EPDK, OHAL kapsaminda bazi dogal gaz tüketicilerinin sayaç okuma islemlerini durdurduEbru Sengül Cevrioglu

EPDK, OHAL kapsaminda bazi dogal gaz tüketicilerinin sayaç okuma islemlerini durdurduEbru Sengül Cevrioglu

ANKARA (AA) - Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumunca (EPDK), olaganüstü hal (OHAL) kapsamindaki bazi illerde 31 Mayis 2023'e kadar tüm dogal gaz konut aboneleri ile yillik tüketimi 100 bin metreküp ve altinda olan diger tüm tüketicilerin sayaç okuma islemleri durduruldu.

EPDK'nin konuya iliskin Kurul karari, Resmi Gazete'de yayimlandi.

Buna göre, 6 Subat 2023'te meydana gelen depremler nedeniyle OHAL karari alinan veya afet bölgesi ilan edilen yerlerde faaliyet gösteren dogal gaz dagitim sirketlerinin, deprem sonrasi dagitim faaliyetlerinin sürdürülmesini saglamak amaciyla gerekli olan hizmetler (acil müdahale, bakim-onarim, kaçak arama, acil 187, çagri merkezi, müsteri sikayet basvuru süreçleri, gaz açma islemleri vb.) hariç olmak üzere, ilgili mevzuattan kaynaklanan süreli yükümlülükleri OHAL süresince ertelenecek.

OHAL karari alinan veya afet bölgesi ilan edilen illerden Adiyaman, Hatay, Kahramanmaras ve Malatya illerinin tamami ile Gaziantep ilinin Islahiye ve Nurdagi ilçelerindeki dogal gaz abonelikleriyle ilgili olarak 21 Mart 2023 tarihli ve 32139 sayili Resmi Gazete'de yayimlanan 20 Mart 2023 tarihli ve 6974 sayili Cumhurbaskani Karari çerçevesinde 31 Mayis 2023'e kadar, tüm konut aboneleri ile yillik tüketimi 100 bin metreküp ve altinda olan diger tüm tüketicilerin Dogal Gaz Piyasasi Dagitim ve Müsteri Hizmetleri Yönetmeligi'nin "tüketimlerin tespit edilmesi, tahakkuk ve faturalandirma" baslikli 48'inci maddesi kapsaminda sayaç okuma islemleri durdurulacak.

"Hizmetin durdurulmasi" baslikli 44'üncü madde kapsaminda, acil müdahale nedeniyle can ve mal güvenligini korumak amaciyla yapilmasi gereken kesintiler ile diger mevzuat geregince yapilmasi gereken kesintiler disindaki kesintiler ve bu kesintilere iliskin bildirimler de 31 Mayis 2023'e kadar durdurulacak.

"Tüketimlerin tespit edilmesi, tahakhuk ve faturalandirma" baslikli 48'inci madde ve "Faturalarin Ödenmesi" baslikli 49'uncu madde kapsaminda fatura tahakkuk ve tahsilat islemleri 31 Mayis 2023'e kadar ve bu tarih de dahil olmak üzere ertelenecek.

Bu süredeki toplam dogal gaz tüketimine esas fatura bedeli, 2023 yili haziran ayi fatura döneminden itibaren gecikme zammi olmaksizin esit taksitlerle 6 ayda tahsil edilecek.

Borçtan dolayi dogal gazi kesilerek hizmeti durdurulmus olan tüketicilere, talepte bulunulmasi halinde, ödeme kosulu aranmaksizin yeniden dogal gaz verilecek.