NATO yükselen ve yeni teknolojilere yatirim yapmak için fon kuruyorÖmer Tugrul Çam

NATO yükselen ve yeni teknolojilere yatirim yapmak için fon kuruyorÖmer Tugrul Çam

BRÜKSEL (AA) - NATO, yükselen ve yeni teknolojiler gelistiren yeni kurulmus sirketlere yatirim yapmak amaciyla NATO Yenilikçilik Fonu'nu hayata geçiriyor.

Kurulus anlasmasi, aralarinda Türkiye'nin de bulundugu 22 NATO müttefikinin katilimiyla Haziran 2022'deki Madrid Zirvesi'nde imzalanan Yenilikçilik Fonu'nun merkezi Hollanda'da bulunacak. Ayrica bazi müttefik ülkelerde bölge ofisleri kurulacak.

Fon, yeni ve yükselen teknolojiler alaninda çalisan yeni kurulmus sirketlerin yani sira sivil ve askeri amaçlarla kullanilan teknolojiler gelistiren girisim sermayesi fonlarina 1 milyar avroluk yatirim yapacak.

Bu teknolojiler arasinda yapay zeka, büyük veri isleme, kuantum teknolojiler, otonomi, biyoteknoloji, yeni materyaller, enerji ve uzay gibi alanlar bulunuyor.

Fonun Temmuz 2023'te Litvanya'nin baskenti Vilnius'ta düzenlenecek NATO Zirvesi'ne kadar tam olarak faaliyete geçmesi için çalismalar hizlandiriliyor. Bu amaçla girisim sermayesi firmasi Lakestar kurucusu Klaus Hommels fonun yönetim kurulu baskani olarak atandi. Ayrica iki üyenin atandigi yönetim kurulu toplam 9 üyeden olusacak.

Fonun kurulusuna Türkiye'nin yani sira Belçika, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Almanya, Yunanistan, Macaristan, Izlanda, Italya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Ispanya ve Ingiltere katilmisti.