NATO Genel Sekreteri, Türkiye'nin Finlandiya kararina iliskin memnuniyetini dile getirdiMurat Temizer,Zuhal Demirci

NATO Genel Sekreteri, Türkiye'nin Finlandiya kararina iliskin memnuniyetini dile getirdiMurat Temizer,Zuhal Demirci

VARSOVA/LONDRA (AA) - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin, Finlandiya'nin NATO'ya katilim protokolünün TBMM'deki onay sürecini baslatma kararini memnuniyetle karsiladiklarini belirterek, "TBMM'nin onay konusunda hizli bir karar almasini temenni ediyorum." dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Finlandiya Disisleri Bakani Pekka Haavisto ve Finlandiya Savunma Bakani Antti Kaikkonen, üçlü görüsme öncesi ortak basin açiklamasi yapti.

Stoltenberg, Türkiye'nin, Finlandiya'nin NATO'ya katilim protokolünün TBMM'deki onay sürecini baslatma kararini memnuniyetle karsiladiklarini belirterek, “TBMM'nin onay konusunda hizli bir karar almasini temenni ediyorum.” ifadesini kullandi.

Finlandiya ve Isveç’in birlikte NATO üyeligi için basvuruda bulunduklarini ve tüm NATO müttefiklerinin geçen yilki zirvede bu iki ülkeyi ittifaka davet ettigini hatirlatan Stoltenberg, “Finlandiya'nin onayini tamamlama konusunda kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karsiliyoruz ve çok çalismaya devam edecegiz. Isveç'in de yakin gelecekte tam üye olmasini saglamak en önemli öncelik olacak." diye konustu.

Stoltenberg, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in, Avrupa'da daha az NATO'ya sahip olma hedefiyle Ukrayna'yi isgal ettigine dikkati çekerek, "Bunun tam tersi oluyor. Avrupa'da daha fazla NATO olacak. Hem Finlandiya hem de Isveç'in tam üye olmak için basvurmus ve davet edilmis olmasi bunu gösteriyor." degerlendirmesinde bulundu.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Finlandiya ve Isveç’in simdiden, basvurudan önceki pozisyonundan çok daha iyi bir konumda bulunduklarini, bunun da söz konusu ülkelerin davet edildiklerinde NATO ile iliskilerinde "yeni bir statü" elde etmelerinden kaynaklandigini söyledi.

Stoltenberg, iki ülkenin de NATO’ya tam üye olmasini dört gözle beklediginin altini çizdi.

- "Isveç'i en yakin ortagimiz olarak görüyoruz"

Finlandiya Disisleri Bakani Pekka Haavisto, NATO'ya üyelik sürecinde verilen destek için Stoltenberg'e tesekkür ederek, "Sanirim çabalarimiz gerçekten takdir ediliyor. Geçen hafta Ankara'yi ziyaret ettik ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'dan basvurumuzun onaylanmak üzere TBMM'ye gönderilecegi taahhüdünü duyduk." ifadesini kullandi.

Haavisto, Türkiye'nin kararini büyük memnuniyetle karsiladiklarini ve Macaristan parlamentosundan da onay beklediklerini vurguladi.

Türkiye ve Macaristan'in onayiyla sürecin daha da hizlanacaginin altini çizen Haavisto, "Isveç'i en yakin ortagimiz olarak görüyoruz. NATO üyeligine birlikte basvurduk. Temmuzda Vilnius'ta düzenlenecek zirveye üye ülkeler olarak girmeyi umuyoruz." diye konustu.

Haavisto, Finlandiya'nin NATO üyeligini, Isveç de birligin bir parçasi olana kadar "tamamlanmis" görmediklerini belirterek, "Finlandiyalilar güvenlik odakli insanlardir ve basvuru sürecinde güvenligimizi garanti eden ülkelere çok mütesekkiriz." dedi.

Finlandiya Savunma Bakani Antti Kaikkonen de ülkesinin NATO üyeligi konusunda olumlu gelismeler yasandigini animsatarak, "Tabii ki Isveç'in de ayni anda üye olacagini umduk ama simdi bu mümkün degil. Ne kadar erken o kadar iyi. Bu yüzden Isveç'in mümkün olan en kisa sürede üye olmasi için çok çalismaliyiz." degerlendirmesinde bulundu.

Kaikkonen, Finlandiya'nin güçlü bir savunma altyapisina sahip oldugunu vurgulayarak, "Kuzey Avrupa'nin güvenligine katki sagliyoruz. Bu bir 'kazan-kazan' durumu. Hem NATO hem de Finlandiya kazaniyor. Bu, Isveç için de geçerli." ifadelerini kullandi.