Tarim ve Orman Bakani Kirisci, Afyonkarahisar'da konustu: (1)Zehra Melek Çat,Canan Tükelay- "2023 yili tarimsal destekleme bütçesi 57,6 milyar lira. Sadece bugün 5,5 milyar liralik tarimsal desteklemeleri çiftçimizin hesabina aktariyoruz"- "Yilin üçte birini tamamlamadan 2023 yili desteklemelerimizin yüzde 56'lik kismini olusturan 32,4 milyar lirayi çiftçimizin hesaplarini aktarmis olduk"

Tarim ve Orman Bakani Kirisci, Afyonkarahisar'da konustu: (1)Zehra Melek Çat,Canan Tükelay- "2023 yili tarimsal destekleme bütçesi 57,6 milyar lira. Sadece bugün 5,5 milyar liralik tarimsal desteklemeleri çiftçimizin hesabina aktariyoruz"- "Yilin üçte birini tamamlamadan 2023 yili desteklemelerimizin yüzde 56'lik kismini olusturan 32,4 milyar lirayi çiftçimizin hesaplarini aktarmis olduk"

AFYONKARAHISAR (AA) - Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, 2023 yili tarimsal destekleme bütçesinin 57,6 milyar lira oldugunu belirterek, "Sadece bugün 5,5 milyar liralik tarimsal desteklemeleri çiftçimizin hesabina aktariyoruz." dedi.

Kirisci, tarim sektörü temsilcileriyle bir termal otelde bir araya geldigi toplantida, tarimsal üretimin insanlik tarihi boyunca hep ön planda oldugunu söyledi.

Yapilan tüm tarihi kazilarda medeniyetlerin hep verimli sulak tarim topraklarinda kuruldugunun ortaya çiktigini ifade eden Kirisci, "Teknoloji ne kadarda ilerlerse ilerlesin mutlaka insanoglu gidaya ihtiyaç duymaktadir. Kovid-19 pandemisi ile Rusya-Ukrayna Savasi, geçtigimiz dönemde buna en iyi iki örnektir. Tarimsal üretim, sagladigi katma degerin yani sira ve sanayi için tedarik edilen ham madde açisindan ekonominin çarklarinin dönmesinde büyük fayda saglamaktadir. Bu nedenle Bakanlik olarak tarim sektörünün durumunu analiz ederken gelecege dönük sürdürülebilir politikalar üretmek zorundayiz." diye konustu.

Tarim ve orman sektörünün ve kirsal alanin gelistirilerek desteklenmesi için düzenlemelerin yapilmasina olanak saglayan basta Tarim Kanunu olmak üzere birçok yasal düzenlemenin hayata geçirildigini dile getiren Kirisci, gida arz güvenligini destekleyecek 15 kanunun yasalastirildigini belirtti.

Türkiye'nin tarimsal üretimde dünyada ilk 10 ülke arasinda bulundugunu vurgulayan Kirisci, söyle devam etti:

"Dünyanin en büyük un ihracatçisiyiz. Dünyanin en büyük ikinci makarna ihracatçisiyiz. Tarimsal ihracatta söz sahibiyiz. 30 milyar dolar ihracat, 85 milyon nüfus, 52 milyon turist, 182 milyon hava yolu yolcusunun gida ihtiyaçlarini karsiliyoruz. Biz bu basariyi nasil sagladik? Üreticimizin rekabet gücünü artirmak ve üretim planlamasi yapmak için çiftçimizi desteklememiz gerekiyordu. Son 20 yilda sektörü rekabet gücünü artiracak destek, hibe ve yatirimlarla kirsali cazibe merkezi haline getirdik. Bu kapsamda, son 20 yilda reel rakamlarla 830 milyar lira tarimsal destek sagladik. Bu sayede üretimi ve verimliligi artirdik. Isletmelerimiz daha modern bir yapiya sahip olurken, çiftçimizin, yetistirdigi hayvan ve üretimde kullandigi tohumdan aldigi verimle yüzü güldü."

- "97 ülkeye tohum ihraç etmeye basladik"

Kirisci, son 20 yilda tarimsal üretimdeki desteklerle bitkisel üretimde Cumhuriyet tarihinin rekorunun kirildigina dikkati çekerek, bitkisel üretimin yaklasik 128,6 milyon tona çiktigini, bitkisel üretimde stratejik öneme sahip ürünlerdeki fark ödemesinde 5 olan ürün sayisinin 18'e yükseltildigini söyledi.

Sertifikali tohumluk üretimin 9 kat artisla 1,4 milyon tona çiktigini belirten Kirisci, "Ihtiyacimiz olan sertifikali tohumlugun yüzde 96'si yurt içinden. 97 ülkeye tohum ihraç etmeye basladik." dedi.

Tarimsal üretimin ana unsurunun toprak oldugunu, tarim alanlarinin korunmasi için 9,3 milyon hektar büyüklügündeki 440 büyük ovanin tarimsal sit alani ilan edildigini anlatan Kirisci, yeter gelirli arazi büyüklügü düzenlemesiyle satis ve miras yoluyla tarim arazilerinin bölünmesini önlediklerini ifade etti.

Kirisci, tarim sektörünün son 20 yilin 16'sinda büyüme gösterdigini belirterek sunlari kaydetti:

"2023 yili tarimsal destekleme bütçesi 57,6 milyar lira. Sadece bugün 5,5 milyar liralik tarimsal desteklemeleri çiftçimizin hesabina aktariyoruz. Çiftçimize 5,1 milyar lirasi yagli tohum bitkileri olmak üzere 9 kalemde toplam 5 milyar 511 milyon lira desteklemede bulunacagiz. Böylece 2023 yilinda ödemesini yaptigimiz, yapacagimiz tarimsal destekleme bütçemiz 57,6 milyar liraya ulasmistir. Yani yilin üçte birini tamamlamadan 2023 yili desteklemelerimizin yüzde 56'lik kismini olusturan 32,4 milyar lirayi çiftçimizin hesaplarini aktarmis olduk."

(Sürecek)