Özel sporcular "neler yapabildiklerini" dünyaya göstermek istiyorFatih Çakmak- Özel sporcu milli atlet Eda Yildirim: "Dünya siralamasinda ilk 6'ya girmem gerekiyor, bunun için de 13 metreleri atabilmeliyim. 'Bu sene o sene.' diyorum" - Milli sporcu Mihriban Korkmaz: "Paris'te madalya kazanmayi çok istiyorum, biz ekip olarak Paris'te birçok madalya kazanmayi hedefliyoruz"

Özel sporcular "neler yapabildiklerini" dünyaya göstermek istiyorFatih Çakmak- Özel sporcu milli atlet Eda Yildirim:
"Dünya siralamasinda ilk 6'ya girmem gerekiyor, bunun için de 13 metreleri atabilmeliyim. 'Bu sene o sene.' diyorum"
- Milli sporcu Mihriban Korkmaz:
"Paris'te madalya kazanmayi çok istiyorum, biz ekip olarak Paris'te birçok madalya kazanmayi hedefliyoruz"

ANKARA (AA) - FATIH ÇAKMAK - Özel sporculardan milli atletler Eda Yildirim ile Mihriban Korkmaz, 2024 Paris Paralimpik Oyunlari'nda madalya kazanarak özel sporcularin neleri basarabildiklerini göstermek istediklerini söylediler.

Özel sporculardan milli atletler Yildirim ile Korkmaz, 3 Aralik Dünya Engelliler Günü dolayisiyla AA muhabirine spor yasamlarini degerlendirdiler.

Van'da yasadiklari depremden sonra ailesiyle Samsuna göç ettiklerini ve 6 yildir gülle attigini anlatan Eda Yildirim, "Resim ögretmenim Vildan Göz'ün tesvikiyle atletizmle tanistim ve gülle atmaya basladim, halen devam ediyorum. Atletizme 400 metre kosu ile baslamistim. Yaklasik 8 yillik antrenörlügümü yapan Aytunç Göz, beni gülle atmaya yönlendirdi. Simdiki antrenörüm Sinem Yildirim da aktif sporcu, o da bana spor hayatimda bir abla oldu." diye konustu.

Ailesiyle Samsun'da yasadigini ifade eden Eda Yildirim, "Liseyi bitirdim, üniversiteye baslayacagim, simdi uzmanlik atamalarini da bekliyorum. 2019'da Isviçre'de düzenlenen Dünya Yildizlar Sampiyonasi'nda yildizlar rekoru kirarak dünya sampiyonu oldum. 2022'de Dubai'de dünya gençler sampiyonu oldum." dedi.

Ankara'da önceki gün düzenlenen Türkiye sampiyonasinda gülle atmada 11,82'lik derecesiyle birinci oldugunu hatirlatan basarili sporcu, söyle devam etti:

"Daha iyilerini de atacagim insallah. Dünya siralamasinda ilk 10'dayim. 2024 Paris Parilimpik Oyunlari'na katilmak için dünya siralamasinda ilk 6'ya girmem gerekiyor, bunun için de 13 metreleri atabilmem gerekiyor. 'Bu sene o sene.' diyorum. O dereceleri yaparak insallah Paris 2024'ten madalyayla dönecegim. Önümüzde su an Istanbul'da ve Italya'da düzenlenecek sampiyonalar var. Olimpiyat öncesi son olarak Güney Kore'deki dünya sampiyonasina gidecegiz, ondan sonra Paris 2024'e gidecek kesin sporcu listesi belli olacak."


- "Bu çocuklar Allah'tan size verilmis bir ödül"

Hayattaki tek amacinin insanlarin özel sporculara karsi bakis amacini degistirmek oldugunu ifade eden Eda Yildirim, "Bunun için de Paris 2024'te madalya kazanmak istiyorum, iman gücüyle atacagiz insallah." dedi.

3 Aralik Dünya Engelliler Günü mesaji olarak da Eda, "Annelere seslenmek istiyorum çünkü bazi anneler engelli çocuguyla disari çikmak istemiyor bunlarin asilmasi gerekiyor. Annelerin çocuklarini aktivitelere götürmeleri ve bakis açilarini degistirmesi gerekiyor. En büyük destegin annelerden gelmesi gerekiyor, annelere sesleniyorum çocuklarinizi sevin, bu çocuklar Allah'tan size verilmis bir ödül. Kapi ardinda olan bütün çocuklarimizi spora bekliyoruz." seklinde konustu.

Eda Yildirim'in antrenörü Sinem Yildirim da aktif sporculuga devam ettigini ve Eda Yildirim ile soyadi benzerliginin de bulundugunu belirterek, "Eda ile 7-8 senedir beraberiz, bütün amacimiz Paris 2024'e giderek orada madalya kazanabilmek. Ben de Atletizm Federasyonu bünyesinde aktif gülle atma sporcusuyum. Eda, çocuklugundan beridir benimle. Eda, mental kategoride bir sporcu, önemli olan bu çocuklari sosyallestirebilmek, antrenman egitimiyle spor yaptirmak ve sosyal adaptasyonunu saglayabilmek." degerlendirmesinde bulundu.


- "Özel çocuklar yer yüzünün melekleri"

Mental özel sporculardan milli atlet Mihriban Korkmaz da atletizme 14 yil önce kosuyla basladigini belirterek, "Gümüshane'de dogdum yaklasik 9 yildir gülle atiyorum. Ankara'da Özel Sporcular Atletizm Türkiye Sampiyonasi'nda ciritte 17,86 atarak birinci oldum. Su sira dizimden bir tedavi görüyorum gülle atamiyorum. Biz 4 kardesiz, ailem ve Gümüshaneliler bana büyük destek veriyorlar." diye konustu.

Hem 2016 Rio Paralimpik Oyunlari'na hem de Tokyo 2020'ye katilan tek özel sporcu oldugunu vurgulayan Mihriban Korkmaz, söyle devam etti:

"2022'de Polonya'da dünya ikincisi oldum, federasyonumuzun paralimpik oyunlara iki kez katilmis tek sporcusuyum. Insallah üçüncüsüne de Paris'te katilacagim. Orada madalya kazanmayi çok istiyorum, biz ekip olarak Paris'te birçok madalya kazanmayi hedefliyoruz. Su anda dünya siralamasinda 10. siradayim ama bu sirayi daha da öne çekecegim, Paris'e ilk 5 içinde gitmek istiyorum çünkü ilk 5'te gidenler en iyileri oluyor. Paris'ten altin madalyayla dönmek benim için, hocalarim için ailem için, federasyonumuz için çok büyük bir gurur olacak."

"Paris'te madalya kazanarak neler yapabilecegimizi göstermek istiyoruz" diyen Mihriban, 3 Aralik Dünya Engelliler Günü nedeniyle de sunlari söyledi:

"Bizim gibi özel çocuklarin annelerinin bu çocuklarin neler basarabilecegine inanmalarini istiyoruz. Ben de bir anneyim 4 yasinda bir kizim var, burada bütün engelli çocugu olan annelere sesleniyorum, çocuklarini saklamasinlar, onlardan utanmasinlar, onlari sahalara, atletizm sahalarina getirsinler. Onlarla gurur duysunlar, onlar çok masum çocuklar, özel çocuklar yer yüzünün melekleri."