Almanya'da Kovid-19'da fuar kapanmalari 60 milyar avro zarara mal olduBahattin Gönültas

Almanya'da Kovid-19'da fuar kapanmalari 60 milyar avro zarara mal olduBahattin Gönültas

BERLIN (AA) - Alman Ticari Fuar Sanayi Birligi (AUMA) Genel Müdürü Jörn Holtmeier, Kovid-19 salgini döneminde Almanya'da 670 ticari fuarin iptal edilmesinin ekonomide simdiye kadar 60 milyar avroluk kayba neden oldugunu bildirdi.

Holtmeier, Alman basinina yaptigi degerlendirmede, sektörün Kovid-19 salgini sirasinda Alman bürokrasisinin etkisiyle önemli kayiplar yasadigini belirtti.

Salginda Alman hükümeti yardimlarinin ve kisa süreli çalismanin, Alman fuarcilik sektörünün en kötüsünü yasamasini önlemeye yardimci oldugunu aktaran Holtmeier, salginda kisitlamalarin en aza indirilebilecegini savundu.

Alman bürokrasisini elestiren Holtmeier, "Almanya'dakinden 3 kat daha fazla Kovid-19 vaka sayisinin görüldügü Madrid'de denenmis ve test edilmis hijyen konseptleri altinda ticaret fuarlari düzenlendi. Amsterdam'daki sergi alanlari kilitlenmelerden muaf tutuldu." ifadelerini kullandi.

Kovid-19 kisitlamalarinin devam ettigi dönemde Paris, Londra ve Dubai'de ticaret fuarlari oldugunu belirten Holtmeier, 2022 baharinin sonlarinda ticaret fuarlari yeniden basladiginda asilarin taninmasi gibi Almanya'da yeni engellerin ortaya çiktigini, bu nedenle fuar katilimcilarinin ülkeye giremedigini kaydetti.

Holtmeier, Kovid-19 salgini döneminde Almanya'da 670 ticari fuarin iptal edilmesinin ekonomide simdiye kadar 60 milyar avroluk kayba neden oldugunu bildirdi.

Fuar sirketlerinin satislarinin hala Kovid-19 öncesi seviyenin altinda oldugunu belirten Holtmeier, geçen yil normal zamanlarda fuara katilan sirketlerin sadece yüzde 70'inin geri döndügünü ve ziyaretçilerin yüzde 65'inin fuarlari ziyaret ettigini kaydetti.

Dünyanin en önemli fuar alanlarindan birisi olan Almanya'da, sektörler üstü en önemli fuarlarin üçte ikisi gerçeklestiriliyor. Ülkede her yil neredeyse 10 milyon kisi tarafindan ziyaret edilen yaklasik 200 uluslararasi fuar ve sergide, 180 binden fazla sirket temsil ediliyor.