IMECE uydusunun firlatma operasyonu ertelendi Dilara Zengin Okay

IMECE uydusunun firlatma operasyonu ertelendi Dilara Zengin Okay

ANKARA (AA) - Türkiye'nin metre alti çözünürlüge sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu IMECE'nin firlatma operasyonunun ertelendigi bildirildi.

TÜBITAK'in Twitter hesabindan yapilan açiklamada, IMECE uydusunu yörüngesine tasiyacak Falcon 9 roketinin operasyonundan sorumlu SpaceX firmasinin, firlatmayi bugün yapmanin mümkün olmadigini resmi olarak bildirdigi aktarildi.

Açiklamada, su an itibariyla bir gün ertelenen firlatmanin kesin tarih ve saatinin bilahare bildirilecegi kaydedildi.

Öte yandan SpaceX'in Twitter hesabindan yapilan paylasimda da ekiplerin hava durumunu takip ettigi belirtildi.

IMECE Uydusu, 21 Subat'ta ABD'de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'ne ugurlanmisti.

Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi ve TÜBITAK 1007 programi ile desteklenen, Milli Savunma Bakanligi ve Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanligi koordinasyonu ile yürütülen proje kapsaminda gelistirilen IMECE Uydusu, firlatilmasinin ardindan yörüngedeki testleri tamamlandiktan sonra Hava Kuvvetleri Komutanligi envanterine dahil olacak.

IMECE'nin göreve baslamasiyla Türkiye, ilk kez metre alti çözünürlüge sahip, yerli ve milli imkanlarla gelistirilen bir elektro-optik uydu kamerasina uzay tarihçesi kazandirmis olacak.

Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacini karsilayacak olan IMECE, 680 kilometre irtifada günese es zamanli yörüngede görev yapacak.

Cografi kisit olmaksizin dünyanin her yerinden görüntü çekebilecek uydu, hedef tespit ve teshis, dogal afet, haritalama, tarimsal uygulamalar gibi birçok alanda Türkiye'ye hizmet verecek.

Yaklasik 700 kilogram agirligindaki IMECE'nin boyutlari 2 metre x 3,1 metre ölçüsünde. IMECE, 1000 kilometre uzunlugunda 16,73 kilometre genisliginde bir alani tek seferde çekebilirken, 320 megabayt/saniye brüt veri hiziyla yer istasyonuna çektigi görüntüleri indirebiliyor.