Polonya'da 5 aylik hamile kadinin hastanede septik soktan ölümü tartisma yarattiMurat Temizer

Polonya'da 5 aylik hamile kadinin hastanede septik soktan ölümü tartisma yarattiMurat Temizer

VARSOVA (AA) - Polonya'da 33 yasindaki hamile kadinin hastanede septik sok sonucu ölümü tartismaya neden oldu.

Ailesi, doktorlari kadinin hayatini kurtarmak için gerekli adimlari atmamakla suçlarken savcilar ve kamu denetçileri, kürtaja sadece hayati tehlikesi bulunan hastalarda izin verilen ülkede vakaya iliskin sorusturma açma karari aldi.

Tip uzmanlari, kadinin zamansiz ölümünde kisitlayici kürtaj yasasinin payi oldugundan süpheleniyor.

Polonya medyasinda yer alan haberlere göre soyadi gizli tutulan 33 yasindaki Dorota adli kadin, hamileliginin besinci ayinda 20 Mayis'ta sikayetleri nedeniyle Nowy Targ kasabasindaki hastaneye gitti.

Amniyon sivisi gelen Dorota'ya hastaneye vardiklarinda bebegin hayatta oldugu ancak susuz kaldigi bilgisi verildi. Iddialara göre doktorlar, kadina hareketsiz oturmasini ve bacaklarini yukarida tutmasini söyledi.

Polonya'da çesitli kanallara ve gazetelere konusan Dorota'nin esi, "Bu, bizim ilk çocugumuz olacakti. Mutluyduk. Hamilelik iyi gidiyordu, herhangi bir komplikasyon yoktu." ifadelerini kullandi.

Esinin anlattiklarina göre üç gün boyunca Dorota'nin enfeksiyon seviyesi giderek yükseldi ve siddetli bas agrisi çekmeye basladi. Bunun üzerine doktorlar, ona agri kesici ilaç yazdi.

Hastaneye kaldirilmasinin dördüncü gününde doktorlar, Dorota'nin bebeginin öldügünü dogruladi, birkaç saat sonra da anne hayatini kaybetti.

Otopsiye göre Dorota, vücudun enfeksiyona gösterdigi tepkinin diger organlara zarar vermesiyle sonuçlanan sepsisin son asamasi olan septik soka yenik düstü.

Polonya'da büyük tartismaya yol açan olayin ardindan ülkedeki kürtaj uygulamalari ve kadin haklari konusunda elestiriler yükselmeye basladi.

Dorota'nin ölümü, Polonya'da son iki yilda kayda geçen ikinci ölüm vakasi oldu. Geçen yil eylülde Iza isimli kadin, Pszczyna kasabasindaki hastanede benzer kosullarda hayatini kaybetmis ve ülke çapinda "Bir kisi daha ölmesin" sloganiyla protestolar düzenlenmisti.

Varsova'da bulunan Kadin ve Aile Planlamasi Vakfindan (FEDERA) yapilan açiklamada, "Dorota'nin ölümüyle ilgili haberlerin yayimlanmasindan bu yana korkmus kadinlardan çok sayida telefon aldik. Bu, her zamankinden daha fazla. Bu hafta benzer durumdaki 4 kadina yardim ettik bile. Kürtaj ancak bizim müdahalemizden sonra devlet hastanelerinde yapildi." ifadelerine yer verildi.

- Polonya'da kürtaj yasasi

Polonya'da 2021'de hükümet tarafindan alinan kararla kürtaja erisim ciddi sekilde kisitlandi. Yasaya göre kadinin sagligi veya hayati tehlikedeyse hamileligin sonlandirilmasina izin veriliyor.

Daha önce Polonya, Avrupa'nin en kati kürtaj yasalarindan birine sahipti ve sadece üç durumda kürtaja izin veriliyordu: Hamileligin annenin hayatini veya sagligini tehdit etmesi, suç teskil eden bir eylemden (tecavüz gibi) kaynaklanmasi veya ceninin ciddi bir dogum kusuruna sahip oldugunun teshis edilmesi.

Ancak 2021'de yürürlüge giren yasa ile bu gerekçelerden üçüncüsü yasaklandi. Mahkeme, bu tür kürtajlarin yasam hakkinin anayasal olarak korunmasini ihlal ettigine karar verdi.