ABD'de enflasyon nisanda yüzde 4,9 olduDilara Zengin Okay- Ülkede yillik enflasyon yüzde 4,9 ile Nisan 2021'den bu yana en düsük seviyesine geriledi

ABD'de enflasyon nisanda yüzde 4,9 olduDilara Zengin Okay- Ülkede yillik enflasyon yüzde 4,9 ile Nisan 2021'den bu yana en düsük seviyesine geriledi

WASHINGTON (AA) - ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), nisanda aylik bazda yüzde 0,4 ile beklentiler dahilinde, yillik bazda ise yüzde 4,9 ile piyasa beklentilerinin altinda artti.

ABD Çalisma Bakanligi, nisan ayina iliskin enflasyon verilerini açikladi.

Buna göre, Amerikali tüketicilerin yasam maliyeti nisanda bir önceki aya kiyasla yüzde 0,4 artti. Piyasa beklentileriyle paralel artis kaydeden TÜFE, martta aylik bazda yüzde 0,1 artmisti.

Ülkede TÜFE, nisanda yillik bazda ise yüzde 4,9 artti. Beklentiler, TÜFE'nin bu dönemde yillik bazda yüzde 5 artmasi yönündeydi. Yavaslamaya devam eden ve Nisan 2021'den bu yana en düsük seviyesine gerileyen yillik enflasyon, martta yüzde 5 olmustu.

- Barinma maliyetleri enflasyonun itici gücü olmayi sürdürdü

Söz konusu dönemde barinma fiyatlarindaki artis, enflasyondaki aylik yükseliste en etkili kalem olmaya devam etti. Barinma endeksi, nisanda aylik bazda yüzde 0,4 ve yillik bazda yüzde 8,1 artti.

Ayni dönemde ikinci el araç ile benzin fiyatlarindaki artislar da öne çikti. Ikinci el araç fiyatlarina iliskin endeks, nisanda aylik bazda yüzde 4,4 artmasina karsin yillik bazda yüzde 6,6 azaldi.

Benzin endeksi de nisanda aylik yüzde 3 artarken, yillik yüzde 12,2'lik azalis kaydetti.

Gida endeksi bu dönemde aylik bazda degisim göstermezken, yillik yüzde 7,7 artti.

- Çekirdek enflasyon beklentilerle paralel seyretti

Degisken enerji ve gida fiyatlarini içermeyen çekirdek TÜFE, nisanda aylik yüzde 0,4 ve yillik yüzde 5,5 artti.

Söz konusu dönemde çekirdek enflasyon, aylik ve yillik bazda piyasa beklentilerine paralel gerçeklesti. Çekirdek TÜFE, martta aylik yüzde 0,4 ve yillik yüzde 5,6 artmisti.

ABD'de enflasyon, Haziran 2022'de yüzde 9,1 ile Kasim 1981'den bu yana en yüksek seviyesine ulasmisti.