ve tahliye etmelerinin yani sira yerlesim genislemeleri de durdurulmalidir. Israil hükümeti, yerlesimci asirilik yanlilarinin siddetine ciddi bir sekilde karsi koymali ve failleri sorumlu tutmalidir. Askeri operasyonlar orantili ve uluslararasi insani hukuka uygun olmalidir."

- Filistin'e çagri

Borrell, Filistin yönetimin üzerine de bazi sorumluluklar düstügünü belirterek sunlari kaydetti:

"Güvenlik isbirligi açisindan çabalarini iki katina çikarmali ve birçok Israillinin hayatina mal olan terör eylemlerini önlemek için çalismalidirlar. Filistin topraklarini tek bir mesru otorite altinda yeniden birlestirmek için Filistinlilerin uzlasma yönünde çalismasi da ayni derecede önemlidir. Filistinli gruplar uzlasma görüsmelerine yapici bir sekilde dahil olmalidir. Filistin halki, liderliginin mesruiyetini yenilemek için ulusal demokratik seçimlerde oy kullanma hakkini hak ediyor. Bu, gelecekteki baris görüsmeleri açisindan da önemlidir."

- Israil'in tepkisi

Israil Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada Cohen ve Borrell'in telefon görüsmelerine iliskin su ifadelere yer verilmisti:

"Cohen, Israil devletinin iç siyasi islerine olabilecek herhangi bir müdahale girisiminin engellenmesini istedi. Cohen, AB'nin Israil içislerine müdahalesi ve Filistinlileri finanse etmesi artik durmali, dedi."