OMÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesinde iki yilda 35 bin 933 hayvan tedavi edildiIlyas Gün

OMÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesinde iki yilda 35 bin 933 hayvan tedavi edildiIlyas Gün

SAMSUN (AA) - Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesinde iki yilda 35 bin 933 hasta hayvanin tedavisi yapildi.

Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Bashekim Yardimcisi Kamil Serdar Inal, gazetecilere yaptigi açiklamada, hastanede Samsun basta olmak üzere Sinop, Amasya, Çorum, Tokat, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin ile Gürcistan'dan getirilen yarali ve hasta hayvanlarin tedavisinin yapildigini söyledi.

Hastane cerrahi, iç hastaliklari, dogum ve jinekoloji klinikleri oldugunu, son olarak yabani hayvan hastaliklari bölümünün açildigini belirten Inal, "Hayvan hastanemizde 2021 yilinda 881’i operasyon olmak üzere toplamda 11 bin 212 tedavi gerçeklestirdik bu sayiyi 2022 yilinda ise bin 197'si operasyon olmak üzere toplamda 24 bin 721 tedavi sayisina yükselttik. 2023 yilindaki sayisal verilerin de bir önceki yila göre artis gösterecegini tahmin ediyoruz." dedi.

Inal, tüm branslarda cerrahi operasyon yapildigina isaret ederek, söyle devam etti:

"Hastanemiz 7 gün 24 saat acil hizmeti vermektedir. Rutin basit operasyonlarla beraber uzmanlik gerektiren cerrahi operasyonlar da hastanemizde büyük rahatlikla uzman ekipler tarafindan yapiliyor. Onun disinda basit asi, çip, parazit uygulamalari hastanemizde uygulanmakta. Gereken bütün hizmetleri hayvanlarin iyilestirilmesi için seferber ediyoruz. 2023 yili itibariyle online randevu sistemine geçtik. Uygulama sayesinde hasta sahipleri öncelikle sisteme giris yaparak hastalarini tanimliyorlar. Bu hastalari bize neden getirdiklerine dair bir bölümü doldurup ilgili tedavi bölümünü seçiyorlar. Bu durum bize söyle bir avantaj sagliyor. Biz sabah ise basladigimizda hangi hastanin hangi saatte gelecegi, hangi sikayetlerle basvurdugunu direkt görebiliyoruz. Bu sayede hastalara uzmanlik gerektiren bir saglik çalisanimizi yönlendiriyoruz. Hasta sahiplerinin bekleme süresini de azaltarak etkin bir hizmet sagliyoruz."

Sahipsiz hayvanlarin korunmasina yönelik Samsun Büyüksehir Belediyesi ile protokol imzaladiklarina da deginen Inal, "Protokol kapsaminda yarali sokak hayvanlari hastanemiz tarafinda teslim aliniyor. Protokol kapsaminda 1540 hasta sokak hayvanin tedavisini de gerçeklestirdik. Ayrica Büyüksehir Belediyesinin hayvan rehabilitasyon merkeziyle birlikte çalisiyoruz. Buradaki hayvanlarin uzmanlik gerektiren müdahalelerini hastanemizde yapiyoruz." ifadelerini kullandi.

- Yabani hayvanlarin tedavisi de yapiliyor

Inal, yabani hayvan hastaliklari bölümünün hizmete girmesiyle basta göçmen kuslar olmak yabani hayvanlara saglik hizmeti verildigine dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"2022 yilinda 124 tane yabani hayvani tedavi ettik. Bu klinigimizde karaca, tilki, baykus ve sahin gibi hayvanlarin tedavileriyle çok sik karsilasiyoruz. Özellikle bölgemiz kuslarin göç yolunda bulunmasi nedeniyle çok sayida yirtici kusu da siklikla klinigimizde agirliyoruz. Hastanemizin açildigi 2010 yilindan bugüne kadar birçok hayvanimizi iyilestirdik. Her yil tedavi edilen hayvan sayisini artirarak bölgeye en iyi hizmeti verme amacindayiz."