Stoltenberg: "(Kosova'ya ek asker gönderme) NATO'nun siyasi çözümden vazgeçtigi anlamina gelmez"Selen Temizer

Stoltenberg: "(Kosova'ya ek asker gönderme) NATO'nun siyasi çözümden vazgeçtigi anlamina gelmez"Selen Temizer

BRÜKSEL (AA) - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kosova'ya ek asker gönderme kararinin NATO'nun siyasi çözümden vazgeçtigi anlamina gelmedigini, kararin gerginligi azaltmayi hedefledigini söyledi.

Stoltenberg, Norveç'in baskenti Oslo'da düzenlenen gayriresmi nitelikli NATO disisleri bakanlari toplantisinin girisinde konustu.

AA muhabirinin NATO'nun Kosova'ya ilave 700 asker göndermesi ve bir taburu hazir bulundurmasinin, Ittifak'in çatismalarin Avrupa'ya yayilacagi yönünde bir endisesi oldugu anlamina gelip gelmedigi sorusu üzerine Stoltenberg, "Bu NATO'nun siyasi bir çözümden vazgeçtigi anlamina gelmez." yanitini verdi.

Jens Stoltenberg, Kosova'nin kuzeyindeki gerginligi azaltmak için asker gönderdiklerini belirterek, durumun kötülesmesi halinde bir taburun hazir oldugunu da yineledi.

- Ukrayna

Toplantinin gündeminde Ukrayna'ya verilecek uzun dönemli destegin ve bu ülkenin NATO üyeligiyle ilgili hedeflerinin bulundugunu belirten Stoltenberg, söyle devam etti:

"Savas bittiginde tarihin tekerrür etmemesini saglamaliyiz. Rusya'nin Ukrayna'ya yönelik bu saldirganliginin gerçekten durmasini saglamaliyiz. Bu nedenle, savasin sona ermesinden sonra Ukrayna'nin güvenligini garanti edecek çerçevelere ihtiyacimiz var. Bugünkü toplantida Ukrayna'ya uzun vadeli destegi tartisacagimizi umuyorum. Daha sonrasinda Vilnius Zirvesi'nde de Ukrayna'yi desteklemek için uzun vadeli bir plan ve çok yilli bir taahhüt üzerinde anlasmaya varacagimizi umuyorum."

Stoltenberg, Ukrayna'nin üyeligiyle ilgili soruyu ise, "Bir fikir birligi ve ileriye dönük bir yol bulacagimizdan eminim. Halihazirda gayri resmi tartismalarimiz iyi düzeyde. Bazi temel mesajlar üzerinde hemfikiriz. Geçen yil Ukrayna'nin bu ittifaka üye olacagi konusunda hepimiz hemfikirdik. Ukrayna NATO'ya dogru ilerledigi için ortak somut adimlar atiyoruz. Sovyet standartlarindan NATO standartlarina geçiyorlar ve biz de bunu yapmalarina yardimci oluyoruz." diye yanitladi.