TIM Baskani Gültepe, mart ayi dis ticaret rakamlarinin açiklandigi toplantida konustu:Fatma Eda Topcu- "Afet bölgesindeki illerimizde üretimin giderek normallestigini görüyoruz. Bayramdan sonra insallah bölgeden daha iyi haberler verecegimize inaniyoruz"- "Mart ayini 23,6 milyar dolar ihracatla tamamladik. Geçen yilin ayni ayina göre yüzde 4,4 artidayiz. Bu ayni zamanda tarihimizin en yüksek aylik ihracat degerini olusturuyor. Mart verileriyle birlikte ilk çeyrek performansimiz da belli oldu"

TIM Baskani Gültepe, mart ayi dis ticaret rakamlarinin açiklandigi toplantida konustu:Fatma Eda Topcu- "Afet bölgesindeki illerimizde üretimin giderek normallestigini görüyoruz. Bayramdan sonra insallah bölgeden daha iyi haberler verecegimize inaniyoruz"- "Mart ayini 23,6 milyar dolar ihracatla tamamladik. Geçen yilin ayni ayina göre yüzde 4,4 artidayiz. Bu ayni zamanda tarihimizin en yüksek aylik ihracat degerini olusturuyor. Mart verileriyle birlikte ilk çeyrek performansimiz da belli oldu"

ISTANBUL (AA) - Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani Mustafa Gültepe, afet bölgesindeki illerde üretimin giderek normallestigini gördüklerini, bayramdan sonra bölgeden daha iyi haberler vereceklerine inandiklarini söyledi.

Ticaret Bakani Mehmet Mus'un katilimiyla mart ayi dis ticaret rakamlari Ankara'da düzenlenen toplantida paylasildi.

Toplantida konusan TIM Baskani Gültepe, yasanan deprem felaketinin subat ayinda ihracata olumsuz yansimalari oldugunu animsatarak, Türk milletinin bu olayda kenetlendigini ve esine az rastlanir bir dayanisma örnegi sergiledigini söyledi.

Mücadelenin henüz bitmedigini, deprem bölgesinde hayati eski güzel günlerine döndürebilmek için yapilmasi gereken daha çok is oldugunu belirten Gültepe, sunlari kaydetti:

"Insani desteklerin yani sira ekonomiyi yeniden canlandirmamiz ve afetten önceki düzeye getirmemiz gerekiyor. TIM olarak bölgedeki üretici ve ihracatçilarimizin sorunlarini titizlikle inceliyor, gelen talepleri Bakanliklarimiza iletiyoruz. Mart ayinda ihracat rakamlarimizin pozitif olmasi son derece önemli. Büyük felaketin hemen ertesinde tarihi bir ihracat rakamina ulasmis bulunuyoruz.

Mart ayini 23,6 milyar dolar ihracatla tamamladik. Geçen yilin ayni ayina göre yüzde 4,4 artidayiz. Bu ayni zamanda tarihimizin en yüksek aylik ihracat degerini olusturuyor. Mart verileriyle birlikte ilk çeyrek performansimiz da belli oldu. Ilk çeyrekte 61,6 milyar dolara ulastik. Geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 2,5 artidayiz. Son 12 ayda ise 255,7 milyar dolar ihracata imza attik."

- "Otomotiv, elektronik, hububat, makine ve iklimlendirme sektörlerimiz tarihlerinin en yüksek ihracatina ulasti"

Gültepe, mart ayinda sektörlerin gerçeklestirdigi rakamlara iliskin de bilgi verdi.

Otomotiv sektörünün mart ayinda da ilk siradaki yerini koruduguna dikkati çeken Gültepe, "Bu ay ilk 5 sektörümüz, 3,3 milyar dolarla otomotiv, 2,9 milyar dolarla kimya, 2 milyar dolarla hazir giyim, 1,5 milyar dolarla elektrik elektronik ve 1,4 milyar dolarla çelik sektörü seklinde siralandi. Otomotiv, elektronik, hububat, makine ve iklimlendirme sektörlerimiz tarihlerinin en yüksek ihracatina ulasti." ifadelerini kullandi.

Bu ay 38 ilin ihracatini artirdigini aktaran Gültepe, en çok ihracat yapan ilk 5 ilin sirasiyla Istanbul, Kocaeli, Bursa, Izmir ve Ankara oldugunu söyledi.

- "Geçen ay 1.903 firmamiz ilk kez ihracat yapti"

Mustafa Gültepe, afet bölgesindeki illerde de üretimin giderek normallestigini aktararak, sunlari söyledi:

"Bayramdan sonra insallah bölgeden daha iyi haberler verecegimize inaniyoruz. Firmalar özelinde baktigimizda geçen ay 1.903 firmamizin ilk kez ihracat yaptigini görüyoruz. Yeni firmalarimiz mart ayinda 91,5 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirdi. Birim ihracat degerimiz geçen yilin ayni ayina göre yüzde 24,4 artisla 1,67 dolara yükseldi. En çok ihracat yaptigimiz ülkeler sirasiyla Almanya, ABD, Italya, Birlesik Krallik ve Irak oldu. Polonya, Kazakistan ve Malezya’nin da aralarinda bulundugu 10 ülkeye ihracatta rekor kirdik. Ihracat pazarlarimizi daha da genisletmek istiyoruz.

Bu hedef dogrultusunda Bakanligimizin koordinasyonuyla ticaret heyetlerimize devam ediyoruz. Mart ayinda tam 11 ülkeye ticaret heyeti düzenledik. Kolombiya, Gana, Japonya, Etiyopya, Brezilya, Sili, Malezya, Kanada, ABD, Fas ve Vietnam’da heyetlerimizi gerçeklestirdik. Bu ay Panama, Kosta Rika ve Azerbaycan’a gidecegiz. Özetle ticaret diplomasisini araliksiz ve mesafe tanimadan sürdürüyoruz. Yili 100 ticaret heyeti ile tamamlamayi hedefliyoruz. Ayrica yil sonuna kadar 45 alim heyetini de insallah ülkemizde agirlayacagiz."

Tüm firmalara ticaret heyetlerine katilma daveti yapan Gültepe, mart ayi ihracat rakaminin, 2023 yili ihracat hedefine ulasma noktasinda önemli oldugunu, bu kritik esigi de tarihi bir rakamla astiklarini kaydetti.

Gültepe, "Biz her yila ihracatimizi en az yüzde 10 artirma hedefi ile basliyoruz. Önümüzdeki aylarda da ihracatimizdaki artis trendini sürdürerek, yil sonu hedefimize ulasacagimiza inaniyorum." dedi.