Fransa'da "Yüksekögretimde Islamofobi" konulu konferans düzenlendiEsra Taskin

Fransa'da "Yüksekögretimde Islamofobi" konulu konferans düzenlendiEsra Taskin

PARIS (AA) - Fransa'nin baskenti Paris'te "15 Mart Islamofobi ile Mücadele Günü" nedeniyle Fransa'da Müslüman Ögrenciler (EMF) dernegi tarafindan "Yüksekögretimde Islamofobi" basligi altinda konferans düzenlendi.

Paris'te 15 Mart'ta EMF'nin düzenledigi ve "Yüksekögretimde Islamofobi" konusunu ele alan konferansa, Islamofobi Platformu kurucusu Rafik Chekkat, eski EMF Baskani Hania Chalal ve gazeteci Feiza Ben Mohamed konusmaci olarak katildi.

EMF'nin halkla iliskiler sorumlusu Soundouce Khemies, konferansta yaptigi konusmada, derneklerinin Fransiz üniversitelerinde ayrimcilik ve Müslüman karsitligina (Islamofobi) iliskin 2022'de yaptigi anketin sonuçlarini açikladi.

Khemies, anketin, üniversite ögrencilerinin yüzde 37'sinin irkçilik veya Müslümanlara yönelik ayrimcilik magduru oldugunu ortaya koydugunu ve söz konusu magdurlarin yüzde 71'ini kadinlarin olusturdugunu söyledi.

Magdurlarin yüzde 62'sinin maruz kaldiklari ayrimcilik karsisinda tepkisiz kaldigini kaydeden Khemies, yüksekögrenimde ayrimcilik uygulayanlarin ekseriyetini ögretmenlerin olusturdugunu belirtti.

Fransa'da 2003 yilinda "ikinci basörtü olayi" olarak bilinen olayda iki kiz ögrencinin basörtüsü nedeniyle okuldan atildigini hatirlatarak Chekkat, Fransa'da Müslüman karsitligiyla mücadele için bugüne kadar çok seyin yapildigini ve bu mücadelede katedilecek yolun daha çok olduguna isaret etti.

Chekkat, Avrupa'daki "en büyük azinligi" Müslümanlarin olusturdugunu, Fransa'da milyonlarca Müslüman'in yasadigini söyledi.

Chalal da Fransa'daki Müslümanlarin, Müslüman karsitligini içsellestirdigini ve bunun karsisinda soke oldugunu belirtti.

Fransa'da kimlik ve pasaport fotograflarindaki basörtüsü yasagini hatirlatan Chalal, Avrupa'daki Müslüman toplumlarin birbiriyle iletisime geçmesinin önemine isaret etti.

Mohamed de Fransa'daki Müslümanlarin yüzde 96'sinin, Fransa basininda Islam'a karsi tutumu "haksiz" buldugunu kaydetti.

Müslümanlarin hukuki haklarinin bilincinde olmasi ve bu haklara sahip çikmasinin önemine vurgu yapan Mohamed, Müslüman karsitligiyla mücadele eden derneklerin desteklenmesi gerektigini ifade etti.